| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
KONTAKT
KONTAKT AMBASADE - ADRESA, TELEFONI, FAKS, ELEKTRONSKA POŠTA, RADNO VREME

INFORMACIJE O RAČUNU AMBASADE ZA PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA POPLAVLJENE

MARTOVSKI POGROM 2004.GODINE


U cilju unapređenja komunikacije, međusobnog informisanja i ukupne saradnje u narednom periodu sa Ambasadom Republike Srbije u Australiji, pozivamo sve, naglašavamo, sve – bez izuzetaka – organizacije, klubove, škole, biblioteke, muzeje, sportske klubove, fondacije, udruženja, crkvene opštine, političke partije, humanitarne organizacije, privredne komore, udruženja boraca … (jednim imenom: organizacija) u Australiji i na Novom Zelandu, koje su formirane, registrovane i funkcionišu po principu pretežnog okupljanja pripadnika Srpske zajednice ili realizuju svoje aktivnosti unutar Srpske zajednice u Australiji ili Novom Zelandu, da se jave Ambasadi i dostave podatke za kontakt radi obostrano lakše buduće komunikacije. (DETALJNIJE)


ISTORIJA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I AUSTRALIJE: Dvadeset petog aprila 2016. godine navršava se 50 godina od kada su ondašnja Jugoslavija i Australija potpisale Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju diplomatskih predstavništava u rangu ambasada u Kanberi i Beogradu. Ova nesumnjivo važna činjenica i za današnje diplomatske odnose Srbije i Australije bila je povod traganju za dokumentima koji bi celovitije i egzaktnije prikazali istoriju naših diplomatskih odnosa. Dokumenti koji su pronađeni – zahvaljujući prvenstveno izuzetnoj predusretljivosti Arhiva Jugoslavije u Beogradu – svedoče o znatno dužoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Australije. (DETALJNIJE - DOKUMENTI).
O B A V E Š T E NJ E - U AUSTRALIJI NEĆE BITI OTVORENA BIRAČKA MESTA ZA GLASANJE NA PREDSTOJEĆIM IZBORMA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE, 2. APRILA, ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA KOJI SU ŽELELI DA GLASAJU U AUSTRALIJI. Naime, do isteka roka predviđenog za prijavu birača za glasanje u Australiji - 11. marta 2017. godine, u ponoć po vremenu u Srbiji - prijavila su se ukupno 22 birača Ambasadi RS u Kanberi i 50 birača Generalnom konzulatu RS u Sidneju. Prijave su se odnosile za glasanje na biračkim mestima u ovim DKP ili na eventualno otvorenom biračkom mestu u Melburnu, Pertu ili Brizbejnu. S obzirom da je broj prijavljenih birača (za svako pojedinačno mesto, ali i ukupno) znatno ispod previđenog minimuma od 100, nisu ispunjene osnovne pretpostavke za otvaranje niti jednog biračkog mesta u Australiji. Zbog toga će birači, koji su se prijavili preko Ambasade ili Generalnog konzulata, biti vraćeni u birački spisak prema mestu boravka u Srbiji, da bi svoje biračko pravo mogli da iskoriste na tim biračkim mestima, ako u vreme izbora budu boravili u zemlji. Dopunsko rešenje Republičke izborne komisije o tome gde će biti otvorena biračka mesta u inostranstvu (drugi deo rešenja - spisak ukupno 53 biračka mesta u 32 države), doneto na 17. sednici, koja je održana 12. marta, možete videti OVDE.

IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE, 02.04.2017. POSTUPAK ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA BIRAČ ŽELI DA GLASA U AUSTRALIJI: Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u Australiji da preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije - Ambasade u Kanberi ili Generalnog konzulata u Sidneju - najkasnije pet dana pre dana zaklјučenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017.), mogu da podnesu zahtev (OVDE PREUZMI FORMULAR ZAHTEVA) da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije glasati u Australiji. (DETALJNIJE - UPUTSTVO)
Javni međunarodni otvoreni dvostepeni KONKURS za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu - KLIKNI OVDE ZA CELU INFORMACIJU I TEKST KONKURSA

 
 
 
MINISTAR DAČIĆ I AUSTRALIJSKA MINISTARKA ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ FIERAVANTI-VELS O JAČANJU SARADNJE DVE ZEMLJE

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je 3. marta 2017. godine ministarku za međunarodni razvoj i Pacifik i senatorku Australije Končitu Fieravanti-Vels, koja boravi u poseti Republici Srbiji.
Tokom razgovora su razmotrene mogućnosti unapređenja ukupne saradnje dve zemlje, naročito u oblasti privrede, kulture i prosvete, a ukazano je i na potrebu daljeg jačanja ugovorne saradnje.
Zajednički je istaknuto da srpska zajednica u Australiji predstavlja jedan od važnih faktora u odnosima Republike Srbije i Australije.
Prilikom razgovora sa šefom srpske diplomatije, pored razmatranja bilateralnih pitanja i saradnje u ovoj oblasti, australijska ministarka za međunarodni razvoj i Pacifik ukazala je na značaj koji Australija pridaje pitanju ljudskih prava na nacionalnom i međunarodnom planu, predstavila kandidaturu Australije za Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava za period 2018-2020, istakavši da Australija do sada nije bila u članstvu ovog tela UN-a.


Konkursi za sufinansiranje projekata 2017 - Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje konkurse koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkursi su otvoreni od 13. marta do 03. aprila. VIŠE O KONKURSU - OVDE.

Javni poziv za nacionalna priznanja 2017Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u reginu objavljuje javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu. Javni poziv je otvoren od 13. marta do 30. aprila. VIŠE O POZIVU - OVDE.


ISPLATA STARE DEVIZNE ŠTEDNJE

Zakonom o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, koji je stupio na snagu 30.12.2016. godine, obezbeđen pravni osnov za isplatu stare devizne štednje, bez obzira na državljanstvo štediše.
Prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug Rrepublike Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu, a može se podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijavu potraživanja, koji je, 23. februara 2017. godine, objavljen u sredstvima javnog informisanja u Republici Srbiji i na teritoriji bivše SFRJ.
Tekst zakona, uredbe i propisani obrasci mogu se preuzeti sa sajta Uprave za javni dug – http://www.javnidug.gov.rs/.

Opširnije...
OD 1. FEBRUARA 2017.GODINE ZVANIČNO JE POČELA PRIMENA ODLUKE O PRIZNAVANJU VOZAČKIH DOZVOLA SRBIJE U AUSTRALIJI

Od 1. februara 2017. godine nadležni organi u Australiji - Austroads - primenjuju odluku o priznavanju vozačkih dozvola državljana Republike Srbije. Vozačke dozvole izdate u Srbiji dobile su status „Priznanja Iskusnog Vozača“. 

Status „Priznanje Iskusnog Vozača“ (Experienced Driver Recognition) pruža mogućnost da  podnosilac zahteva iz Republike Srbije dobije Australijsku vozačku dozvolu bez obaveze polaganja praktičnog dela – vožnje, i teorijskog dela – testova, za kategorije „C“ (automobil) ili „R“ (motocikl).
Podnosilac zahteva za priznavanje vozačke dozvole iz Srbije u Australiji treba da zadovolji sledeće uslove:
- mora biti stariji od 25 godina,
- da ispunjava preduslove (starost i uslove) za relevantne kategorije vozila,
- da dostavi odgovarajuću potvrdu o identitetu, i
- da ispunjava uslove o prebivalištu.
Ako je vozač mlađi od 25 godina i dolazi iz zemlje pod statusom „Priznatog Iskusnog Vozača“ (koji je dobila Republika Srbija), podleže obavezi polaganja vozačkog ispita u celini.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova