| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
KONTAKT
KONTAKT AMBASADE - ADRESA, TELEFONI, FAKS, ELEKTRONSKA POŠTA, RADNO VREME

INFORMACIJE O RAČUNU AMBASADE ZA PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA POPLAVLJENE

U cilju unapređenja komunikacije, međusobnog informisanja i ukupne saradnje u narednom periodu sa Ambasadom Republike Srbije u Australiji, pozivamo sve, naglašavamo, sve – bez izuzetaka – organizacije, klubove, škole, biblioteke, muzeje, sportske klubove, fondacije, udruženja, crkvene opštine, političke partije, humanitarne organizacije, privredne komore, udruženja boraca … (jednim imenom: organizacija) u Australiji i na Novom Zelandu, koje su formirane, registrovane i funkcionišu po principu pretežnog okupljanja pripadnika Srpske zajednice ili realizuju svoje aktivnosti unutar Srpske zajednice u Australiji ili Novom Zelandu, da se jave Ambasadi i dostave podatke za kontakt radi obostrano lakše buduće komunikacije. (DETALJNIJE)


ISTORIJA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I AUSTRALIJE: Dvadeset petog aprila 2016. godine navršava se 50 godina od kada su ondašnja Jugoslavija i Australija potpisale Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju diplomatskih predstavništava u rangu ambasada u Kanberi i Beogradu. Ova nesumnjivo važna činjenica i za današnje diplomatske odnose Srbije i Australije bila je povod traganju za dokumentima koji bi celovitije i egzaktnije prikazali istoriju naših diplomatskih odnosa. Dokumenti koji su pronađeni – zahvaljujući prvenstveno izuzetnoj predusretljivosti Arhiva Jugoslavije u Beogradu – svedoče o znatno dužoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Australije. (DETALJNIJE - DOKUMENTI).

 
 
 
POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURS ZA DIZAJN KOMLEKSA AMBASADE I REZIDENCIJE REPUBLIKE SRBIJE U AUSTRALIJI - KANBERA

U okviru aktivnosti u cilju trajnog rešavanja smeštaja Ambasade i Rezidencije Republike Srbije u Kanberi, Australija, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije raspisalo je 16. maja 2018. godine arhitektonsko-urbanistički konkurs za izbor idejnog rešenja za izgradnju kompleksa diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Kanberi.
Konkurs je otvoren do 17. jula 2018. godine, do 15.00 časova.
Kompleks diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Kanberi biće izgrađen na placu koji je zakupljen 28. februara 2018. godine na period od 99 godina i nalazi se u diplomatskoj četvrti Dikin (Deakin).
Kompletna konkursna dokumentacija dostupna je na sledećem linku:

http://www.mfa.rs/sr/index.php/o-ministarstvu/tenderi?lang=lat


KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Konkurs je otvoren od 12. do 30. marta 2018. godine.

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata koji imaju za cilj:
1) upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta;
2) unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore.

Informacija o uslovima i načinu realizacije Konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore dostupna je na web stranici http://www.dijaspora.gov.rs/lat/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/.

Ambasada Republike Srbije u Kanberi i Generalni konzulat Republike Srbije u Sidneju vam stoje na raspolaganju za eventualne dodatne informacije u vezi sa postupkom konkurisanja i predaje projekata u skladu sa propozicijama Konkursa.


POŠTOVANI POSETIOCI INTERNET-STRANICE AMBASADE,

Decembar je mesec kada se uobičajeno vrši svojevrstan inventar ili sumiranje onog što je urađeno tokom tekuće godine, šta je bilo planirano prethodnog decembra a nije ispunjeno, ali i šta bi trebalo uraditi do narednog decembra. Neretko, decembar je i mesec kada se dovršavaju neki od ranije započetih poslova ili se bar traži prilika za to kako bi i godina u celini bila uspešnija.

Upravo u svetlu takvih sumiranja i planiranja, veliko mi je zadovoljstvo, i to iskreno želim da podelim sa svima Vama, što 2017. godinu možemo da opišemo kao jednu od najznačajnijih kroz više decenija u pogledu razvoja bilateralnih odnosa Srbije i Australije.

- Pre svega, u 2017.godini obnovljen je i intenziviran politički dijalog na ministarskom nivou: u posetu Republici Srbiji, 13. i 14. jula boravila je ministar inostranih poslova Australije Džulija Bišop, što je bila prva poseta na tom nivou Beogradu nakon 33 godine; nešto ranije ove godine, 3. marta, Beograd je posetila i ministar Končеta Fieravanti-Vеls. Početkom maja ove godine održane su u Kanberi bilateralne političke konsultacije na nivou pomoćnika MIP (delegaciju MSP je predvodio pomoćnik za bilateralnu saradnju, ambasador Goran Aleksić). Bile su to prve ikada organizovane političke konsultacije koje su označile punu konsolidaciju odnosa dve zemlje. (NASTAVAK)

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova