| |     latinica | english  
Насловна
SERBIA IN THE GREAT WAR - AUSTRALIAN TESTIMONIES

ЦЕЛОДНЕВНА КОМЕМОРАТИВНА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 
100 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА ВЕЛИКОГ РАТА
„SERBIA IN THE GREAT WAR – AUSTRALIAN TESTIMONIES“

У Аустралијском Ратном Меморијалу у Канбери одржана је у суботу, 25. Октобра 2014. године, централна комеморативна свечаност за Аустралију у склопу обележавања стогодишњице од почетка Великог рата и Србије у том рату под јединственим насловом „SERBIA IN THE GREAT WAR – AUSTRALIAN TESTIMONIES“.

Организатор ове манифестације била је Амбасада Републике Србије у Аустралији у сарадњи са Аустралијским Ратним Меморијалом, Митрополијом аустралијско-новозеландском СПЦ, Асоцијацијом омладине SOYA и бројним појединцима из Српске заједнице у Аустралији.

Комеморативни програм је реализован као целодневна манифестација у оквиру чега је посетиоцима представљено више различитих садржаја као сведочанства о учешћу Србије у Великом рату и о везма које су постојале између Србије и Аустралије у том периоду. 

Комеморативној академији у Аустралијском ратном меморијалу, реализованој у целини на енглеском језику, присуство је око 200 гостију, којима су се на почетку програма пригодним говорима обратили амбасадор Србије у Аустралији Мирољуб Петровић, члан аустралијског Федералног Парламента Петер Хенди, који је догађају присуствовао у својству изасланика Министра за ратне ветеране и потпредседника парламентарне групе пријатеља Аустралијског Ратног Меморијала и Његово Преосвештенство Владика Иринеј испред Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ.

У Аустралијском Ратном Меморијалу у Канбери одржана је у суботу, 25. Октобра 2014. године, централна комеморативна свечаност за Аустралију у склопу обележавања стогодишњице од почетка Великог рата и Србије у том рату под јединственим насловом „SERBIA IN THE GREAT WAR – AUSTRALIAN TESTIMONIES“.

Организатор ове манифестације била је Амбасада Републике Србије у Аустралији у сарадњи са Аустралијским Ратним Меморијалом, Митрополијом аустралијско-новозеландском Српске Православне Цркве, Асоцијацијом омладине SOYA и бројним појединцима из Српске заједнице у Аустралији.

Програм је осмишљен и реализован као целодневна манифестација у оквиру чега је посетиоцима представљено више различитих садржаја као сведочанства о учешћу Србије у Великом рату и о везма које су постојале између Србије и Аустралије у том периоду.

Централном догађају – комеморативној академији од 14 часова у Аустралијском Ратном Меморијалу – претходила је свеправославна света архијерејска Литургија у Српској православној цркви "Свети Сава" на Фареру у Канбери у организацији Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве којом је началсвовао Његово Преосвештенство Владика Иринеј уз саслужење Његовог Преосвештенства Владике Иаковоса из Грчке православне црве и архијерејског заменика Руске православне цркве протојереја-ставрофора Протопопова и свештенства Српске, Грчке и Руске православне цркве.

Комеморативној академији у Аустралијском ратном меморијалу, реализованој у целини на енглеском језику, присуство је око 200 гостију, којима су се на почетку програма пригодним говорима обратили амбасадор Србије у Аустралији Мирољуб Петровић, члан аустралијског федералног Парламента Петер Хенди, који је догађају присуствовао у својству изасланика Министра за ратне ветеране и потпредседника парламентарне групе пријатеља Аустралијског Ратног Меморијала и Његово Преосвештенство Владика Иринеј испред Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ.

Током комеморативне академије представљено је издање књиге „Serbia in the Great War 1914-1918“, аутора М.Радојевић и Љ.Димића на енглеском језику, о чему је надахнуто говорио историчар из Мелбурна Младен Спасић.

Уследило је затим представљање публикације – специјалног броја часописа „Transcultural Studies“ који је за ову прилику припремила и уредила Проф. Др. Слободанка Владив-Гловер са Монаш Унивезитета у Мелбурну. Посебна вредност ове публикације је у томе што је први пут у целини објављен рукопис познате аустралијске књижевнице Стеле Мајлс Френклин „Six months with the Serbs – Не мари ништа“ као и њена драма „Крај далеког Кајмакчалана“. Рукописи ових дела из заоставштине познате књижевнице добијени су љубазношћу државне Библиотеке Мичел из Сиднеја и представљају изузетно драгоцено и аутентично сведочанство о Србима и Српској војсци на Солунском фронту, стечено и забележено током њеном шестомесечном боравку у болници Острово, од августа 1917. до фебруара 1918. године.

У трећем сегменту комеморативне академије госпођа Мирјана Ђукић, библотекар из Сиднеја, представила је животну причу Оливе Келшо Кинг, аустралијанке која је провела нешто више од две године на Солунском фронту у редовима Српске војске као неустрашиви возач санитета, да би након рата наставила свој хуманитарни рад у Србији.

У оквиру овог дела програма комеморативне академије мешовити хор Српског певачког друштва и Корнелије Станковић из Мелбурна под диригентском палицом Сање Дрљаче отпевао је песме „Марш на Дрину“, „Тамо далеко“ и „Ој Србијо мила мати“, а у наставку програма у Галерији Аустралијског Ратног Меморијала још и песму „Креће се лађа француска“, а заједно са протођаконом Петром Мракићем и песму „Српска тробојница“.

У делу галеријског простора Аустралијског ратног меморијала, издвојеног за потребе ове комеморативне свечаности, од 10.00 до 16.30 часова, било је изложено ратно ордење и медаље Србије из периода Великог рата, које је за ову прилику организовао прота Саша Радојичић из Сиднеја. Оредење и медаље су део богате приватне колекције више колекционара из Сиднеја.

Посетиоцима је у изложбеном простору посебну пажњу привукла униформа Српског војника из Великог рата која је за ову прилику рестаурирана и поново изложена, након нешто више од 20 година чувања у депоу. Ради се, наиме, о униформи из приватне колекције коју је Влада Србије поклонила Аустралијском Ратном Меморијалу двадесетих година прошлог века (недуго по завршетку Великог рата) и која је била део сталне изложбене поставке ове најрепрезентативније аустралијске институције у области неговања војничких и ратних традиција од 1941. до почетка последње деценије прошлог столећа, дакле, нешто више од 50 година. Захваљујући разумевању Управе Аустралијског Ратног Меморијала, униформа је рестаурирана и поново приказана посетиоцима, уз очекивање да би ускоро могла поново наћи место у оквиру сталне изложбене поставке посвећене Великом рату.

Посетиоцима је представљено и ордење које је за своја велика дела хуманости и исказану храброст добила Олива Келшо Кинг.

Међу гостима ове јединствене манифестације били су представници бројних аустралијских институција – поред господина  П.Хендија, члана Парламента, присуствовао је комодор Петер Квин, изасланик Начелника Генералштаба Оружаних снага Аустралије, господин Петер Колес из Удружења Ратних ветерана, господин Кевин Меги, помоћник Министара иностраних послова, и многи други. Манифестацији су присуствовали и бројни чланови дипломатског кора у Канбери као и чланови Српске заједнице из Перта, Мелбурна, Сиднеја, Аделаида и Канбере.

Свим посетиоцима су на располагању биле књиге и публикације представљене током комеморативне академије као и пригодан материјал ТОС посвећен обележавању 100 година од почетка Великог рата као и брошура о самој манифестацији одржаној током 25. Октобра.

(ФОТОГРАФИЈЕ СА КОМЕМОРАТИВНЕ СВЕЧАНОСТИ МОЖЕТЕ ВДЕТИ У ФОТОГАЛЕРИЈИ)


Верзија за штампу
Архива вести
SERBIA IN THE GREAT WAR - AUSTRALIAN TESTIMONIES