| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
KONTAKT
KONTAKT AMBASADE - ADRESA, TELEFONI, FAKS, ELEKTRONSKA POŠTA, RADNO VREME

INFORMACIJE O RAČUNU AMBASADE ZA PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA POPLAVLJENE

U cilju unapređenja komunikacije, međusobnog informisanja i ukupne saradnje u narednom periodu sa Ambasadom Republike Srbije u Australiji, pozivamo sve, naglašavamo, sve – bez izuzetaka – organizacije, klubove, škole, biblioteke, muzeje, sportske klubove, fondacije, udruženja, crkvene opštine, političke partije, humanitarne organizacije, privredne komore, udruženja boraca … (jednim imenom: organizacija) u Australiji i na Novom Zelandu, koje su formirane, registrovane i funkcionišu po principu pretežnog okupljanja pripadnika Srpske zajednice ili realizuju svoje aktivnosti unutar Srpske zajednice u Australiji ili Novom Zelandu, da se jave Ambasadi i dostave podatke za kontakt radi obostrano lakše buduće komunikacije. (DETALJNIJE)


ISTORIJA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I AUSTRALIJE: Dvadeset petog aprila 2016. godine navršava se 50 godina od kada su ondašnja Jugoslavija i Australija potpisale Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju diplomatskih predstavništava u rangu ambasada u Kanberi i Beogradu. Ova nesumnjivo važna činjenica i za današnje diplomatske odnose Srbije i Australije bila je povod traganju za dokumentima koji bi celovitije i egzaktnije prikazali istoriju naših diplomatskih odnosa. Dokumenti koji su pronađeni – zahvaljujući prvenstveno izuzetnoj predusretljivosti Arhiva Jugoslavije u Beogradu – svedoče o znatno dužoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Australije. (DETALJNIJE - DOKUMENTI).

 
 
 
POŠTOVANI POSETIOCI INTERNET-STRANICE AMBASADE,

Decembar je mesec kada se uobičajeno vrši svojevrstan inventar ili sumiranje onog što je urađeno tokom tekuće godine, šta je bilo planirano prethodnog decembra a nije ispunjeno, ali i šta bi trebalo uraditi do narednog decembra. Neretko, decembar je i mesec kada se dovršavaju neki od ranije započetih poslova ili se bar traži prilika za to kako bi i godina u celini bila uspešnija.

Upravo u svetlu takvih sumiranja i planiranja, veliko mi je zadovoljstvo, i to iskreno želim da podelim sa svima Vama, što 2017. godinu možemo da opišemo kao jednu od najznačajnijih kroz više decenija u pogledu razvoja bilateralnih odnosa Srbije i Australije.

- Pre svega, u 2017.godini obnovljen je i intenziviran politički dijalog na ministarskom nivou: u posetu Republici Srbiji, 13. i 14. jula boravila je ministar inostranih poslova Australije Džulija Bišop, što je bila prva poseta na tom nivou Beogradu nakon 33 godine; nešto ranije ove godine, 3. marta, Beograd je posetila i ministar Končеta Fieravanti-Vеls. Početkom maja ove godine održane su u Kanberi bilateralne političke konsultacije na nivou pomoćnika MIP (delegaciju MSP je predvodio pomoćnik za bilateralnu saradnju, ambasador Goran Aleksić). Bile su to prve ikada organizovane političke konsultacije koje su označile punu konsolidaciju odnosa dve zemlje. (NASTAVAK)

Opširnije...
TRADICIONALNO DOBRI ODNOSI I UNAPREĐENJE SARADNJE IZMEĐU SRBIJE I AUSTRALIJE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas (petak, 14. jul) ministarku inostranih poslova Australije Džuli Bišop.

Na sastanku je obostrano istaknuta važnost daljeg unapređenja političkog dijaloga na svim nivoima, kao i značaj negovanja tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa i razvoja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. U razgovoru je ukazano da je ovo je prva poseta jednog šefa australijske diplomatije Republici Srbiji nakon više od trideset godina.

Ocenjeno je da postoji potreba za produbljivanjem i širenjem spektra ekonomske saradnje u oblastima kao što su istraživanje i eksploatacija rudnika, investicije, poljoprivreda i turizam, uz saradnju u sportu, kulturi i drugim oblastima.

Ministar Dačić je informisao australijsku stranu o aktuelnoj fazi u dijalogu sa Prištinom i našim stavovima u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, te ukazao na neophodnost doslednog poštovanja međunarodnog prava.

Imajući u vidu brojnost predstavnika naše dijaspore u Australiji, sa naše strane je istaknuta posvećenost daljem unapređenju položaja srpske zajednice u Australiji, kao jednog od važnih faktora u odnosima Srbije i Australije. Izražen je i interes za dalje pojednostavljenje postupka apliciranja i dobijanja australijskih viza za državljane Srbije.


OBOSTRANI INTERES ZA JAČANJE SARADNJE SRBIJE I AUSTRALIJE

Beograd, 13. jul 2017. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Australije Džulijom Bišop da postoji obostrani interes u jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja, naročito u oblasti privrede, kulture i prosvete.
Brnabić je istakla da je Srbija u poslednje tri godine preduzela teške korake u stabilizaciji ekonomije i fiskalnoj konsolidaciji, ali da te mere sada daju rezultate i da Srbiju u narednoj godini očekuje brži ekonomski rast. Ona je ovom prilikom uputila poziv australijskim kompanijama da posluju u Srbiji.
Premijerka Brnabić i ministar spoljnih poslova Australije su se složile da u budućnosti treba raditi na zajedničkim projektima koji daju rezultate, kao što je projekat „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“ u Loznici.
Bišop je pohvalila posvećenost Srbije evrointegracijama i prenela podršku Vlade Australije što bržem otvaranju poglavlja u pregovorima naše zemlje sa EU.
Na sastanku je ocenjeno da srpska dijaspora u Australiji predstavlja jedan od najznačajnijih mostova dosadašnje i buduće saradnje dveju zemalja i da joj kroz različite aktivnosti, u narednom periodu treba posvetiti mnogo više pažnje.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova