| |     latinica | english  
Насловна
ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА

То се пре свега односи на сазнање да је Краљевина Србија несумњиво имала Конзулат на челу са почасним конзулом у Мелбурну још 1892.године (по неким индиректно доступним подацима, Конзулат је отворен чак 10 година раније – 1882.године). Први почасни конзул у овом Конзулату је био господин Џон Олдем (John Oldham, до 1906.), познати адвокат, да би га после његове смрти наследио син Артур Иглстон Олдам (Arthur Eggleston Oldham, до 1922. када преминуо), па затим унук Тревор Олдам, до 1933, а од 1934 – други унук Џон Олдам.

Конзулат Краљевине СХС у Сиднеју је отворен 1920. године и први почасни конзул је био Сир Келсо Кинг, отац у српској и аустралијској јавности познате Оливе Келсо Кинг, која је била легендарни возач санитета и припадник Српске војске на Солунском фронту.

Конзулат у Фримантлу је отворен 1929. године и први почасни конзул је био господин Никола Марић.

На пријему организованом 15. фебруара 2016. године у Амбасади Републике Србије у Канбери поводом Дана државности Србије, први пут је јавно представљена већина докумената добијених из Архива Југославије. Ради се првенствено о указима и коресподенцији која је вођена поводом именовања или опозива. На овом месту представљамо део тих докумената и позивамо све који евентуално располажу личном архивом или сазнањима о историји дипломатских односа Србије и Аустралије да се јаве Амбасади.

 

ДЕО ДОКУМЕНАТА О КОНЗУЛАТУ У МЕЛБУРНУ

      

         

 

ДЕО ДОКУМЕНАТА О КОНЗУЛАТУ У СИДНЕЈУ

        

     

 

ДЕО ДОКУМЕНАТА О КОНЗУЛАТУ И ФРИМАНТЛУ:

    

    

 

ДЕО ДОКУМЕНАТА О АМБАСАДИ У КАНБЕРИ:

   


Верзија за штампу
Билатерални односи
ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА
Билатерални односи