| |     ћирилица | english  
Naslovna
POŠTOVANI POSETIOCI INTERNET-STRANICE AMBASADE,

- Ugovorna baza, vrlo važan segment koji svedoči o unapređenju odnosa dve zemlje, tokom 2017. godine bogatija je za dva dokumenta: od 1. februara 2017. godine zvanično je počela primena sporazuma  o priznavanju vozačkih dozvola Srbije u Australiji. Podsećamo da se radi o rezultatu ostvarenom nakon višegodišnjeg zalaganja da se reši ovo važno pitanje za naše sugrađane u Australiji; 25. oktobra popisan je i sporazum kojim je regulisano pravo da članovi porodica osoblja diplomatskih predstavništava dve zemlje mogu da se zapošljavaju u odnosnoj zemlji prema kvalifikaciji i ponudama poslova na tržištu. I ovaj sporazum je postignut kao rezultat višegodišnjih nastojanja da se ova oblast ugovorno uredi, a njegovi pozitivni efekti bi trebalo da se vide kroz veću zainteresovanost a time i konkurenciju za odlazak i rad u diplomatsko-konzularnim predstavništvima što treba da rezultira podizanjem ukupnog kvaliteta rada.

- Ova 2017. godina bila je i godina prvih konkretnih aktivnosti Australijsko-srpske privredne komore, osnovane početkom novembra 2016. godine. Rukovodstvo i članovi Komore su nastojali da iskoriste pogodne prilike za promociju i podsticanje privrednih veza dve zemlje i u tome su imali odgovarajuću podršku Ambasade. Prvo okupljanje rukovodstva i članova Komore organizovano je, u februaru, upravo u Ambasadi. Oblast ekonomskih odnosa dve zemlje je, inače, tokom 2017. godine bila pod posebnom pažnjom Ambasade, uz nastojanje da se identifikuju mogućnosti, prepoznaju i povežu potencijalni partneri, ali i da se kroz odgovarajuću analizu ukaže na konkretne potrebe i mogućnosti za ugovornim regulisanjem ekonomske saradnje. Ovo je, inače, već četvrta uzastopna godina u kojoj je zabeležen značajniji porast izvoza iz Srbije u Australiju, a evidentirane su konkretne mogućnosti da se u narednom periodu ova oblast značajnije unapredi.  Ove, 2017. godine, potpisan je i Memorandum  o razumevanju između kompanije Rio Tinto i Vlade Srbije u cilju realizacije projekta rudnika litijuma u Srbiji, što se ocenjuje kao ključni korak u cilju realizacije ove vrlo značajne investicije za privredu Srbije.

- Zahvaljujući prvenstveno velikom entuzijazmu i angažovanju članova Tesla-Foruma, ove godine je po treći put organizovana izložba posvećena Nikoli Tesli u Pertu, kroz gostovanje Muzeja Nikole Tesle iz Beograda, a 2017.godinu izdvaja činjenica da je po prvi put organizovana ova izložba i u Sidneju, zahvaljujući izuzetnom zalaganju neprofitne organizacije Nikola Tesla Srpski i brojnim volonterima. Ambasada je nastojala da maksimalno pomogne i podrži ovaj projekat, posebno u vezi sa okolnostima organizacije izložbe u Sidneju, na Univerzitetu Novog Južnog Velsa.

- Za naučnu i kulturno-prosvetnu saradnju dve zemlje od velike važnosti je i činjenica da je 2017. godine započeta realizacija višegodišnjeg projekta arheoloških istraživanja na lokaciji Glac kod Sremske Mitrovice, koji realizuje tim predvođen profesorom Ričardom Majlsom (Dr Richard Miles) sa Univerziteta Sidnej i Dr Alan Dearn. Projekat se realizuje u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srbije.

- Ovo je i godina kada je pored već redovno održavanog prijema povodom Dana državnosti Srbije u Kanberi, po prvi put ikada Ambasada u saradnji sa Srpskom zajednicom na Novom Zelandu priredila vrlo uspešan prijem i u Velingtonu. Bila je to zaista lepa prilika za promociju Srbije, Srpske zajednice i svih ljudi koji borave na Novom Zelandu a Srbiju doživljavaju kao svoju otadžbinu. Ovo je prilika i da naglasim da je Ambasada, pored rezidencijalnog pokrivanja Australije, na nerezidencijalnom nivou zadužena i za održavanje diplomatskih odnosa sa Novim Zelandom, Fidžijem, Papuom Novom Gvinejom i Tongom. Upravo u tom kontekstu dodajem da je ove godine dovršena procedura akreditacije, pa sam 28. februara predao akreditivna pisma predsedniku Fidžija kao prvi ikada akreditovani ambasador Srbije, a tokom godine su intenzivirane i aktivnosti u pogledu uspostavljanja odnosa sa još nekim od ostrvskih pacifičkih država.

- 2017. godina se  izdvaja kao vrlo značajna godina i po tome što je zaokružena procedura u vezi sa otvaranjem Konzulata Republike Srbije u Pertu na čelu sa počasnim konzulom gospodinom Lukom Simpkinsom. Ceremonija otvaranja je planirana za 12. i 13. januar 2018. godine. Takođe, ove, 2017. godine je završena procedura u vezi sa otvaranjem Konzulata Republike Srbije u Oklandu, Novi Zeland, na čelu sa počasnim konzulom gospodinom Stevanom Berberom. Ceremonija otvaranja je planirana za 8. februar 2018. godine. Otvaranje ova dva nova diplomatska predstavništva Republike Srbije, uz napomenu da se radi o prvom ovakvom koraku nakon više decenija, govori o istinskoj opredeljenosti da se organizovano i sistematski radi na unapređenju položaja i vidljivosti Republike Srbije u ovom regionu. Ovo je prilika da se podsetimo da je prisustvo Srbije u Australiji kroz instituciju počasnih konzula jedno od najstarijih, od 1882. godine u Melburnu, i da je došlo vreme da se ovakva mogućnost ponovo koristi, a naša je orijentacije da se u narednom periodu iznađu pogodna rešenja i za druge značajne urbane centre u Australiji.

- Kao svojevrstan zaključak ovog prigodnog obraćanja, ali i 2017. godine, neka posluži informacija o odluci koja je ujedno i temelj dugoročnog prisustva Srbije i njene diplomatske mreže u Australiji – na osnovu analize aktuelnog stanja i realnih potreba, doneta je odluka da se pristupi trajnom rešavanju smeštaja Ambasade i Rezidencije kroz izgradnju sopstvenih objekata. U tom cilju upravo ovih dana u decembru zvanično je pokrenuta procedura sklapanja ugovora o dugoročnom zakupu placa u diplomatskoj četvrti Dikin u Kanberi za potrebe izgradnje objekata ambasade i rezidencije (radi se o zakupu zemljišta na 99 godina). Izgradnja bi trebalo da bude završena u roku od 36 meseci od potpisivanja ugovora, a znatna sredstva su obezbeđena za ove potrebe. Za sve one koji imaju želju i mogućnost da pomognu realizaciju jednog ovako značajnog projekta, biće odgovarajućih mogućnosti, a time ćemo se detaljnije baviti naredne, 2018. godine. U sklopu ovog rešenja o izgradnji biće na odgovarajući način rešeno i pitanje postojećeg objekta Rezidencije u Kanberi kako bi se što racionalnije gazdovalo raspoloživim sredstvima i objektima, a očekuje nas i rešavanje pitanja nekretnina ostalih iz jugoslovenskog perioda na Novom Zelandu, pri čemu su i po ovom pitanju, posle dužeg vremena, tokom 2017. godine učinjeni značajni pomaci.

- A kada smo kod planova za narednu, 2018. godinu, pored napred već nekih od pomenutih i planiranih aktivnosti, kao jedan od najvažnijih prioriteta za Ambasadu ostaje dovršetak pregovaračkog procesa i potpisivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju između Srbije i Australije, kao i stvaranje tehničkih i organizacijskih pretpostavki za efikasnije pružanje konzularnih usluga.

- Naredne, 2018.  godine, očekuje nas i obeležavanje vrlo značajne godišnjice – 100 godina od završetka Velikog rata. Zadovoljstvo mi je da najavim da je već sačinjen plan i sa Australijskim ratnim memorijalom dogovoreno da u subotu, 15. i nedelju, 16. septembra, bude realizovana komemorativna svečanost i izložba. Nosioci ovih priprema su gospodin Bojan Pajić i gospođa Mirjana Đukić, a Ambasada će kao i u ranijim prilikama maksimalno pomoći i podržati realizaciju ove aktivnosti koja je od izuzetne važnosti za negovanje tradicije, očuvanje identiteta i vidljivost Srbije, svih njenih građana koji borave u Australiji kao Srpske zajednice na ovom prostoru.

- Upravo imajući stalno u vidu značaj tradicije, identiteta i slike koju ostavljamo u javnosti o sebi, s posebnim zadovoljstvom i poštovanjem ovom prilikom ističem izuzetno sadržajne kontakte i saradnju koju su Ambasada i ja lično ostvarili tokom 2017. godine sa njegovim preosveštenstvom Vladikom Siluanom, Mitropolitom australijsko-novozelandskim kao i sa sveštenstvom Mitropolije australijsko-novozelandske SPC. Naša dva zvanična susreta – jedan u Ambasadi i drugi u Sidneju, kao i brojni susreti tokom godine u raznim prilikama, sa Njegovim Preosveštenstvom i sveštenicima Mitropolije bili su izuzetna prilika da se vidi i potvrdi značaj očuvanja i negovanja nacionalnog identiteta. Ja ovom prilikom ističem i svoje najdublje poštovanje za rad i pregalaštvo pokazano tokom 2017. godine u školama i obrazovnom procesu koji se realizuje u okviru crkvenih opština Mitropolije, i spremnost da i u narednom periodu na odgovarajući način podržim takve aktivnosti.

Eto, u najkraćem, to su rezultati i planovi. A i za rezultate i za planove važni su, najvažniji su, ljudi. Zato koristim ovu priliku da se zahvalim na radu i angažovanju prvom sekretaru Zoranu Marinkoviću i atašeu Zoranu Pavličiću koji su u 2017. godini završili svoje mandate i vratili se u Srbiju, kao i da poželim dobrodošlicu i uspeh u radu u narednom  periodu prvoj savetnici Mimici Radojević i atašeu Željku Đakoviću.

Uz srdačne čestitke za Novu godinu i Božić,

Miroljub Petrović
Ambasador

 


Verzija za štampu
Vesti
POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURS ZA DIZAJN KOMLEKSA AMBASADE I REZIDENCIJE REPUBLIKE SRBIJE U AUSTRALIJI - KANBERA
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
POŠTOVANI POSETIOCI INTERNET-STRANICE AMBASADE,
TRADICIONALNO DOBRI ODNOSI I UNAPREĐENJE SARADNJE IZMEĐU SRBIJE I AUSTRALIJE
OBOSTRANI INTERES ZA JAČANJE SARADNJE SRBIJE I AUSTRALIJE
PRVE BILATERALNE POLITIČKE KONSULTACIJE SRBIJE I AUSTRALIJE
MINISTAR DAČIĆ I AUSTRALIJSKA MINISTARKA ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ FIERAVANTI-VELS O JAČANJU SARADNJE DVE ZEMLJE
ISPLATA STARE DEVIZNE ŠTEDNJE
OD 1. FEBRUARA 2017.GODINE ZVANIČNO JE POČELA PRIMENA ODLUKE O PRIZNAVANJU VOZAČKIH DOZVOLA SRBIJE U AUSTRALIJI
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI NA STRANE JEZIKE
KONKURS ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI KULTURNIH DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU U 2017.GODINI
INVITATION TO TENDER FOR THE PROVISION OF REAL ESTATE SALES SERVICES – THE SALE OF DIPLOMATIC REAL ESTATE IN NEW YORK (UNITED STATES OF AMERICA), TOKYO (JAPAN), BONN (GERMANY), AND BERN (SWITZERLAND)
DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM MARKO ĐURIĆ PRIMIO JE POMOĆNIKA AUSTRALIJSKOG MIP KEVINA MEGIJA
JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE KANDIDATA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA U OBLASTI ODNOSA SRBIJE I DIJASPORE
OBAVEŠTENJE - BIRAČKA MESTA U AUSTRALIJI NEĆE BITI OTVORENA ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA
THE MARCH POGROM
REALIZACIJA ISTRAŽIVAČKOG PROJEKTA O BIBLIOTEČKIM FONDOVIMA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATAKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U AUSTRALIJI
KONKURS Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016.godini
WHY "KOSOVO" IS INELIGIBLE FOR MEMBERSHIP IN UNESCO
USAGLAŠEN TEKST SPORAZUMA O SOCIJALNOM OSIGURANJU
SERBIA CHAMPION FIFA U20 - CONGRATULATIONS!!!
VOLLEYBALL WORLD LEAGUE SERBIA - AUSTRALIA
KONKURS ZA IZBOR HONORARNIH NASTAVNIKA ZA OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA NA SRPSKOM JEZIKU U INOSTRANSTVU
MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ SA DELEGACIJOM AUSTRALIJE O SARADNJI U OKVIRU UNESCO
SUSRET MINISTRA SPOLJNJIH POSLOVA IVICE DAČIĆA I MINISTARKE INOSTRANIH POSLOVA AUSTRALIJE DŽULIJE BIŠOP U HAGU, 16. APRILA
ISTRAŽIVANJE U CILJU UNAPREĐENJA UČENJA SRPSKOG JEZIKA U INOSTRANSTVU
SERBIA’S MEN’S YOUTH NATIONAL SOCCER TEAM IS PARTICIPATING AT THE WORLD CHAMPIONSHIP, NEW ZEALAND, 30 MAY – 20 JUNE 2015
KONKURSI ZA FINANSIRANJE PROJEKATA IZ OBLASTI KULTURE - OTVORENI DO 31. MARTA 2015. GODINE
KOMPLET KNJIGA POKLONJEN BELJU BIBLIOTECI
KONKURS za sufinanciranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore - otvoren do 19. novembra
SARADNJA SRBIJE I AUSTRALIJE U OBLASTI KULTURE
SASTANAK U AMBASADI
Izveštaj: UKUPNA ŠTETA OD POPLAVA 1,53 MILIJARDE EVRA
IZVEŠTAJ O STANJU NA RAČUNU NA DAN 17. OKTOBRA 2014.
PRVI, DRUGI I TREĆI TRANSFER SREDSTAVA NA RAČUN MINISTARSTVA FIINANSIJA SRBIJE
EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ: ŠTETA OD POPLAVA U SRBIJI OKO DVE MILIJARDE EVRA
IZVEŠTAJ O STANJU NA RAČUNU
OTVOREN NAMENSKI RAČUN AMBASADE ZA PRIJEM FINANSIJESKE POMOĆI U CILJU OTKLANJANJA POSLEDICA POPLAVA
UPLATA SREDSTAVA RADI OTKLANJANJA POSLEDICA POPLAVE U SRBIJI
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE (24. april 2014)
PRIJEM U AMBASADI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE
PREDAJA AKREDITIVNIH PISAMA
DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE - 15. februar
OBAVEŠTENJE
VIRTUELNI MATIČAR ZA DIJASPORU iz Kanelariije za saradnju sa dijasporomm u Nišu
MIROLJUB PETROVIĆ AMBASADOR SRBIJE U AUSTRALIJI
Srbija želi da unapredi saradnju s Novim Zelandom
U Kanberi svečano obeležen "Dan sećanja" 11. novembar 2013. godine - godišnjica primirja u Prvom svetskom ratu
Državni praznik Republike Srbije, Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar
Arhiva vesti