| |     ћирилица | english  
Naslovna
ТЕЛЕГРАМИ САУЧЕШЋА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА ПОВОДОМ СТРАВИЧНОГ МАСАКРА У КРАЈСТЧРЧУ, НОВИ ЗЕЛАНД

Поводом стравичног масакра у Крајстчрчу, Нови Зеланд, Председник Републике Србије Аакесандар Вучић упутио је 15. марта 2019. године телеграм саучешћа Генералном Гувернеру Новог Зеланда Мадам Петси Реди

Телеграм саучешћа је истим поводом упутио и Први потпредседник Владе и Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић Заменику Премијера и Министру иностраних послова Винстону Петерсу

Амбасада Републике Србије и Канбери изражава најдубље саучешће породицама, родбини и пријатељима погинулих, а повређеним жели брзи опоравак и што скорији повратак својим породицама.

Поводом појединих крајње тенденциозних и злонамерних изјава и прилога у појединим јавним гласилима, као и поводом појединих крајње тенденциозних и злонамерних коментара на појединим друштвеним мрежама, Амбасада Републике Србије у Канбери подвлачи да нападач на недужне људе у џамијама на Новом Зеланду нема никакве везе са Србијом. Амбасада Републике Србије најоштрије осуђује злонамерне коментаре и крајње тенденциозне покушаје повезивања српске националне историје са оваквим стравичним злочином. KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Konkurs je otvoren od 13. marta do 1. aprila 2019. godine.

Sve informacije  o konkursu i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći ovde.KONKURS ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI KULTURNIH DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU U 2019. GODINI

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Odeljenje za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije objavilo je Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu za 2019. godinu.
Konkurs je otvoren do 1. marta 2019. godine. Više informacija o uslovima konkursa dostupno je na internet prezentaciji Ministarstva kulture i informisanja.


Opširnije...
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU U 2019. GODINI

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sektor za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini.
Konkurs je otvoren do 1. marta 2019. godine. Više informacija o uslovima i načinu konkurisanja dostupno je na internet prezentaciji Ministarstva kulture i informisanja.

 


Opširnije...
POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURS ZA DIZAJN KOMLEKSA AMBASADE I REZIDENCIJE REPUBLIKE SRBIJE U AUSTRALIJI - KANBERA

U okviru aktivnosti u cilju trajnog rešavanja smeštaja Ambasade i Rezidencije Republike Srbije u Kanberi, Australija, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije raspisalo je 16. maja 2018. godine arhitektonsko-urbanistički konkurs za izbor idejnog rešenja za izgradnju kompleksa diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Kanberi.
Konkurs je otvoren do 17. jula 2018. godine, do 15.00 časova.
Kompleks diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Kanberi biće izgrađen na placu koji je zakupljen 28. februara 2018. godine na period od 99 godina i nalazi se u diplomatskoj četvrti Dikin (Deakin).
Kompletna konkursna dokumentacija dostupna je na sledećem linku:

http://www.mfa.rs/sr/index.php/o-ministarstvu/tenderi?lang=latKONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Konkurs je otvoren od 12. do 30. marta 2018. godine.

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata koji imaju za cilj:
1) upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta;
2) unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore.

Informacija o uslovima i načinu realizacije Konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore dostupna je na web stranici http://www.dijaspora.gov.rs/lat/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/.

Ambasada Republike Srbije u Kanberi i Generalni konzulat Republike Srbije u Sidneju vam stoje na raspolaganju za eventualne dodatne informacije u vezi sa postupkom konkurisanja i predaje projekata u skladu sa propozicijama Konkursa.POŠTOVANI POSETIOCI INTERNET-STRANICE AMBASADE,

Decembar je mesec kada se uobičajeno vrši svojevrstan inventar ili sumiranje onog što je urađeno tokom tekuće godine, šta je bilo planirano prethodnog decembra a nije ispunjeno, ali i šta bi trebalo uraditi do narednog decembra. Neretko, decembar je i mesec kada se dovršavaju neki od ranije započetih poslova ili se bar traži prilika za to kako bi i godina u celini bila uspešnija.

Upravo u svetlu takvih sumiranja i planiranja, veliko mi je zadovoljstvo, i to iskreno želim da podelim sa svima Vama, što 2017. godinu možemo da opišemo kao jednu od najznačajnijih kroz više decenija u pogledu razvoja bilateralnih odnosa Srbije i Australije.

- Pre svega, u 2017.godini obnovljen je i intenziviran politički dijalog na ministarskom nivou: u posetu Republici Srbiji, 13. i 14. jula boravila je ministar inostranih poslova Australije Džulija Bišop, što je bila prva poseta na tom nivou Beogradu nakon 33 godine; nešto ranije ove godine, 3. marta, Beograd je posetila i ministar Končеta Fieravanti-Vеls. Početkom maja ove godine održane su u Kanberi bilateralne političke konsultacije na nivou pomoćnika MIP (delegaciju MSP je predvodio pomoćnik za bilateralnu saradnju, ambasador Goran Aleksić). Bile su to prve ikada organizovane političke konsultacije koje su označile punu konsolidaciju odnosa dve zemlje. (NASTAVAK)


Opširnije...
TRADICIONALNO DOBRI ODNOSI I UNAPREĐENJE SARADNJE IZMEĐU SRBIJE I AUSTRALIJE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas (petak, 14. jul) ministarku inostranih poslova Australije Džuli Bišop.

Na sastanku je obostrano istaknuta važnost daljeg unapređenja političkog dijaloga na svim nivoima, kao i značaj negovanja tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa i razvoja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. U razgovoru je ukazano da je ovo je prva poseta jednog šefa australijske diplomatije Republici Srbiji nakon više od trideset godina.

Ocenjeno je da postoji potreba za produbljivanjem i širenjem spektra ekonomske saradnje u oblastima kao što su istraživanje i eksploatacija rudnika, investicije, poljoprivreda i turizam, uz saradnju u sportu, kulturi i drugim oblastima.

Ministar Dačić je informisao australijsku stranu o aktuelnoj fazi u dijalogu sa Prištinom i našim stavovima u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, te ukazao na neophodnost doslednog poštovanja međunarodnog prava.

Imajući u vidu brojnost predstavnika naše dijaspore u Australiji, sa naše strane je istaknuta posvećenost daljem unapređenju položaja srpske zajednice u Australiji, kao jednog od važnih faktora u odnosima Srbije i Australije. Izražen je i interes za dalje pojednostavljenje postupka apliciranja i dobijanja australijskih viza za državljane Srbije.OBOSTRANI INTERES ZA JAČANJE SARADNJE SRBIJE I AUSTRALIJE

Beograd, 13. jul 2017. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Australije Džulijom Bišop da postoji obostrani interes u jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja, naročito u oblasti privrede, kulture i prosvete.
Brnabić je istakla da je Srbija u poslednje tri godine preduzela teške korake u stabilizaciji ekonomije i fiskalnoj konsolidaciji, ali da te mere sada daju rezultate i da Srbiju u narednoj godini očekuje brži ekonomski rast. Ona je ovom prilikom uputila poziv australijskim kompanijama da posluju u Srbiji.
Premijerka Brnabić i ministar spoljnih poslova Australije su se složile da u budućnosti treba raditi na zajedničkim projektima koji daju rezultate, kao što je projekat „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“ u Loznici.
Bišop je pohvalila posvećenost Srbije evrointegracijama i prenela podršku Vlade Australije što bržem otvaranju poglavlja u pregovorima naše zemlje sa EU.
Na sastanku je ocenjeno da srpska dijaspora u Australiji predstavlja jedan od najznačajnijih mostova dosadašnje i buduće saradnje dveju zemalja i da joj kroz različite aktivnosti, u narednom periodu treba posvetiti mnogo više pažnje.PRVE BILATERALNE POLITIČKE KONSULTACIJE SRBIJE I AUSTRALIJE

U Kanberi su u petak, 05. maja 2017. godine, održane prve bilateralne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Departmana inostranih poslova i trgovine Australije, na nivou pomoćnika ministara zaduženih za bilateralnu saradnju.
Srpsku stranu je predvodio v.d. pomoćnika MSP ambasador Goran Aleksić, a australijsku prvi pomoćnik sekretara gospođa Luiz Hend.
Tokom razgovora dveju delegacija obuhvaćen je širok spektar pitanja od značaja za odnose i saradnju dve zemlje – od međusobnog informisanja o događajima koji su od značaja za pozicioniranje na međunarodnom planu, do pregleda tema koje su od posebnog značaja za unapređenje saradnje dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija, s akcentom na konkretnim pitanjima saradnje na bilateralnom nivou kao što su oblast privrede (investicije i trgovinska razmena), širenje i unapređenje ugovorne osnove odnosa dve zemlje (s posebnim osvrtom na sagledavanje okolnosti od značaja za nastavak pregovora o Sporazumu o socijalnom osiguranju), kao i aktivnosti u cilju unapređenja kulturne, sportske i prosvetne saradnje.
Delegacija Srbije je detaljnije predstavila spoljnopolitičke prioritete Srbije, uz isticanje mera i aktivnosti u okviru svoje istinske posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti u regionu Balkana kao i za rešavanje pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine.
Uz konstataciju da su odnosi Srbije i Australije prijateljski i da nema otvorenih pitanja, istaknuto je da Srpska zajednica u Australiji predstavlja jedan od najznačajnijih mostova dosadašnje kao i buduće saradnje dve zemlje pa će se realizaciji nekih od aktivnosti u narednom periodu s tim u vezi obostrano posvetiti znatno veća pažnja.
Zajednički je konstatovano da je duga istorija odnosa dve zemlje dobra osnova i snažan podstrek unapređenju ukupnih odnosa Srbije i Australije u narednom periodu. Pored uspostavljanja redovnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, zajednički je ocenjeno da će realizacija investicionih projekata, među kojima je projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto jedan od najznačajnijih, dati odnosima dve zemlje u narednom periodu novi sadržaj i kvalitet.MINISTAR DAČIĆ I AUSTRALIJSKA MINISTARKA ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ FIERAVANTI-VELS O JAČANJU SARADNJE DVE ZEMLJE

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je 3. marta 2017. godine ministarku za međunarodni razvoj i Pacifik i senatorku Australije Končitu Fieravanti-Vels, koja boravi u poseti Republici Srbiji.
Tokom razgovora su razmotrene mogućnosti unapređenja ukupne saradnje dve zemlje, naročito u oblasti privrede, kulture i prosvete, a ukazano je i na potrebu daljeg jačanja ugovorne saradnje.
Zajednički je istaknuto da srpska zajednica u Australiji predstavlja jedan od važnih faktora u odnosima Republike Srbije i Australije.
Prilikom razgovora sa šefom srpske diplomatije, pored razmatranja bilateralnih pitanja i saradnje u ovoj oblasti, australijska ministarka za međunarodni razvoj i Pacifik ukazala je na značaj koji Australija pridaje pitanju ljudskih prava na nacionalnom i međunarodnom planu, predstavila kandidaturu Australije za Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava za period 2018-2020, istakavši da Australija do sada nije bila u članstvu ovog tela UN-a.


Opširnije...
ISPLATA STARE DEVIZNE ŠTEDNJE

Zakonom o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, koji je stupio na snagu 30.12.2016. godine, obezbeđen pravni osnov za isplatu stare devizne štednje, bez obzira na državljanstvo štediše.
Prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug Rrepublike Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu, a može se podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijavu potraživanja, koji je, 23. februara 2017. godine, objavljen u sredstvima javnog informisanja u Republici Srbiji i na teritoriji bivše SFRJ.
Tekst zakona, uredbe i propisani obrasci mogu se preuzeti sa sajta Uprave za javni dug – http://www.javnidug.gov.rs/.


Opširnije...
OD 1. FEBRUARA 2017.GODINE ZVANIČNO JE POČELA PRIMENA ODLUKE O PRIZNAVANJU VOZAČKIH DOZVOLA SRBIJE U AUSTRALIJI

Od 1. februara 2017. godine nadležni organi u Australiji - Austroads - primenjuju odluku o priznavanju vozačkih dozvola državljana Republike Srbije. Vozačke dozvole izdate u Srbiji dobile su status „Priznanja Iskusnog Vozača“. 

Status „Priznanje Iskusnog Vozača“ (Experienced Driver Recognition) pruža mogućnost da  podnosilac zahteva iz Republike Srbije dobije Australijsku vozačku dozvolu bez obaveze polaganja praktičnog dela – vožnje, i teorijskog dela – testova, za kategorije „C“ (automobil) ili „R“ (motocikl).
Podnosilac zahteva za priznavanje vozačke dozvole iz Srbije u Australiji treba da zadovolji sledeće uslove:
- mora biti stariji od 25 godina,
- da ispunjava preduslove (starost i uslove) za relevantne kategorije vozila,
- da dostavi odgovarajuću potvrdu o identitetu, i
- da ispunjava uslove o prebivalištu.
Ako je vozač mlađi od 25 godina i dolazi iz zemlje pod statusom „Priznatog Iskusnog Vozača“ (koji je dobila Republika Srbija), podleže obavezi polaganja vozačkog ispita u celini.KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI NA STRANE JEZIKE

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE – Sektor za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije raspisuje KONKURS za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini. Konkurs je otvoren do 28. februara 2017. godine.
Predmet konkursa je sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, a opšti – podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike.
Na konkurs u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike može se aplicirati iz sledećih književnih oblasti: poezija, proza, drama, književnost za decu (izuzimajući slikovnice i udžbenike), antologije i tematski izbori i teorijska dela iz oblasti kulture i umetnosti namenjena široj čitalačkoj publici.
Pravo učešća na ovom konkursu imaju: ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, a koja su registrovana u Republici Srbiji i izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije Republike Srbije. Link na TEKST KONKURSA.KONKURS ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI KULTURNIH DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU U 2017.GODINI

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE – SEKTOR ZA MEĐUNARODNE ODNOSE I EVROPSKE INTEGRACIJE U OBLASTI KULTURE raspisuje KONKURS za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini. Konkurs je otvoren do 28. februara 2017. godine.
Predmet konkursa je finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu, a opšti cilj – podsticanje stvaralaštva i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta, a posebno u zemljama regiona (Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji).
Na konkursu iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu biće podržani projekti koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u inostrasntvu. Pravo učešća na ovom konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, koja su registrovana izvan teritorije Republike Srbije. Link na TEKST KONKURSA.INVITATION TO TENDER FOR THE PROVISION OF REAL ESTATE SALES SERVICES – THE SALE OF DIPLOMATIC REAL ESTATE IN NEW YORK (UNITED STATES OF AMERICA), TOKYO (JAPAN), BONN (GERMANY), AND BERN (SWITZERLAND)

Bosnia and Herzegovina, the Republic of Croatia, the Republic of Macedonia, the Republic of Slovenia, and the Republic of Serbia – as the sole Successor States to the former Socialist Federal Republic of Yugoslavia (hereinafter “the SFRY”) – and the co-owners of diplomatic and consular property of the SFRY, as the previous title owner, hereby issue an invitation to tender for the provision of the service of brokering the sale of the following immovable property :

a) Permanent Mission of the SFRY to the UN, New York, USA (854 Fifth Avenue, N.Y. 10065);

b) Residence of the Permanent Representative of the SFRY to the UN, New York, USA (730 Park Avenue, N.Y. 10021); 

c) Embassy and residence of the SFRY in Tokyo, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo); 

d) Embassy of the SFRY in Bonn, Germany (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2);

e) Embassy and residence of the SFRY in Berne, Switzerland (Seminarstrasse 5, 3006 Bern).
 

FULL TEXT OF INVITATION TO TENDER HERE.

FULL TEXT (FORMULAR) OF TENDER BOND (GUARANTEE) HERE.

FULL TEXT (FORMULAR) OF PERFORMANCE BOND (GUARANTEE) HERE.

FULL TEXT (FORMULAR) OF TENDERER INFORMATION SHEET HERE.

FULL TEXT OF INVITATION IN SERBIAN LANGUAGE HERE.DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM MARKO ĐURIĆ PRIMIO JE POMOĆNIKA AUSTRALIJSKOG MIP KEVINA MEGIJA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić primio je 30. maja višeg zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova Australije Kevina Megija, sa kojim je razgovarao o srpsko-australijskim odnosima, naglasivši značajnu ulogu srpske dijaspore u odnosima dveju zemalja.
„Srpski narod je ponosan na svoju dijasporu u Australiji, koja je u novu domovinu došla sa prostora od Đevđelije do Triglava i koja je dala značajan doprinos izgradnji i prosperitetu vaše države. Naša dijaspora i dalje predstavlja most između Srbije i Australije, koji moramo mnogo više da koristimo u budućnosti“, rekao je Đurić.
Đurić je Megija upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao je da je Srbija dosledno opredeljena za mirno rešavanje nesuglasica na Zapadnom Balkanu, regionalnu stabilnost i što bolje odnose Srba i Albanaca.
Za Srbiju je, prema njegovim rečima, u ovom trenutku najvažnija tema dijaloga Beograda i Prištine formiranje Zajednice srpskih opština.
Megi je istakao da Australija podržava proces dijaloga Beograda i Prištine i da želi da ima konstruktivnu ulogu u tom procesu.
Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini Dragan Vladisavljević i ambasador Australije u Beogradu Nј.E. Džulija Fini.JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE KANDIDATA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA U OBLASTI ODNOSA SRBIJE I DIJASPORE

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije objavila je JAVNI POZIV za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.
Ovlašćeni predlagači treba da dostave predloge za nacionalna priznanja najkasnije do 11. maja 2016. godine. Tekst Javnog poziva kao i informaciju o oblastima i postupku podnošenja predloga za dodelu nacionalnih priznanja možete naći OVDE, a u slučaju da su potrebne dodatne informacije, molimo da se neposredno obratite Ambasadi telefonom ili elektronskom poštom.OBAVEŠTENJE - BIRAČKA MESTA U AUSTRALIJI NEĆE BITI OTVORENA ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA

Do 2. aprila 2016.godine - što je bio predviđeni rok za prijavljivanje državljana Republike Srbije, koji bi želeli da glasaju na nekom od biračkih mesta u Australiji preko Ambasade Republike Srbije u Kanberi, prijavilo se 14 lica (i to ne svi za eventualno glasanje u Kanberi), što je znatno ispod minimuma od 100 prijavljenih. Samim tim, nisu se stekli predviđeni uslovi za otvaranje glasačkog mesta u Ambasadi u Kanberi, a takođe zbog nedovoljno zainteresovanih (prijavilo se 31 lice) biračko mesto neće biti otvoreno ni u Generalnom Konzulatu u Sidneju.
Odlukom Republičke izborne komisije biće otvoreno 38 biračkih mesta u inostranstvu, odnosno, ona biračka mesta gde je prijavljen dovoljan boroj zainteresovanih.
Građani Srbije u Australiji koji su u redovnom postupku dostavili svoje molbe preko Ambasade ili Konzulata i dobili rešenje opštinske izborne komisije da će biti u biračkom spisku za neko od tada planiranih mesta za glasanje u Australiji, biće vraćeni u birački spisak prema mestu prebivališta u Srbiji tako da svoje pravo da glasaju mogu ostvariti u Srbiji, ako 24. aprila 2016. godine budu boravili u zemlji. THE MARCH POGROM

FOR REMINDING - The violence spurred by ethnic Albanian extremists and ethnic cleansing of the Serb population, on March 17 and 18, 2004.REALIZACIJA ISTRAŽIVAČKOG PROJEKTA O BIBLIOTEČKIM FONDOVIMA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA

Ambasada obaveštava da je u toku realizacija istraživačkog projekta „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori“. Istraživanje sprovodi Udruženje građana „Organizacija“ uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i predstavlja prikupljanje i obradi informacija o trenutnom stanju i perspektivama razvoja biblioteka srpskih organizacija u dijaspori i regionu. Saznanja ovog istraživanja treba da doprinesu nastojanjima nadležnih institucija da unaprede komunikaciju i saradnju sa školama i organizacijama Srba u rasejanju.

Detalji o projektu kao i upitnik koji bi trebalo popuniti, nalaze se na sledećoj Internet adresi:
http://www.dijaspora.gov.rs/istrazivanje-o-bibliotekama-u-rasejanju/

Rezultati istraživanja će poslužiti i za unapređenje projekta obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka Srba u dijaspori i regionu, koji realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije.

Ciljne grupe istraživanja su škole srpskog jezika, organizacije, udruženja, crkvene opštine, samostalne biblioteke i neformalne grupe koje se bave očuvanjem nacionalnog i kulturnog identiteta i jačanja veza između matice i Srba u dijaspori i regionu – bez obzira na to da li imaju ili nemaju bibliotečki fond, pošto je cilj istraživanja da se identifikuju problemi i potrebe u ovoj oblasti.

Molimo da biblioteke, škole i druge srodne organizacije Srpske zajednice u Australiji i na Novom Zelandu učestvuju u ovom projektu.OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATAKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U AUSTRALIJI

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić potpisao je 4. marta 2016. godine Ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije i raspisao vanredne republičke izbore za 24. april 2016. godine.

Birači – državljani Republike Srbije - koji imaju boravište u Australiji i na Novom Zelandu, mogu da podnesu preko Ambasade Republike Srbije u Kanberi ili preko Generalnog Konzulata Republike Srbije u Sidneju, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska – za predstojeće izbore to znači do 2. april 2016. godine – zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu – konkretno, u Australiji. (KLIKOM na "Opširnije...", do pune informacije i obrazaca).


Opširnije...
KONKURS Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016.godini

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je 25. februara 2016. godine KONKURS za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini.
Opšti cilj konkursa je podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.
Na konkursu iz oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu biće podržani projekti koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u inostranstvu, jačanje kapaciteta, umrežavanje i profesionalizaciju rada pojedinaca, ustanova i organizacija Srba u inostranstvu, uključenost dece i mladih i multukulturalnost. Biće podržani projekti iz sledećih oblasti: vizuelne umetnosti, scensko stvaralaštvo, književnost i izdavaštvo, umetnička muzika, izvorno, narodno i amatersko stvaralaštvo, kulturna delatnost za decu i mlade i naučnoistraživačka i edukativna delatnost u kulturi.
Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. mart 2016. godine.
Ambasada moli zainteresovane da se detaljnije informišu o Konkursu na Internet-adresi: http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/k-o-n-k-u-r-s-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2016--godini kao i da prate uputstva iz uslova Konkursa.
U slučaju potrebe za bilo kakvim dodatnim informacijama, možete kontaktirati Ambasadu.WHY "KOSOVO" IS INELIGIBLE FOR MEMBERSHIP IN UNESCO


Why "Kosovo" is ineligible for membership in UNESCO? (Non paper - link)

Exhibition of Photographs "The Roots of Soul"

Darko Dozet, a press photographer from Novi Sad, visited Kosovo and Metohia at the beginning of the 21st century. On the first plane, there is life, and on the second, there is situation... (link)Photos about destruction of Serbian cultural heritage in Kosovo and Metohija are available HERE.USAGLAŠEN TEKST SPORAZUMA O SOCIJALNOM OSIGURANJU


Na pregovorima nadležnih organa Srbije i Australije, održanim u Kanberi od 22. do 25. septembra 2015.godine, usaglašen je tekst Sporazuma o socijalnom osiguranju između dve države, koji su parafirali šefovi delegacija.
Sporazumom o socijalnom osiguranju između Srbije i Australije obuhvaćene su oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.
Odredbe sporazuma omogućavaju osiguranicima dveju država da se prilikom ostvarivanja prava na penziju, ukoliko je to potrebno, uzme u obzir staž osiguranja navršen na teritoriji obe države ugovornice. Sadrži, takođe, i odredbe o isplati davanja u konvertibilnoj valuti na teritoriji druge države ugovornice, zatim, o utvrđivanju primenljivog zakonodavstva, kao i o upućivanju na rad u drugu državu-ugovornicu. Odredbama kojim se reguliše upućivanje na rad u drugu državu-ugovornicu, predviđena je mogućnost izuzeća od primene odredaba zakonodavstva zemlje u koju je lice upućeno, čime se izbegava istovremeno plaćanje doprinosa u obe države.
U skladu sa procedurom, predstoje aktivnosti u cilju pripreme pratećih dokumenata kao i samo potpisivanje sporazuma, zatim ratifikacija i njegovo stupanje na snagu, o čemu će Ambasada pravovremeno obaveštavati javnost.
Ambasada Republike Srbije u Australiji koristi ovu priliku da izrazi iskrenu zahvalnost svakom od pripadnika Srpske zajednice u Australiji koji je svojim stavom ili konkretnom podrškom pomogao da se organizuje dolazak i boravak delegacije Srbije kako bi se održali pregovori o Sporazumu o socijalnom osiguranju.SERBIA CHAMPION FIFA U20 - CONGRATULATIONS!!!

THE DAY REPLAYED - In the end, a tournament full of surprises and late, late drama had a fitting conclusion. Serbia, playing in the FIFA U-20 World Cup for the first time as an independent nation, will leave as its champions. That is the remarkable outcome after an enthralling final day of action that thrilled a sell-out, 25,000-plus crowd at Auckland's North Harbour Stadium. Nemanja Maksimovic's decisive, 118th-minute goal settled the final 2-1 in favour of the delirious Serbians, and left five-time champions Brazil to settle for silver. (FIFA.COM)VOLLEYBALL WORLD LEAGUE SERBIA - AUSTRALIA

IV VIKEND (18. – 21. JUN): 
ČETVRTAK, 18. JUN – NOVI SAD (DVORANA SPC “VOJVODINA”):
SRBIJA – AUSTRALIJA         20,00
SUBOTA, 20. JUN – BEOGRAD
(DVORANA “PIONIR”):
SRBIJA – AUSTRALIJA         20,00

VI  WEEKEND (3 – 5 JULY):
MELBOURNE
STATE BASKETBALL CENTRE:
AUSTRALIA – SERBIA
FIRST MUTCH: Saturday, 4 JULY, from 07.00 PM (Melbourne Time).
SECOND MUTCH: Sunday, 5 JULY,
from 04.30 PM KONKURS ZA IZBOR HONORARNIH NASTAVNIKA ZA OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA NA SRPSKOM JEZIKU U INOSTRANSTVU

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.
Zainteresovani kandidati iz Australije i Novog Zelanda trba da popune Prijavni formular za honorarne nastavnike koji je objavljen na zvaničnoj internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja te da odštampani formular zajedno sa potrebnom dokumentacijom, koja je navedena u Konkursu, dostave Ambasadi Republike Srbije u Kanberi ili Generalnom konzulatu RS – Sidnej.
Rok za dostavu prijava i potrebne dokumentacije je 20. jun 2015. godine.
Na osnovu predloga Stručne komisije, konačnu odluku o izboru honorarnih nastavnika koji će ostvarivati obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2015/2016. godini, donosi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ SA DELEGACIJOM AUSTRALIJE O SARADNJI U OKVIRU UNESCO

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je u sredu, 13. maja, delegaciju Australije, koju je predvodio ambasador Piter Volkot, zadužen za pitanja zaštite životne sredine.

Razgovarano je o saradnji u okviru Uneska, posebno o predstojećem zasedanju Komiteta za svetsku baštinu u Bonu krajem juna ove godine. Australijska strana informisala je o preduzetim aktivnostima na zaštiti Velikog koralnog grebena koji je upisan u Listu svetske baštine Uneska.

Obostrano je izražen interes za dalje jačanje saradnje u svim oblastima i razmenu poseta zvaničnika dve zemlje.

Ministar Dačić je ovom prilikom podsetio na otvoren poziv ministru spoljnih poslova Australije da poseti Srbiju.SUSRET MINISTRA SPOLJNJIH POSLOVA IVICE DAČIĆA I MINISTARKE INOSTRANIH POSLOVA AUSTRALIJE DŽULIJE BIŠOP U HAGU, 16. APRILA

Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se 16. aprila sa ministarkom spoljnih poslova Australije Džulijom Bišop, tokom učešća na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru, koja se održava u Hagu.

Tokom susreta dvoje ministara razgovaralo se o unapređenju bilateralne saradnje. Ministar Dačić je rekao da očekuje da ministarka spoljnih poslova Australije Džulija Bišop dođe na Ministarski savet OEBS u Beograd, početkom decembra ove godine.ISTRAŽIVANJE U CILJU UNAPREĐENJA UČENJA SRPSKOG JEZIKA U INOSTRANSTVU

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova do kraja aprila 2015.godine sprovode online istraživanje koje predstavlja početak niza aktivnosti u procesu unapređenja učenja srpskog jezika i ćiriličkog pisma u inostranstvu. Odvojeni upitnici  za škole i za roditelje će biti dostupni do kraja aprila 2015. godine i mogu se preuzeti OVDE.

Molimo škole, organizacije, udruženja, roditelje i sve one koji žele da pomognu unapređenju učenja srpskog jezika u Australiji i na Novom Zelandu da učestvuju u istraživanju kako bi se prikupili relevantni podaci koji će biti korišćeni kao početak niza aktivnosti u procesu unapređenja učenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma u inostranstvu.SERBIA’S MEN’S YOUTH NATIONAL SOCCER TEAM IS PARTICIPATING AT THE WORLD CHAMPIONSHIP, NEW ZEALAND, 30 MAY – 20 JUNE 2015

Serbia’s national soccer team in the age group up to 20 years old have succeeded to qualify for the first time amongst 24 best world selections and will compete at the World Championship in New Zealand from 30th May till 20th June 2015. The group stage of the competition will be held from 31st May till 6th June in Dunedin, the student centre of New Zealand and it’s most southern city.
In the organization of FIFA, the final draw was held on 10th February in Auckland and Serbia has been assigned in Group D, together with the teams of Uruguay, Mexico and one African team, which will soon be known after the end of the African Cup.
From year 1977 since this competition is first being held, Argentine has won six titles, Brazil five, Portugal two, and the Serbian soccer spectators of course wish for the replay of the World Championship in Chile in 1987 when the then team of Yugoslavia’s young players has won the title by winning in the finals against Western Germany’s team.
Our team’s preparations will be conducted in Auckland, in the period from 21st till 27th May, after what the team will travel to Dunedin, and Serbia will play the first match of the group stage of the competition against Uruguay on 31st May, beginning at 4.00 pm. The next match Serbia will play against the African representative on 3rd June at 7.00 pm, and the last game will be against the Mexican team on 6th June at 4.00 pm.
The eighth-finals are scheduled for 10th and 11th June, quarter-finals for 14th June, and semi-finals match will be held in Auckland on 17th June, as well as the final match on 20th June.
The Embassy of the Republic of Serbia calls upon all the interested organizations and individuals in the Serbian community in New Zealand and Australia to support the best young Serbian football players and through attendance at the matches give them the additional strength to fight for the best possible placement.KONKURSI ZA FINANSIRANJE PROJEKATA IZ OBLASTI KULTURE - OTVORENI DO 31. MARTA 2015. GODINE

Ministarstvo kulture Republike Srbije raspisalo je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2015. godini.
Rok za podnošenje konkursnih prijava je 31.mart 2015. Više o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji možete naći na sledećoj stranici:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/k-o-n-k-u-r-s-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2015--godini

Ministarstvo kulture Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu  u 2015. godini.
Rok za podnošenje konkursnih prijava je 31.mart 2015. Više o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji možete naći na sledećoj stranici:
http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/k-o-n-k-u-r-s-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu-u-2015--godini

Ambasada stoji na raspolaganju zaintersovanima za pomoć i dodatne informacije.KOMPLET KNJIGA POKLONJEN BELJU BIBLIOTECI

Belju biblioteci Univerziteta Melburn predata je 29. januara vredne kolekcija knjiga na srpskom jeziku, koje će ubuduće biti korišćene u istraživačkom radu u području slavistike na ovom uglednom Univerzitetu. Radi se o kolekciji od 170 naslova svrstanih u 300 knjiga koje su prikupljene u Srbiji. Knjige su poklon nekoliko biblioteka: Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke Matice srpske Novi Sad i Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti, a sakupljene su kroz kancelarije Matice srpske i Ministarstva inostranih poslova Srbije na molbu Kulturnog kluba Novi Sad iz Melburna.
Na prigodnoj ceremoniji, u prisustvu preko 30 zvanica, knjige je zvanično uručio ambasador Miroljub Petrović, direktoru Belju biblioteke gospodinu Filipu Kentu. Nosilac celog projekta prikupljanja i dodele knjiga bio je Kulturni klub «Novi Sad» iz Melburna, a prisutnim gostima su se prigodnim rečima obratili predsednik Kluba gospodin Konstantin Pavlović i profesorka Slobodanka Vladiv Glaver sa Monaš univerziteta, koja je neposredno realizovala celi projekat.KONKURS za sufinanciranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore - otvoren do 19. novembra

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata koji imaju za cilj:
1) upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta;
2) unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore.

Pravo učešća na konkursu imaju:
1) organizacije u dijaspori,
2) nevladine organizacije čije je sedište u Republici Srbiji.

Pravo učešća na konkursu nemaju:
1) direktni ili indirektni korisnici budzetskih sredstava,
2) pojedinci,
3) privredni subjekti.


Opširnije...
SARADNJA SRBIJE I AUSTRALIJE U OBLASTI KULTURE

Beograd, 16. septembar 2014. godine – Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Ivan Tasovac razgovarao je danas sa ministrom za životnu sredinu Australije Gregom Hantom o zaštiti prirodnog i kulturnog nasleđa.

Posebna pažnja ovoj temi u razgovoru data je sa aspekta članstva Srbije u Komitetu za zaštitu svetske baštine Uneska, uz podsećanje na to da je podrška tog komiteta veoma važna u realizaciji projekata koji se nalaze u resoru ministra za životnu sredinu Australije.

Tasovac i Hant su razgovarali i o mogućnostima za saradnju dveju zemalja u oblasti kulture, kao i o problemima zaštite kulturnog i istorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Jedna od tema sastanka bila je i saniranje posledica majskih poplava u Srbiji.

Tasovac je rekao da ovaj susret smatra veoma korisnim, imajući u vidu da se retko organizuju sastanci na ministarskom nivou između Srbije i Australije.

On je ukazao na to da su razmotrene mogućnosti za saradnju u oblasti kulture, i istakao da razmenu iskustava i znanja vidi kao najvažniji segment saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.SASTANAK U AMBASADI

Na inicijativu Ambasadora Republike Srbije u Australiji, gospodina Miroljuba Petrovića, 26. Avgusta 2014. godine održan je prvi konsultativni sastanak sa vlasnicima i rukovodiocima australijskih kompanija koje imaju dugogodišnje iskustvo uvoza pretežno prehrambenih proizvoda iz Srbije. Sastanak je sazvan u cilju sagledavanja mogućnosti da se poboljša i poveća plasman ove vrste proizvoda iz Srbije, uz predstavljanje dosadašnjih iskustava tokom postupka uvoza i definisanje mera koje bi trebalo preuzeti na raznim nivoima. 


Opširnije...
Izveštaj: UKUPNA ŠTETA OD POPLAVA 1,53 MILIJARDE EVRA

BEOGRAD – Direktna šteta nastala usled katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Srbiji iznosil 810,1 miliona evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra, pokazao je zvanični izveštaj o proceni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula

Izveštaj, u koji je Tanjug imao uvid, pokazao je da ukupna šteta i gubici zbog ove prirodne katastrofe iznose 1,53 milijarde evra. Dve trećine tog iznosa odlazi samo na proizvodne sektore, gde su procenjeni šteta i gubici na 1,07 milijardi evra.

Prema izveštaju, samo šteta na proizvodnom sektoru procenjena je na pola milijarde, a gubici na 569,4 miliona. Od toga, najveći šteta i gubici procenjeni su u poljoprivredi – 107,9 miliona, odnosno 120,1 milion evra. Sledi trgovina, gde je procena štete 169,6 miliona, a gubitaka 55,2 miliona evra.

Procenjena šteta i gubici u socijalnim sektorima, koji obuhvataju stanovanje, zdravstvo, obrazovanje i kulturu je 34,6 miliona evra, odnosno 7,1 milion evra. Šteta na objektima za stanovanje iznosi 227,3 miliona evra, dok su gubici po istom osnovu i 3,7 miliona. U zdravstvu je šteta procenjena na tri miliona, a gubici na 2,7 miliona evra.

Efekti poplava na infrastrukturnom sektoru, koji obuhvata saobraćaj, komunikacije i vodosnabdevanje, procenjeni su na 192,1 miliona evra, od čega na štetu odlazi 117,3 miliona, a na gubitke 74,8 miliona evra.

Najveća stavka u ovom sektoru je saobraćaj, sa procenjenom štetom od 96 miliona i gubicima od 70,4 miliona evra.

Kada je reč o pitanjima poput životne sredine, upravljanja, procenjena šteta iznosi 17,2 miliona, a gubici 10,6 miliona evra.

Potpredsednca Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da će izvevštaj biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu i da će to biti prilika da svi zainteresovani pomognu. "Već imamo donatore i u ova dva meseca, i donatorskog novca. Tu je sasvim sigurno i novac iz kredita koji će se prebaciti na hitnije projekte za putnu i železničku infastrukturu", rekla je Mihajlovićeva Tanjugu.

Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure najavljuje da će oštećene i srušene kuće građana biće izgrađene ili popravljene do jeseni, odnosno zime, kao i putevi na poplavljenom području. "Građani treba da znaju da je Vlada tu za njih i da će da učiniti sve da svako ima svoju kuću, ili da dobije sredstva da je popravi. Deca će krenuti na vreme u školu, domovi zdravlja će biti popravljeni. To je naš zadatak", poručila je Mihajlovićeva.IZVEŠTAJ O STANJU NA RAČUNU NA DAN 17. OKTOBRA 2014.

Ambasada Republike Srbije u Australiji obaveštava da je stanje na namenskom računu otvorenom za prikupljanje sredstava radi otklanjanja posledica poplave na dan 17. oktobra u 13.18 časova bilo 2,83 AUD.

Zajedno sa transferom od 160.000,00 AUD, izvršenom 5. juna, transferom od 120.000,00 AUD, izvršenim 4. jula i transferom od 99.100,00 AUD, izvršenim 17. oktobra, do sada je ukupno na poseban račun Ambasade uplaćeno 379.102,83 AUD i to je ostvareno kroz 606 transakcija.

Listu uplata od 23. septembra do 17. oktobra možete videti OVDE. 

Listu uplata od 25. avgusta do 23. septembra možete videti OVDE.

Listu uplata od 8. do 25. avgusta možete videti OVDE.

Listu uplata od 25. jula do 8. avgusta možete videti OVDE.

Listu uplata od 11. do 25. jula možete videti OVDE.

Listu uplata od 4. do 11. jula možete videti OVDE.

Listu uplata od 27. juna do 4. jula možete videti OVDE.

Listu uplata od 20. d0 27. juna možete videti OVDE.

Listu uplata od 13. do 20. juna možete videti OVDE.

Listu uplata od 6. do 13. juna možete videti OVDE.

Listu uplata od 30.maja do 6. juna možete videti OVDE.

Listu uplata od 23. do 30. maja možete videti OVDE.

Listu uplata od otvaranja računa, 19. maja, do 23. maja možete videti OVDE.

U cilju lakše i jednostavnije komunikacije u vezi sa prikupljanjem pomoći za otklanjanje posledica poplava, otvorena je nova adresa elektronske pošte: floodreliefserbia@bigpond.com . Naravno i svi do sada važeći kontakti Ambasade – telefonom, elektronskom poštom ili lično – i dalje su operativni.


Izveštaj ekspertskog tima UN o poplavama u Srbiji

Ekspertski tim Ujedinjenih nacija je u svom Izveštaju naveo da je potrebno uložiti velike napore u rekonstrukciji, sanaciji i čišćenju terena nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile Srbiju sredinom maja.

U Izveštaju dostavljenom Vladi Srbije 4. juna stručnjaci upozoravaju na rizike po zdravlje od zaostale vode, zatim na potencijalne rizike po životnu sredinu i na velike štete u poljoprivredi.

Ceo tekst Izveštaja tima eksperata UNDAC možete preuzeti na linku: http://bit.ly/1o9pqaK PRVI, DRUGI I TREĆI TRANSFER SREDSTAVA NA RAČUN MINISTARSTVA FIINANSIJA SRBIJE

Ambasada Republike Srbije u Australiji ima čast da obavesti da je 5. juna 2014.godine  izvršila prvi transfer sredstava namenjenih otklanjanju posledica poplave, koja su prikupljena preko posebnog računa Ambasade, otvorenog 19. maja kod Komonvelt banke.

Drugi transfer sredstava je izvršen 4. jula 2014. godine.

Treći transfer sredstava je izvršen 17. oktobra 2014. godine.

Na račun Ministarstva finansija Republike Srbije, koji je otvoren u Narodnoj banci Srbije, prebačeno je 5. juna 160.000,00 AUD, 4. jula 120.000,00 AUD i 17. oktobra još 99.100,00 AUD. To znači da je do sada ukupno transferisano 379.100,00 AUD. Ljubaznošću Komonvelt banke svi  transferi sa ovog računa su besplatni.

Nalog za međunarodni transfer od 5. juna možete videti OVDE.

Nalog za međunarodni transfer od 4. jula možete videti OVDE.

Nalog za međunarodni transfer od 17. oktobra možete videti OVDE.

Pridržavajući se principa pune transparentnosti i očuvanja kredibilnosti cele akcije, Ambasada je do sada objavljivala sve relevantne podatke u vezi sa prikupljenim sredstvima, a to će ažurno činiti i ubuduće.

Iz nezvaničnog pregleda do sada realizovanih aktivnosti na prikupljanju pomoći (stanje na dan 3. juna), sastavljenog na osnovu do sada objavljenih izjava, saopštenja ili neposrednih kontakata sa pojedinim organizatorima, vidljivo je da se radi o značajnim sredstvima.

Po našem dubokom uverenju, objavljivanje podataka o prikupljenim sredstvima i izvršenim transferima tih sredstava na račune u Srbiji, odnosno, o dostavi prikupljenih sredstava krajnjim korisnicima, suštinski doprinosi uspehu ove plemenite akcije.

Imajući to u vidu, Ambasada poziva sve organizacije i pojedince koji su angažovani na prikupljanju sredstava za otklanjanje posledica poplava, da u skladu sa principom transparentnosti i radi očuvanja pune kredibilnosti, objavljuju podatke o prikupljenim i transferisanim sredstvima. 

Uz iskrenu zahvalnost svima koji su do sada učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji, Ambasada Republike Srbije u Australiji poziva sve ljude dobre volje da zajedničkim angažovanjem nastavimo akciju jer je Srbija pretrpela štetu izuzetno velikih razmera i pomoć u otklanjanju posledica poplave je i dalje neophodna.EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ: ŠTETA OD POPLAVA U SRBIJI OKO DVE MILIJARDE EVRA

LONDON (Tanjug 29.05.2014) - Razorne poplave koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu ugrozile su ekonomiju tih zemalja i nastaviće da utiču na privredni rast i inflaciju u budućnosti, smatra Evrospke banke za obnovu i razvoj (EBRD) po čijoj će proceni šteta u Srbiji iznosi do dve milijarde evra.


Opširnije...
IZVEŠTAJ O STANJU NA RAČUNU

IZVEŠTAJ O STANJU NA RAČUNU:
Četvrtak, 05. jun, u 17.00 časova - 476 UPLATA - 185.000,41 AUD


Ambasada Republike Srbije u Australiji obaveštava da je stanje na namenskom računu otvorenom za prikupljanje sredstava radi otklanjanja posledica poplave na dan 30. maja u 09.14 časova sledeće: uz 376 uplata uplaćeno je 136.693,55 AUD.

(Listu uplata od 23. do 30. maja možete videti OVDE.)
(Listu uplata od otvaranja računa, 19. maja, do 23. maja možete videti OVDE).

U cilju što efikasnijeg, ali pre svega proceduralno jasnog i potpuno transparentnog nastavka akcije na prikupljanju sredstava, ističemo sledeće:

- Ambasada je otvorila poseban račun kod Komonvelt Banke za prikupljanje sredstava na koji se donacije mogu jednostavno i neposredno uplaćivati.

- Podvlačimo da Ambasada želi i nastoji da ostvari koordinaciju i saradnju sa svakim pojedincem ili organizacijom koji predano rade na prikupljanju sredstava, bez obzira na način na koji će prikupljena sredstva biti prosledjena za Srbiju. Zbog toga ponavljamo molbu organizacijama i pojedincima koji su skupljali, sada skupljaju ili nameravaju da skupljaju pomoć u Australiji za otklanjanje posledica poplave u Srbiji, da nam se jave radi međusobne informisanosti i po potrebi bolje koordinacije aktivnosti. Nije, naravno, uslov da sva pomoć ide preko Ambasade, ali verujemo da je svima od koristi transparentnost u prikupljanju i prosleđivanju pomoći Srbiji, kako bi se sve radilo uz puno međusobno poverenje i izbegla svaka mogućnost zloupotrebe.

- Zbog toga naglašavamo da niko nema ovlašćenje Ambasade ili Generalnog konzulata da u njihovo ime otvara nekakve nove ili posebne račune radi prikupljanja sredstava koja bi se navodno naknadno prebacivala na račun Ambasade.

- Organizacije koje prikupljaju sredstva od svog članstva ili simpatizera i žele da sa svog računa transferišu sredstva na račun Ambasade, kao i pojedinci koji žele da pomognu omasovljenje akcije u prikupljanju sredstava, koja će biti neposredno uplaćivana ili transferisana na račun Ambasade, trebalo bi na odgovarajući način da o tome obaveste Ambasadu ili Generalni konzulat u Sidneju, kako bi se izbegla bilo kakva zabuna ili nesporazum.

Transparentnost i nedvosmisleno jasan postupak prikupljanja donacija su od najvećeg značaja i Ambasada Republike Srbije će se i ubuduće pridržavati tih principa pre svega u cilju očuvanja potpunog poverenja. 

Ambasada Republike Srbije i Generalni konzulat u Sidneju koriste ovu priliku da ponovo izraze iskrenu zahvalnost svim pojedincima i organizacijama koji su do sada učetvovali u akciji i da pozovu na nastavak zajedničkih aktivnosti u cilju prikupljanja sredstava neophodnih za otklanjanje izuzetno teških posledica poplave u Srbiji.OTVOREN NAMENSKI RAČUN AMBASADE ZA PRIJEM FINANSIJESKE POMOĆI U CILJU OTKLANJANJA POSLEDICA POPLAVA

INFORMACIJE O STANJU NA RAČUNU

U skladu sa najavom o punoj transparentnosti podataka o uplatama novčane pomoći Srbiji za otklanjanje teških posledica poplave, Ambasada objavljuje prvi presek izvršenih transakcija sa stanjem na dan 23. maja u 09.56 časova - 35,648,40 AUD. Imena donatora, tamo gde su bila vidljiva, zasenčena su u skladu sa principom poštovanja pune privatnosti. Narednu listu ćemo objaviti 30. maja, a do tada ćemo dnevno objavljivati podatke o stanju na računu.

Ambasada Republike Srbije u Kanberi i Generalni konzulat u Sidneju pozivaju ovim putem sve donatore (nakon izvršene uplate) da se jave Ambasadi ili Konzulatu i to lično, telefonom ili elektronskom poštom, kako bi nam ostavili podatke o adresi na koju možemo da pošaljemo odgovarajuću potvrdu o uplati donacije – zahvalnicu.

Ambasada Republike Srbije u Australiji ponavlja i ovom prilikom svoju punu spremnost da pomogne u prikupljanju pomoći Srbiji.


SRBIJI JE NEOPHODNA TVOJA POMOĆ

Poplave u Srbiji - video-snimak iz vazduha - Helivideo


Ambasada Republike Srbije u Australiji, izlazeći u susret izuzetnoj spremnosti brojnih građana i organizacija da pruže pomoć Republici Srbiji u otklanjanju izuzetno teških posledica poplava koje su pogodile Srbiju, otvorila je 19. Maja namenski bankovni račun kod Commonwelth Banke.

Podaci o računu u CommonwealthBank su:

Account type:         Society Cheque Account
BSB:                       062-902
Account number:    1031 3302
Account title:          EMBASSY OF THE REPUBLIC
                               OF SERBIA IN AUSTRALIA
                               – FLOOD VICTIM ACCOUNT
Open date:              19/05/2014

Ambasada Republike Srbije će svakodnevno objavljivati podatke o stanju na računu i garantuje punu transparentnost. Sredstva sa računa će se sukcesivno prebacivati na centralni račun koji je otvorila Vlada Republike Srbije.
Ambasada Republike Srbije stoji na raspolaganju u svakom trenutku – možete nas kontaktirati telefonom ili elektronskom poštom - u cilju pružanja dodatnih informacija oko dostave neophodne pomoći u cilju otklanjanja izuzetno teških posledica poplava. Pored postojećih telefona Ambasade, možete nas kontaktirati i na broj mobilnog telefona - 0435 752 933 - Zoran Marinković, prvi sekretar.

*****

U nastavku je mišljenje Crvenog krsta Australije u vezi sa mogućnostima prikupljanja i slanja pomoći u robi i drugim artiklima:

"We have been in contact with Serbian Red Cross which is responding on the ground. We have also spoken with Australian Red Cross which are closely following the work of the Red Cross Movement in response to the terrible floods and the affect it is having on the Serbian people. Regular updates are coming in through the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) and an international appeal has now been launched.

We recognise and understand that at times like these people may have a strong desire to donate items. Neither we nor Red Cross are in a position to be able to support the transportation of any donated goods. While this generosity is appreciated, we do not have the capacity, nor are we set up to collect, store or distribute donated goods. Nor are we able to fund the transportation of collected/donated goods.

Red Cross experience with emergency recovery has also shown that affected communities recover sooner when they can make their own choices. This includes choosing and purchasing goods to help put their lives back together again rather than being given goods. Another benefit of allowing those affected to choose their own purchases is that money is being put back into the community to stimulate local businesses. This is an important part of the local economic recovery.

We encourage you to donate money to the Embassy Relief Flood".

*****

Uputstvo potencijalnim donatorima lekova, medicinskih i drugih sredstava (link)


Mediji u Australiji o poplavama u Srbiji i reginu:

SBS Radio - program na Srpskoom jeziku - Pomoć žrtvama poplava u Srbiji - emisija emitovana 19. maja 2014.godine

 

Balkans floods: Australian community raises funds for flood victims - 19 May 2014

More bodies were recovered from the Serbian town of Obrenovac as unprecedented floods swept the region, bringing the overall death toll across the Balkans to 44. The flood have also triggered hundreds of landslides.

 


 UPLATA SREDSTAVA RADI OTKLANJANJA POSLEDICA POPLAVE U SRBIJI

Nedelja, 18. maj 2014.godine
U cilju prikupljanja i koordinacije pomoći iz Australije namenjene otklanjanju posledica katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srbiju, Ambasada Republike Srbije u Kanberi je pokrenula proceduru otvaranja posebnog, namenskog bankovnog računa na koji će moći da se uplate novčana sredstva.

Podaci o uplatama će biti periodično objavljivani, a u kontaktu sa australijskim institucijama biće utvrđena procedura izdavanja odgovarajućih potvrda o izvršenoj uplati kako bi se u skladu sa propisima moglo ostvarivati i pravo na oslobađanje od poreza.

Odmah po završetku procedure otvaranja računa objavićemo precizno uputstvo za uplate.


 SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE (24. april 2014)

Saopštenje Ambasade Republike Srbije u Australiji povodom „proslave“ dana osnivanja tzv. Nezavisne Države Hrvatske i učešća australijskih zvaničnika na tim događajima:

"Poražavajuće je saznanje da i dalje postoje i deluju organizacije i pojedinci koji tako brutalno zloupotrebljavaju slobodu i demokratiju u Australiji slaveći dan kada je stvorena fašistička tzv. Nezavisna Država Hrvatska, čiji je zločinački karakter nesporan!

Još je tragičnija činjenica da pojedine organizacije i pojedinci u svoje moralno nakazno veličanje aveti fašizma i nacizma nastoje da uvuku ljude sa aktuelne političke scene Australije, sve do Premijera.

Ovakvi događaji izazivaju duboko uznemirenje i zabrinutost u Srpskoj zajednici u Australiji!

Republika Srbija najoštrije osuđuje svaku pojavu veličanja fašističkih aveti prošlosti i duboko veruje da ne može postojati nikakvo opravdanje niti izgovor za tolerisanje ili – još gore – podršku takvim aktivnostima, ma ko da je organizator ili učesnik."


 PRIJEM U AMBASADI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE

U Ambasadi Republike Srbije u Kanberi priređen je 27. februara 2014.godine prijem povodom Dana državnosti Srbije. Među brojnim zvanicama bili su istaknuti predstavnici političkog i javnog života u Australiji, članovi Diplomatskog kora u Kanberi kao i predstavnici Srpske zajednice iz svih krajeva Australije. Najviši gost na prijemu bila je Predsednica Donjeg doma australijskog federalnog parlamenta Njena ekselencija Bronvin Bišop.


(Više fotografija sa prijema)PREDAJA AKREDITIVNIH PISAMA

U četvrtak, 27. februara 2014.godine, Ambasador Miroljub Petrović je predao akreditivna pisma Generalnoj Guvernerki Australije NJ.E. Kventin Brajs, kojim ga je predsednik Republike Srbije NJ.E. gospodin Tomislav Nikolić postavio za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Komonvelt Australiji. Ceremoniji predaje akreditivnih pisama je prisustvovao i Zoran Marinković, prvi sekretar u Ambasadi Republike Srbije u Kanberi. 

 

(Više fotografija sa ceremonije u Foto Galeriji)DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE - 15. februar

Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji: „Državni praznik Republike Srbije jeste Sretenje - Dan državnosti Srbije, spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Serbije.
Sretenje - Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. Februara”.

*****

Dan državnosti Srbije slavi se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kad je u Orašcu počela borba za oslobođenje Srbije od petovekovne vlasti Turske. Srbi su brzo ušli u otvoreni rat sa Turskom, čiju su vojsku nekoliko puta potukli. Najveće pobede su izvojevane kod Ivankovca 1804. godine, na Mišaru i kod Deligrada 1805. godine.

Slom ustanka usledio je 1812. godine pošto su Rusi morali da se povuku zbog Napoleonovog pohoda na Moskvu. Ubruzo je potpisan Bukureški mir, kojim je predviđao da Srbija dobije autonomiju i da se Turci vrate u Beograd. Srbi nisu hteli da prihvate te uslove. Prvi srpski ustanak je ugašen, ali je bitan zato jer je utro put za dalju borbu Srba za oslobođenje, koja je nastavljena dve godine kasnije podizanjem Drugog srpskog ustanka u Takovu.

Dan državnosti Srbije se slavi i kao sećanje na Sretenje, 1835. godine, kada je knez Miloš Obrenović proglasio prvi srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi. Tvorac ustava je Dimitrije Davidović, a u Ustavu su bile naglašene potrebe srpskog društva za emancipacijom, razbijanjem feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.
 OBAVEŠTENJE

U predviđenom roku za prijavljuvanje državljana Republike Srbije koji bi želeli da glasaju na nekom od glasačkih mesta u Australiji preko Ambasade Republike Srbije u Kanberi prijavilo se 21 lice (i to ne svi za eventualno glasanje u Kanberi), što je znatno ispod minimuma od 100 prijavljenih. Samim tim, nisu se stekli ni minimalni uslovi za otvaranje glasačkog mesta u Kanberi, a takođe zbog nedovoljno zainteresovanih glasačko mesto neće biti otvoreno ni u Sidneju.
Odlukom Republičke izborne komisije biće otvorena samo ona biračka mesta u inostranstvu gde je dovoljan boroj zainteresovanih.
Građani Srbije u Australiji koji su u redovnom postupku dostavili svoje molbe preko Ambasade ili Konzulata i dobili rešenje opštinske izborne komisije da će biti u biračkom spisku za neko od tada planiranih mesta za glasanje u Australiji, biće vraćeni u birački spisak prema mestu prebivališta u Srbiji tako da svoje pravo da glasaju mogu ostvariti u Srbiji, ako 16. marta budu boravili u zemlji. VIRTUELNI MATIČAR ZA DIJASPORU iz Kanelariije za saradnju sa dijasporomm u Nišu

Kancelarija za saradnju sa dijasporom u Nišu, Regionalna razvojna agencija “JUG“ i Uprava za građanska stanja i opšte poslove Grada Niša pokrenuli su servis „Virtuelni matičar za dijasporu“ – jednostavan, brz, efikasan i uslužan način naručivanja i plaćanja dokumenata iz inostranstva, koji, pokrenut iz Niša, po prvi put u Srbiji doprinosi jačanju veza između dijaspore i matice, odnosno srpskog rasejanja i lokalnih samouprava.
Iz bilo koje tačke na svetu, putem interneta je moguće naručiti izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige umrlih i knjige državljana. Izvodi se dostavljaju poštom na navedenu adresu u roku od 15 dana od datuma plaćanja Visa, Master ili Maestro karticom.
Sve informacije u vezi sa servisom „Virtuelni matičar za mogu se dobiti putem k kontakt formulara na sajtu Kancelarije za saradnju sa dijasporom www.dijasporanis.com (rok za odgovor je 48 sati), ili pozivanjem Gradskog pozivnog centra na +381 18 505 505 (radno vreme: od 7:30 do 20:00 sati, subotom od 7:30 do 14:00, UTC+01:00).MIROLJUB PETROVIĆ AMBASADOR SRBIJE U AUSTRALIJI

BEOGRAD, 2.12.2013 (Beta) - Novi ambasador Srbije u Australiji je Miroljub Petrović, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasniku".  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ukaz o postavljenju Miroljuba Petrovića na mesto ambasadora doneo je 28. novembra.
Prethodni ambasador Srbije u Australiji Nada Maletić opozvana je sa te dužnosti u januaru ove godine. Srbija želi da unapredi saradnju s Novim Zelandom

BEOGRAD - 14.11.2013, 13:27 - Nikolić je, primajući akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Novog Zelanda u Beogradu, Trevora Donalda Metsona, istakao da je želja Srbije da s Novim Zelandom kontinuirano unapređuje saradnju u svim oblastima.

"Želim da izrazim zadovoljstvo što ćemo imati priliku da zajedno doprinosimo unapređenju odnosa i saradnje između naše dve zemlje. Uveren sam da će se bilateralni odnosi u budućnosti uspešnije razvijati, imajući u vidu da za to postoje značajne, neiskorišćene mogućnosti", rekao je Nikolić.

Srbija je, prema njegovim rečima, okrenuta evrointegracijama kao svom prioritetu, a istovremeno želi da neguje i razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta, uključujući Novi Zeland, gde živi značajna srpska zajednica. Predsednik je izrazio uverenje da će dijalog Srbije i Novog Zelanda biti još više unapređen.

Ambasador Metson ocenio je da su dve zemlje dugogodišnji prijatelji i podsetio da su uspostavile diplomatske odnose 1951. godine.U Kanberi svečano obeležen "Dan sećanja" 11. novembar 2013. godine - godišnjica primirja u Prvom svetskom ratu

U ponedeljak 11. Novembra, u memorijalnom Muzeju rata u Kanberi svečano je obeležen „Dan sećanja“, 95-a po redu tradicionalna svečanost podsećanja na dan kada je zaključeno primirje u Prvom svetskom ratu.

Svečanosti su prisustvovali i vence položili Generalna guvernerka Australije gospođa Kventin Brajs sa suprugom Majkl Brajsom, Predsednik Senata Francuske Republike senator Žan Pjer Bel, izaslanik Premijera Tonija Abota i ministar australijske vlade za pitanja ratnih veterana Majkl Ronaldson, Prvi ministar Vlade Samostalne prestoničke Teritorije Keli Galager, Predsednik Senata australijskog Parlamenta Džon Hog, glavnokomandujući australijske vojske general Dejvid Harli i načelnici kopnenih, pomorskih i vazduhoplovnih oružanih snaga Australije, lider opozicione laburističke partije Pol Šorten, bivši premijer Pol Kiting, direktor Memorijalnog ratnog muzeja Brendon Nelson, predstavnici australijskih organizacija ratnih veterana kao i pripadnici diplomatskog kora.

U ime Ambasade Republike Srbije u Australiji, komemoraciji su prisustvovali službenik Zoran Pavličić i o.p. a.i. Zoran Marinković, koji je u ime Ambasade položio venac na memorijalno obeležje.

 


Državni praznik Republike Srbije, Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar

Ambasada Republike Srbije u Kanberi, povodom državnog praznika Republike Srbije - Dana primirja u Prvom svetskom ratu koji se obeležava 11. novembra,  koristi ovu priliku da svim građanima Republike Srbije čestita praznik kojim obeležavamo sećanja na poginule u ovom ratu.


Takođe, Ambasada Republike Srbije u Kanberi koristi ovu priliku da građanima Australije i svih savezničkih zemalja u Prvom svetskom ratu čestita praznik Dan sećanja, 11-ti novembar.


Obaveštavamo da Ambasada neće raditi u ponedeljak, 11-og novembra 2013. godine, a redovan rad Ambasade biće nastavljen u utorak, 12-og novembra 2013. godine.Vesti
ТЕЛЕГРАМИ САУЧЕШЋА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА ПОВОДОМ СТРАВИЧНОГ МАСАКРА У КРАЈСТЧРЧУ, НОВИ ЗЕЛАНД
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
KONKURS ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI KULTURNIH DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU U 2019. GODINI
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU U 2019. GODINI
POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURS ZA DIZAJN KOMLEKSA AMBASADE I REZIDENCIJE REPUBLIKE SRBIJE U AUSTRALIJI - KANBERA
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
POŠTOVANI POSETIOCI INTERNET-STRANICE AMBASADE,
TRADICIONALNO DOBRI ODNOSI I UNAPREĐENJE SARADNJE IZMEĐU SRBIJE I AUSTRALIJE
OBOSTRANI INTERES ZA JAČANJE SARADNJE SRBIJE I AUSTRALIJE
PRVE BILATERALNE POLITIČKE KONSULTACIJE SRBIJE I AUSTRALIJE
MINISTAR DAČIĆ I AUSTRALIJSKA MINISTARKA ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ FIERAVANTI-VELS O JAČANJU SARADNJE DVE ZEMLJE
ISPLATA STARE DEVIZNE ŠTEDNJE
OD 1. FEBRUARA 2017.GODINE ZVANIČNO JE POČELA PRIMENA ODLUKE O PRIZNAVANJU VOZAČKIH DOZVOLA SRBIJE U AUSTRALIJI
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI NA STRANE JEZIKE
KONKURS ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI KULTURNIH DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU U 2017.GODINI
INVITATION TO TENDER FOR THE PROVISION OF REAL ESTATE SALES SERVICES – THE SALE OF DIPLOMATIC REAL ESTATE IN NEW YORK (UNITED STATES OF AMERICA), TOKYO (JAPAN), BONN (GERMANY), AND BERN (SWITZERLAND)
DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM MARKO ĐURIĆ PRIMIO JE POMOĆNIKA AUSTRALIJSKOG MIP KEVINA MEGIJA
JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE KANDIDATA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA U OBLASTI ODNOSA SRBIJE I DIJASPORE
OBAVEŠTENJE - BIRAČKA MESTA U AUSTRALIJI NEĆE BITI OTVORENA ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA
THE MARCH POGROM
REALIZACIJA ISTRAŽIVAČKOG PROJEKTA O BIBLIOTEČKIM FONDOVIMA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATAKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U AUSTRALIJI
KONKURS Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016.godini
WHY "KOSOVO" IS INELIGIBLE FOR MEMBERSHIP IN UNESCO
USAGLAŠEN TEKST SPORAZUMA O SOCIJALNOM OSIGURANJU
SERBIA CHAMPION FIFA U20 - CONGRATULATIONS!!!
VOLLEYBALL WORLD LEAGUE SERBIA - AUSTRALIA
KONKURS ZA IZBOR HONORARNIH NASTAVNIKA ZA OSTVARIVANJE OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA NA SRPSKOM JEZIKU U INOSTRANSTVU
MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ SA DELEGACIJOM AUSTRALIJE O SARADNJI U OKVIRU UNESCO
SUSRET MINISTRA SPOLJNJIH POSLOVA IVICE DAČIĆA I MINISTARKE INOSTRANIH POSLOVA AUSTRALIJE DŽULIJE BIŠOP U HAGU, 16. APRILA
ISTRAŽIVANJE U CILJU UNAPREĐENJA UČENJA SRPSKOG JEZIKA U INOSTRANSTVU
SERBIA’S MEN’S YOUTH NATIONAL SOCCER TEAM IS PARTICIPATING AT THE WORLD CHAMPIONSHIP, NEW ZEALAND, 30 MAY – 20 JUNE 2015
KONKURSI ZA FINANSIRANJE PROJEKATA IZ OBLASTI KULTURE - OTVORENI DO 31. MARTA 2015. GODINE
KOMPLET KNJIGA POKLONJEN BELJU BIBLIOTECI
KONKURS za sufinanciranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore - otvoren do 19. novembra
SARADNJA SRBIJE I AUSTRALIJE U OBLASTI KULTURE
SASTANAK U AMBASADI
Izveštaj: UKUPNA ŠTETA OD POPLAVA 1,53 MILIJARDE EVRA
IZVEŠTAJ O STANJU NA RAČUNU NA DAN 17. OKTOBRA 2014.
PRVI, DRUGI I TREĆI TRANSFER SREDSTAVA NA RAČUN MINISTARSTVA FIINANSIJA SRBIJE
EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ: ŠTETA OD POPLAVA U SRBIJI OKO DVE MILIJARDE EVRA
IZVEŠTAJ O STANJU NA RAČUNU
OTVOREN NAMENSKI RAČUN AMBASADE ZA PRIJEM FINANSIJESKE POMOĆI U CILJU OTKLANJANJA POSLEDICA POPLAVA
UPLATA SREDSTAVA RADI OTKLANJANJA POSLEDICA POPLAVE U SRBIJI
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE (24. april 2014)
PRIJEM U AMBASADI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE
PREDAJA AKREDITIVNIH PISAMA
DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE - 15. februar
OBAVEŠTENJE
VIRTUELNI MATIČAR ZA DIJASPORU iz Kanelariije za saradnju sa dijasporomm u Nišu
MIROLJUB PETROVIĆ AMBASADOR SRBIJE U AUSTRALIJI
Srbija želi da unapredi saradnju s Novim Zelandom
U Kanberi svečano obeležen "Dan sećanja" 11. novembar 2013. godine - godišnjica primirja u Prvom svetskom ratu
Državni praznik Republike Srbije, Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar
Arhiva vesti