| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
KONTAKT
KONTAKT AMBASADE - ADRESA, TELEFONI, FAKS, ELEKTRONSKA POŠTA, RADNO VREME

INFORMACIJE O RAČUNU AMBASADE ZA PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA POPLAVLJENE

U cilju unapređenja komunikacije, međusobnog informisanja i ukupne saradnje u narednom periodu sa Ambasadom Republike Srbije u Australiji, pozivamo sve, naglašavamo, sve – bez izuzetaka – organizacije, klubove, škole, biblioteke, muzeje, sportske klubove, fondacije, udruženja, crkvene opštine, političke partije, humanitarne organizacije, privredne komore, udruženja boraca … (jednim imenom: organizacija) u Australiji i na Novom Zelandu, koje su formirane, registrovane i funkcionišu po principu pretežnog okupljanja pripadnika Srpske zajednice ili realizuju svoje aktivnosti unutar Srpske zajednice u Australiji ili Novom Zelandu, da se jave Ambasadi i dostave podatke za kontakt radi obostrano lakše buduće komunikacije. (DETALJNIJE)


ISTORIJA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I AUSTRALIJE: Dvadeset petog aprila 2016. godine navršava se 50 godina od kada su ondašnja Jugoslavija i Australija potpisale Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju diplomatskih predstavništava u rangu ambasada u Kanberi i Beogradu. Ova nesumnjivo važna činjenica i za današnje diplomatske odnose Srbije i Australije bila je povod traganju za dokumentima koji bi celovitije i egzaktnije prikazali istoriju naših diplomatskih odnosa. Dokumenti koji su pronađeni – zahvaljujući prvenstveno izuzetnoj predusretljivosti Arhiva Jugoslavije u Beogradu – svedoče o znatno dužoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Australije. (DETALJNIJE - DOKUMENTI).

 
 
 
TRADICIONALNO DOBRI ODNOSI I UNAPREĐENJE SARADNJE IZMEĐU SRBIJE I AUSTRALIJE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas (petak, 14. jul) ministarku inostranih poslova Australije Džuli Bišop.

Na sastanku je obostrano istaknuta važnost daljeg unapređenja političkog dijaloga na svim nivoima, kao i značaj negovanja tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa i razvoja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. U razgovoru je ukazano da je ovo je prva poseta jednog šefa australijske diplomatije Republici Srbiji nakon više od trideset godina.

Ocenjeno je da postoji potreba za produbljivanjem i širenjem spektra ekonomske saradnje u oblastima kao što su istraživanje i eksploatacija rudnika, investicije, poljoprivreda i turizam, uz saradnju u sportu, kulturi i drugim oblastima.

Ministar Dačić je informisao australijsku stranu o aktuelnoj fazi u dijalogu sa Prištinom i našim stavovima u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, te ukazao na neophodnost doslednog poštovanja međunarodnog prava.

Imajući u vidu brojnost predstavnika naše dijaspore u Australiji, sa naše strane je istaknuta posvećenost daljem unapređenju položaja srpske zajednice u Australiji, kao jednog od važnih faktora u odnosima Srbije i Australije. Izražen je i interes za dalje pojednostavljenje postupka apliciranja i dobijanja australijskih viza za državljane Srbije.


OBOSTRANI INTERES ZA JAČANJE SARADNJE SRBIJE I AUSTRALIJE

Beograd, 13. jul 2017. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Australije Džulijom Bišop da postoji obostrani interes u jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja, naročito u oblasti privrede, kulture i prosvete.
Brnabić je istakla da je Srbija u poslednje tri godine preduzela teške korake u stabilizaciji ekonomije i fiskalnoj konsolidaciji, ali da te mere sada daju rezultate i da Srbiju u narednoj godini očekuje brži ekonomski rast. Ona je ovom prilikom uputila poziv australijskim kompanijama da posluju u Srbiji.
Premijerka Brnabić i ministar spoljnih poslova Australije su se složile da u budućnosti treba raditi na zajedničkim projektima koji daju rezultate, kao što je projekat „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“ u Loznici.
Bišop je pohvalila posvećenost Srbije evrointegracijama i prenela podršku Vlade Australije što bržem otvaranju poglavlja u pregovorima naše zemlje sa EU.
Na sastanku je ocenjeno da srpska dijaspora u Australiji predstavlja jedan od najznačajnijih mostova dosadašnje i buduće saradnje dveju zemalja i da joj kroz različite aktivnosti, u narednom periodu treba posvetiti mnogo više pažnje.


PRVE BILATERALNE POLITIČKE KONSULTACIJE SRBIJE I AUSTRALIJE

U Kanberi su u petak, 05. maja 2017. godine, održane prve bilateralne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Departmana inostranih poslova i trgovine Australije, na nivou pomoćnika ministara zaduženih za bilateralnu saradnju.
Srpsku stranu je predvodio v.d. pomoćnika MSP ambasador Goran Aleksić, a australijsku prvi pomoćnik sekretara gospođa Luiz Hend.
Tokom razgovora dveju delegacija obuhvaćen je širok spektar pitanja od značaja za odnose i saradnju dve zemlje – od međusobnog informisanja o događajima koji su od značaja za pozicioniranje na međunarodnom planu, do pregleda tema koje su od posebnog značaja za unapređenje saradnje dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija, s akcentom na konkretnim pitanjima saradnje na bilateralnom nivou kao što su oblast privrede (investicije i trgovinska razmena), širenje i unapređenje ugovorne osnove odnosa dve zemlje (s posebnim osvrtom na sagledavanje okolnosti od značaja za nastavak pregovora o Sporazumu o socijalnom osiguranju), kao i aktivnosti u cilju unapređenja kulturne, sportske i prosvetne saradnje.
Delegacija Srbije je detaljnije predstavila spoljnopolitičke prioritete Srbije, uz isticanje mera i aktivnosti u okviru svoje istinske posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti u regionu Balkana kao i za rešavanje pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine.
Uz konstataciju da su odnosi Srbije i Australije prijateljski i da nema otvorenih pitanja, istaknuto je da Srpska zajednica u Australiji predstavlja jedan od najznačajnijih mostova dosadašnje kao i buduće saradnje dve zemlje pa će se realizaciji nekih od aktivnosti u narednom periodu s tim u vezi obostrano posvetiti znatno veća pažnja.
Zajednički je konstatovano da je duga istorija odnosa dve zemlje dobra osnova i snažan podstrek unapređenju ukupnih odnosa Srbije i Australije u narednom periodu. Pored uspostavljanja redovnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, zajednički je ocenjeno da će realizacija investicionih projekata, među kojima je projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto jedan od najznačajnijih, dati odnosima dve zemlje u narednom periodu novi sadržaj i kvalitet.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova