| |     ћирилица | english  
Naslovna
ISTORIJA DIPLOMATSKIH ODNOSA

To se pre svega odnosi na saznanje da je Kraljevina Srbija nesumnjivo imala Konzulat na čelu sa počasnim konzulom u Melburnu još 1892.godine (po nekim indirektno dostupnim podacima, Konzulat je otvoren čak 10 godina ranije – 1882.godine). Prvi počasni konzul u ovom Konzulatu je bio gospodin Džon Oldem (John Oldham, do 1906.), poznati advokat, da bi ga posle njegove smrti nasledio sin Artur Iglston Oldam (Arthur Eggleston Oldham, do 1922.), pa zatim unuk Trevor Oldam, do 1933, a od 1934 – drugi unuk Džon Oldam.

Konzulat Kraljevine SHS u Sidneju je otvoren 1920. godine i prvi počasni konzul je bio Sir Kelso King, otac u srpskoj i australijskoj javnosti poznate Olive Kelso King, koja je bila legendarni vozač saniteta i pripadnik Srpske vojske na Solunskom frontu.

Konzulat u Frimantlu je otvoren 1929. godine  i prvi počasni konzul je bio gospodin Nikola Marić.

Na prijemu organizovanom 15. februara 2016. godine u Ambasadi Republike Srbije u Kanberi povodom Dana državnosti Srbije, prvi put je javno predstavljena većina dokumenata dobijenih iz Arhiva Jugoslavije. Radi se prvenstveno o ukazima i korespodenciji koja je vođena povodom imenovanja ili opoziva. Na ovom mestu predstavljamo deo tih dokumenata i pozivamo sve koji eventualno raspolažu ličnom arhivom ili saznanjima o istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Australije da se jave Ambasadi.

 

DEO DOKUMENATA O KONZULATU U MELBURNU

      

          

 

DEO DOKUMENATA O KONZULATU U SIDNEJU:

         

     

 

DEO DOKUMENATA O KONZULATU U FRIMANTLU

      

      

 

DEO DOKUMENATA O AMBASADI U KANBERI

  

 

 


Verzija za štampu
Bilateralni odnosi
ISTORIJA DIPLOMATSKIH ODNOSA
Bilateralni odnosi