| |     latinica | english  
Насловна
О дијаспори

Република Србија односима са дијаспором и Србима у региону придаје изузетан значај о чему најбоље сведоче Декларација Владе Републике Србије о проглашењу односа између отаџбине и расејања односом од највећег државног и националног интереса (2006. г.), Закон о дијаспори и Србима у региону (2009. г.) и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону (2011. г.).

Министарство спољних послова Републике Србије, преко мреже својих ДКП у свету, свим својим расположивим капацитетима, материјалним и људским ресурсима, и дипломатским инструментима, чини све напоре да изиђе у сусрет потребама својих држављана и исељеника нашег порекла у страним државама и помогне у очувању њиховог националног идентитета, језика, културе и обичаја. Кроз пружање ефикасне и квалитетне конзуларне заштите и услуга, организовање образовања и информисања на матерњем језику, помоћ у оснивању и раду клубова и удружења, њиховом повезивању са пословним и другим субјектима у матици, подстичу их на међусобну сарадњу, интензивирање контаката и односа са матицом и непрекидно раде на унапређењу њихових свеукупних привредних, научних, културних, информативних, спортских и других веза са матицом.

Наша жеља је да српска дијаспора у свету и Срби у региону у ДКП Републике Србије виде "своју кућу", којој треба да се обрате за помоћ и решавање својих проблема у страној држави, добију информације о матици и остваре своје образовне, културне и друге појединачне и групне интересе. Такође, ДКП Републике Србије су адреса на којој могу наћи партнера за разговор о пословној сарадњи са привредним субјектима у Републици Србији, било да је реч о инвестирању, заједничком улагању, трговини, туризму или било ком другом виду обострано корисне привредне сарадње.

Информације на веб страницама Министарства спољних послова и ДКП Републике Србије намењене дијаспори и Србима у региону треба да пруже основне информације, олакшају међусобни контакт и буду подстицај за нашу даљу сарадњу.

Према званичним резултатима из пописа становништва 2006., као Срби се изјаснило 95.364 лица.  Највећи број Срба у Аустралији је у старосној доби између 40-49 година (15.765), док је нешто мањи број између 30-39 година (15.544). Држављанство Аустралије има 89.699 Срба. Од укупног броја Срба 50.407 је рођено ван Аустралије, а 40.771 у Аустралији.
Највише Срба живи у Новом Јужном Велсу - 34.701, затим у Викторији - 29.599, Квинсленду - 10.171, Јужној Аустралији - 8.137, Западној Аустралији - 9.996, Тасманији - 567, Северној Територији - 274, Tериторији главног града Канбере (АЦТ) - 1.932.
Наше исељеништво углавном се налази у највећим аустралијским градовима, који су, уједно и главни административни центри својих држава, односно у Сиднеју, Мелбурну, Бризбеину, Аделаиди и Перту.
На Новом Зеланду, према незваничним проценама, живи око 10.000 Срба, углавном у Окланду и Велингтону.
 

 

 

Више информација о дијаспори можете пронаћи ОВДЕ.


Верзија за штампу
Дијаспора
ПОДАЦИ ЗА КОНТАКТ
БРЗИ ОДГОВОРИ
О дијаспори
Клубови и удружења
Допунска настава
Српска православна црква
Војни меморијали