| |     latinica | english  
Насловна
ПОШТОВАНИ ПОСЕТИОЦИ ИНТЕРНЕТ-СТРАНИЦЕ АМБАСАДЕ

- Уговорна база, врло важан сегмент који сведочи о унапређењу односа две земље, током 2017. године богатија је за два документа: од 1. фебруара 2017. године званично је почела примена споразума о признавању возачких дозвола Србије у Аустралији. Подсећамо да се ради о резултату оствареном након вишегодишњег залагања да се реши ово важно питање за наше суграђане у Аустралији; 25. октобра пописан је и споразум којим је регулисано право да чланови породица особља дипломатских представништава две земље могу да се запошљавају у односној земљи према квалификацији и понудама послова на тржишту. И овај споразум је постигнут као резултат вишегодишњих настојања да се ова област уговорно уреди, а његови позитивни ефекти би требало да се виде кроз већу заинтересованост а тиме и конкуренцију за одлазак и рад у дипломатско-конзуларним представништвима што треба да резултира подизањем укупног квалитета рада.

- Ова 2017. година била је и година првих конкретних активности Аустралијско-српске привредне коморе, основане почетком новембра 2016. године. Руководство и чланови Коморе су настојали да искористе погодне прилике за промоцију и подстицање привредних веза две земље и у томе су имали одговарајућу подршку Амбасаде. Прво окупљање руководства и чланова Коморе организовано је, у фебруару, управо у Амбасади. Област економских односа две земље је, иначе, током 2017. године била под посебном пажњом Амбасаде, уз настојање да се идентификују могућности, препознају и повежу потенцијални партнери, али и да се кроз одговарајућу анализу укаже на конкретне потребе и могућности за уговорним регулисањем економске сарадње. Ово је, иначе, већ четврта узастопна година у којој је забележен значајнији пораст извоза из Србије у Аустралију, а евидентиране су конкретне могућности да се у наредном периоду ова област значајније унапреди. Ове, 2017. године, потписан је и Меморандум о разумевању између компаније Рио Тинто и Владе Србије у циљу реализације пројекта рудника литијума у Србији, што се оцењује као кључни корак у циљу реализације ове врло значајне инвестиције за привреду Србије.

- Захваљујући првенствено великом ентузијазму и ангажовању чланова Тесла-Форума, ове године је по трећи пут организована изложба посвећена Николи Тесли у Перту, кроз гостовање Музеја Николе Тесле из Београда, а 2017.годину издваја чињеница да је по први пут организована ова изложба и у Сиднеју, захваљујући изузетном залагању непрофитне организације Никола Тесла Српски и бројним волонтерима. Амбасада је настојала да максимално помогне и подржи овај пројекат, посебно у вези са околностима организације изложбе у Сиднеју, на Универзитету Новог Јужног Велса.

- За научну и културно-просветну сарадњу две земље од велике важности је и чињеница да је 2017. године започета реализација вишегодишњег пројекта археолошких истраживања на локацији Глац код Сремске Митровице, који реализује тим предвођен професором Ричардом Мајлсом ((Dr Richard Miles) са Универзитета Сиднеј и Др Алан Деарн. Пројекат се реализује у блиској сарадњи са надлежним институцијама Републике Србије.

- Ово је и година када је поред већ редовно одржаваног пријема поводом Дана државности Србије у Канбери, по први пут икада Амбасада у сарадњи са Српском заједницом на Новом Зеланду приредила врло успешан пријем и у Велингтону. Била је то заиста лепа прилика за промоцију Србије, Српске заједнице и свих људи који бораве на Новом Зеланду а Србију доживљавају као своју отаџбину. Ово је прилика и да нагласим да је Амбасада, поред резиденцијалног покривања Аустралије, на нерезиденцијалном нивоу задужена и за одржавање дипломатских односа са Новим Зеландом, Фиџијем, Папуом Новом Гвинејом и Тонгом. Управо у том контексту додајем да је ове године довршена процедура акредитације, па сам 28. фебруара предао акредитивна писма председнику Фиџија као први икада акредитовани амбасадор Србије, а током године су интензивиране и активности у погледу успостављања односа са још неким од острвских пацифичких држава.

- 2017. година се издваја као врло значајна година и по томе што је заокружена процедура у вези са отварањем Конзулата Републике Србије у Перту на челу са почасним конзулом господином Луком Симпкинсом. Церемонија отварања је планирана за 12. и 13. јануар 2018. године. Такође, ове, 2017. године је завршена процедура у вези са отварањем Конзулата Републике Србије у Окланду, Нови Зеланд, на челу са почасним конзулом господином Стеваном Бербером. Церемонија отварања је планирана за 8. фебруар 2018. године. Отварање ова два нова дипломатска представништва Републике Србије, уз напомену да се ради о првом оваквом кораку након више деценија, говори о истинској опредељености да се организовано и систематски ради на унапређењу положаја и видљивости Републике Србије у овом региону. Ово је прилика да се подсетимо да је присуство Србије у Аустралији кроз институцију почасних конзула једно од најстаријих, од 1882. године у Мелбурну, и да је дошло време да се оваква могућност поново користи, а наша је оријентације да се у наредном периоду изнађу погодна решења и за друге значајне урбане центре у Аустралији.

- Као својеврстан закључак овог пригодног обраћања, али и 2017. године, нека послужи информација о одлуци која је уједно и темељ дугорочног присуства Србије и њене дипломатске мреже у Аустралији – на основу анализе актуелног стања и реалних потреба, донета је одлука да се приступи трајном решавању смештаја Амбасаде и Резиденције кроз изградњу сопствених објеката. У том циљу управо ових дана у децембру званично је покренута процедура склапања уговора о дугорочном закупу плаца у дипломатској четврти Дикин у Канбери за потребе изградње објеката амбасаде и резиденције (ради се о закупу земљишта на 99 година). Изградња би требало да буде завршена у року од 36 месеци од потписивања уговора, а знатна средства су обезбеђена за ове потребе. За све оне који имају жељу и могућност да помогну реализацију једног овако значајног пројекта, биће одговарајућих могућности, а тиме ћемо се детаљније бавити наредне, 2018. године. У склопу овог решења о изградњи биће на одговарајући начин решено и питање постојећег објекта Резиденције у Канбери како би се што рационалније газдовало расположивим средствима и објектима, а очекује нас и решавање питања некретнина осталих из југословенског периода на Новом Зеланду, при чему су и по овом питању, после дужег времена, током 2017. године учињени значајни помаци.

- А када смо код планова за наредну, 2018. годину, поред напред већ неких од поменутих и планираних активности, као један од најважнијих приоритета за Амбасаду остаје довршетак преговарачког процеса и потписивање Споразума о социјалном осигурању између Србије и Аустралије, као и стварање техничких и организацијских претпоставки за ефикасније пружање конзуларних услуга.

- Наредне, 2018. године, очекује нас и обележавање врло значајне годишњице – 100 година од завршетка Великог рата. Задовољство ми је да најавим да је већ сачињен план и са Аустралијским ратним меморијалом договорено да у суботу, 15. и недељу, 16. септембра, буде реализована комеморативна свечаност и изложба. Носиоци ових припрема су господин Бојан Пајић и госпођа Мирјана Ђукић, а Амбасада ће као и у ранијим приликама максимално помоћи и подржати реализацију ове активности која је од изузетне важности за неговање традиције, очување идентитета и видљивост Србије, свих њених грађана који бораве у Аустралији као Српске заједнице на овом простору.

- Управо имајући стално у виду значај традиције, идентитета и слике коју остављамо у јавности о себи, с посебним задовољством и поштовањем овом приликом истичем изузетно садржајне контакте и сарадњу коју су Амбасада и ја лично остварили током 2017. године са његовим преосвештенством Владиком Силуаном, Митрополитом аустралијско-новозеландским као и са свештенством Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ. Наша два званична сусрета – један у Амбасади и други у Сиднеју, као и бројни сусрети током године у разним приликама, са Његовим Преосвештенством и свештеницима Митрополије били су изузетна прилика да се види и потврди значај очувања и неговања националног идентитета. Ја овом приликом истичем и своје најдубље поштовање за рад и прегалаштво показано током 2017. године у школама и образовном процесу који се реализује у оквиру црквених општина Митрополије, и спремност да и у наредном периоду на одговарајући начин подржим такве активности.

Ето, у најкраћем, то су резултати и планови. А и за резултате и за планове важни су, најважнији су, људи. Зато користим ову прилику да се захвалим на раду и ангажовању првом секретару Зорану Маринковићу и аташеу Зорану Павличићу који су у 2017. години завршили своје мандате и вратили се у Србију, као и да пожелим добродошлицу и успех у раду у наредном периоду првој саветници Мимици Радојевић и аташеу Жељку Ђаковићу.

Уз срдачне честитке за Нову годину и Божић,

Мирољуб Петровић
Амбасадор

 


Верзија за штампу
Вести
Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору
REPUBLIC OF SERBIA - CANDIDATURE FOR THE UNESCO EXECUTIVE BOARD
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката за јачање веза матичне државе и дијаспоре
ТЕЛЕГРАМИ САУЧЕШЋА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА ПОВОДОМ СТРАВИЧНОГ МАСАКРА У КРАЈСТЧРЧУ, НОВИ ЗЕЛАНД
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. ГОДИНИ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. ГОДИНИ
SERBIA REMEMBERS – Australians and New Zealanders in World War One
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРС ЗА ДИЗАЈН КОМПЛЕКСА АМБАСАДЕ И РЕЗИДЕНЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ - КАНБЕРА
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
ПОШТОВАНИ ПОСЕТИОЦИ ИНТЕРНЕТ-СТРАНИЦЕ АМБАСАДЕ
ТРАДИЦИОНАЛНО ДОБРИ ОДНОСИ И УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ
ОБОСТРАНИ ИНТЕРЕС ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ
ПРВЕ БИЛАТЕРАЛНЕ ПОЛИТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ
МИНИСТАР ДАЧИЋ И АУСТРАЛИЈСКА МИНИСТАРКА ЗА МЕЂУНАРОДНИ РАЗВОЈ ФИЕРАВАНТИ-ВЕЛС О ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ
ИСПЛАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
ОД 1. ФЕБРУАРА 2017.ГОДИНЕ ЗВАНИЧНО ЈЕ ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ОДЛУКЕ О ПРИЗНАВАЊУ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ
ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ МЛАДИЋА РОЂЕНХ 1999. И ПРЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ НА СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2017.ГОДИНИ
INVITATION TO TENDER FOR THE PROVISION OF REAL ESTATE SALES SERVICES – THE SALE OF DIPLOMATIC REAL ESTATE IN NEW YORK (UNITED STATES OF AMERICA), TOKYO (JAPAN), BONN (GERMANY), AND BERN (SWITZERLAND)
ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ МАРКО ЂУРИЋ ПРИМИО ПОМОЋНИКА АУСТРАЛИЈСКОГ МИП КЕВИНА МЕГИЈА
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА У ОБЛАСТИ ОДНОСА СРБИЈЕ И ДИЈАСПОРЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ - БИРАЧКА МЕСТА У АУСТРАЛИЈИ НЕЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ БИРАЧА
THE MARCH POGROM
РЕАЛИЗАЦИЈА ИСТРАЖИВАЧКОГ ПРОЈЕКТА О БИБЛИТЕЧКИМ ФОНДОВИМА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У АУСТРАЛИЈИ
КОНКУРС Министарства културе и информисања за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016.години
WHY "KOSOVO" IS INELIGIBLE FOR MEMBERSHIP IN UNESCO
УСАГЛАШЕН ТЕКСТ СПОРАЗУМА О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ
SERBIA CHAMPION FIFA U20 - CONGRATULATIONS!!!
VOLLEYBALL WORLD LEAGUE SERBIA - AUSTRALIA
КОНКУРС ЗА ИЗБОР ХОНОРАРНИХ НАСТАВНИКА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ИНОСТРАНСТВУ
МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ АУСТРАЛИЈЕ О САРАДЊИ У ОКВИРУ UNESCO
СУСРЕТ МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА И МИНИСТАРКЕ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА АУСТРАЛИЈЕ ЏУЛИЈЕ БИШОП У ХАГУ, 16. АПРИЛА
ИСТРАЖИВАЊЕ У ЦИЉУ УНАПРЕЂЕЊА УЧЕЊА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ИНОСТРАНСТВУ
МУШКА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ УЗРАСТА U-20 УЧЕСТВУЈЕ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ, НОВИ ЗЕЛАНД, 30. МАЈ – 20. ЈУН 2015. ГОДИНЕ
КОНКУРСИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ - ОТВОРЕНИ ДО 31. МАРТА 2015. ГОДИНЕ
КОМПЛЕТ КЊИГА ПОКЛОЊЕН БЕЉУ БИБЛИОТЕЦИ
КОНКУРС за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - отворен до 19. новембра
САРАДЊА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
САСТАНАК У АМБАСАДИ
Извештаj: УКУПНА ШТЕТА ОД ПОПЛАВА 1,53 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА
ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ НА РАЧУНУ 17. ОКТОБРА 2014.
ПРВИ, ДРУГИ И ТРЕЋИ ТРАНСФЕР СРЕДСТАВА НА РАЧУН МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
ЕВРОПСК БАНКА ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ: ШТЕТА ОД ПОПЛАВА У СРБИЈИ ОКО ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА
ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ НА РАЧУНУ
ОТВОРЕН НАМЕНСКИ РАЧУН АМБАСАДЕ ЗА ПРИЈЕМ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ У ЦИЉУ ОТКЛАЊАЊА ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВA
УПЛАТА СРЕДСТАВА РАДИ ОТКЛАЊАЊА ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ
ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ - 15. фебруар
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (24. април 2014)
ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ
ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВНИХ ПИСАМА
ОБАВЕШТЕЊЕ
ВИРТУЕЛНИ МАТИЧАР ЗА ДИЈАСПОРУ из Канцеларије за сарадњуу са дијаспором у Нишу
МИРОЉУБ ПЕТРОВИЋ АМБАСАДОР СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ
Србија жели да унапреди сарадњу с Новим Зеландом
У Канбери свечано обележен "Дан сећања" 11. новембар 2013. године - годишњица примирја у Првом светском рату
Државни празник Републике Србије, Дан примирја у Првом светском рату - 11. новембар
Архива вести