| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
KONTAKT
KONTAKT AMBASADE - ADRESA, TELEFONI, FAKS, ELEKTRONSKA POŠTA, RADNO VREME

INFORMACIJE O RAČUNU AMBASADE ZA PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA POPLAVLJENE

U cilju unapređenja komunikacije, međusobnog informisanja i ukupne saradnje u narednom periodu sa Ambasadom Republike Srbije u Australiji, pozivamo sve, naglašavamo, sve – bez izuzetaka – organizacije, klubove, škole, biblioteke, muzeje, sportske klubove, fondacije, udruženja, crkvene opštine, političke partije, humanitarne organizacije, privredne komore, udruženja boraca … (jednim imenom: organizacija) u Australiji i na Novom Zelandu, koje su formirane, registrovane i funkcionišu po principu pretežnog okupljanja pripadnika Srpske zajednice ili realizuju svoje aktivnosti unutar Srpske zajednice u Australiji ili Novom Zelandu, da se jave Ambasadi i dostave podatke za kontakt radi obostrano lakše buduće komunikacije. (DETALJNIJE)


ISTORIJA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I AUSTRALIJE: Dvadeset petog aprila 2016. godine navršava se 50 godina od kada su ondašnja Jugoslavija i Australija potpisale Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju diplomatskih predstavništava u rangu ambasada u Kanberi i Beogradu. Ova nesumnjivo važna činjenica i za današnje diplomatske odnose Srbije i Australije bila je povod traganju za dokumentima koji bi celovitije i egzaktnije prikazali istoriju naših diplomatskih odnosa. Dokumenti koji su pronađeni – zahvaljujući prvenstveno izuzetnoj predusretljivosti Arhiva Jugoslavije u Beogradu – svedoče o znatno dužoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Australije. (DETALJNIJE - DOKUMENTI).

Javni međunarodni otvoreni dvostepeni KONKURS za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu - KLIKNI OVDE ZA CELU INFORMACIJU I TEKST KONKURSA

 
 
 
PRVE BILATERALNE POLITIČKE KONSULTACIJE SRBIJE I AUSTRALIJE

U Kanberi su u petak, 05. maja 2017. godine, održane prve bilateralne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Departmana inostranih poslova i trgovine Australije, na nivou pomoćnika ministara zaduženih za bilateralnu saradnju.
Srpsku stranu je predvodio v.d. pomoćnika MSP ambasador Goran Aleksić, a australijsku prvi pomoćnik sekretara gospođa Luiz Hend.
Tokom razgovora dveju delegacija obuhvaćen je širok spektar pitanja od značaja za odnose i saradnju dve zemlje – od međusobnog informisanja o događajima koji su od značaja za pozicioniranje na međunarodnom planu, do pregleda tema koje su od posebnog značaja za unapređenje saradnje dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija, s akcentom na konkretnim pitanjima saradnje na bilateralnom nivou kao što su oblast privrede (investicije i trgovinska razmena), širenje i unapređenje ugovorne osnove odnosa dve zemlje (s posebnim osvrtom na sagledavanje okolnosti od značaja za nastavak pregovora o Sporazumu o socijalnom osiguranju), kao i aktivnosti u cilju unapređenja kulturne, sportske i prosvetne saradnje.
Delegacija Srbije je detaljnije predstavila spoljnopolitičke prioritete Srbije, uz isticanje mera i aktivnosti u okviru svoje istinske posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti u regionu Balkana kao i za rešavanje pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine.
Uz konstataciju da su odnosi Srbije i Australije prijateljski i da nema otvorenih pitanja, istaknuto je da Srpska zajednica u Australiji predstavlja jedan od najznačajnijih mostova dosadašnje kao i buduće saradnje dve zemlje pa će se realizaciji nekih od aktivnosti u narednom periodu s tim u vezi obostrano posvetiti znatno veća pažnja.
Zajednički je konstatovano da je duga istorija odnosa dve zemlje dobra osnova i snažan podstrek unapređenju ukupnih odnosa Srbije i Australije u narednom periodu. Pored uspostavljanja redovnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, zajednički je ocenjeno da će realizacija investicionih projekata, među kojima je projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto jedan od najznačajnijih, dati odnosima dve zemlje u narednom periodu novi sadržaj i kvalitet.


MINISTAR DAČIĆ I AUSTRALIJSKA MINISTARKA ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ FIERAVANTI-VELS O JAČANJU SARADNJE DVE ZEMLJE

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je 3. marta 2017. godine ministarku za međunarodni razvoj i Pacifik i senatorku Australije Končitu Fieravanti-Vels, koja boravi u poseti Republici Srbiji.
Tokom razgovora su razmotrene mogućnosti unapređenja ukupne saradnje dve zemlje, naročito u oblasti privrede, kulture i prosvete, a ukazano je i na potrebu daljeg jačanja ugovorne saradnje.
Zajednički je istaknuto da srpska zajednica u Australiji predstavlja jedan od važnih faktora u odnosima Republike Srbije i Australije.
Prilikom razgovora sa šefom srpske diplomatije, pored razmatranja bilateralnih pitanja i saradnje u ovoj oblasti, australijska ministarka za međunarodni razvoj i Pacifik ukazala je na značaj koji Australija pridaje pitanju ljudskih prava na nacionalnom i međunarodnom planu, predstavila kandidaturu Australije za Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava za period 2018-2020, istakavši da Australija do sada nije bila u članstvu ovog tela UN-a.

Opširnije...
ISPLATA STARE DEVIZNE ŠTEDNJE

Zakonom o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, koji je stupio na snagu 30.12.2016. godine, obezbeđen pravni osnov za isplatu stare devizne štednje, bez obzira na državljanstvo štediše.
Prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug Rrepublike Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu, a može se podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijavu potraživanja, koji je, 23. februara 2017. godine, objavljen u sredstvima javnog informisanja u Republici Srbiji i na teritoriji bivše SFRJ.
Tekst zakona, uredbe i propisani obrasci mogu se preuzeti sa sajta Uprave za javni dug – http://www.javnidug.gov.rs/.

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova