| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ
КОНТАКТ АМБАСАДЕ - АДРЕСА, ТЕЛЕФОНИ, ФАКС, ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА, РАДНО ВРЕМЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЧУНУ АМБАСАДЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ


МАРТОВСКИ ПОГРОМ 2004.ГОДИНЕ


У циљу унапређења комуникације, међусобног информисања и укупне сарадње у наредном периоду са Амбасадом Републике Србије у Аустралији, позивамo све, наглашавамo, све – без изузетака – организације, клубове, школе, библиотеке, музеје, спортске клубове, фондације, удружења, црквене општине, политичке партије, хуманитарне организације, привредне коморе, удружења бораца … (једним именом: организација) у Аустралији и на Новом Зеланду, које су формиране, регистроване и функционишу по принципу претежног окупљања припадника Српске заједнице или реализују своје активности унутар Српске заједнице у Аустралији или Новом Зеланду, да се јаве Амбасади и доставе податке за контакт ради обострано лакше будуће комуникације. ДЕТАЉНИЈЕ
ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ: Двадесет петог априла 2017. године навршава се 51 година од када су ондашња Југославија и Аустралија потписале Споразум о успостављању дипломатских односа и отварању дипломатских представништава у рангу амбасада у Канбери и Београду. Ова несумњиво важна чињеница и за данашње дипломатске односе Србије и Аустралије била је повод трагању за документима који би целовитије и егзактније приказали историју наших дипломатских односа. Документи који су пронађени – захваљујући првенствено изузетној предусретљивости Архива Југославије у Београду – сведоче о знатно дужој историји дипломатских односа Србије и Аустралије. (ДЕТАЉНИЈЕ - ДОКУМЕНТИ)
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е - У АУСТРАЛИЈИ НЕЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 2. АПРИЛА, ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ БИРАЧА КОЈИ СУ ЖЕЛЕЛИ ДА ГЛАСАЈУ У АУСТРАЛИЈИ. Наиме, до истека рока предвиђеног за пријаву бирача за гласање у Аустралији - 11. марта 2017. године, у поноћ по времену у Србији - пријавила су се укупно 22 бирача Амбасади РС у Канбери и 50 бирача Генералном конзулату РС у Сиднеју. Пријаве су се односиле за гласање на бирачким местима у овим ДКП или на евентуално отвореном бирачком месту у Мелбурну, Перту или Бризбејну. С обзиром да је број пријављених бирача (за свако појединачно место, али и укупно) знатно испод превиђеног минимума од 100, нису испуњене основне претпоставке за отварање нити једног бирачког места у Аустралији. Због тога ће бирачи, који су се пријавили преко Амбасаде или Генералног конзулата, бити враћени у бирачки списак према месту боравка у Србији, да би своје бирачко право могли да искористе на тим бирачким местима, ако у време избора буду боравили у земљи. Допунско решење Републичке изборне комисије о томе где ће бити отворена бирачка места у иностранству (други део решења - списак укупно 53 бирачка места у 32 државе), донето на 17. седници, која је одржана 12. марта, можете видети ОВДЕ.

ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 02.04.2017. ПОСТУПАК ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА БИРАЧ ЖЕЛИ ДА ГЛАСА У АУСТРАЛИЈИ: Обавештавају се бирачи који имају боравиште у Аустралији да преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије - Амбасаде у Канбери или Генералног конзулата у Сиднеју - најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017.), могу да поднесу захтев (ОВДЕ ПРЕУЗМИ ФОРМУЛАР ЗАХТЕВА) да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике Србије гласати у Аустралији. (ДЕТАЉНИЈЕ - УПУТСТВО)

Пријем поводом Дана државности Србије организован је 15. фебруара 2017. године у Амбасади Републике Србије у Канбери, а присуствовале су званице из политичког и јавног живота Аустралије, чланови дипломатског кора као и припадници Српске заједнице у Аустралији. Организацију пријема су као и претходних година помогли чланови Српске заједнице у Канбери.
Пријему су присуствовали и чланови новоосноване Аустралијско-српске привредне коморе, који су у просторијама Амбасаде уочи почетка пријема одржали и први радни састанак.
У програм на пријему су учествовали хор „Лазарица“ из Сиднеја и фолклорна група „Морава“ из Мелбурна, а гостима је представљена и пригодна изложба докумената о историји дипломатских односа Србије и Аустралије.


Пријем поводом Дана државнпсти Србије реализован је 21. фебруара 2017. године и у Велингтону, у организацији Амбасаде и у сарадњи саСрпском заједницом на Новом Зеланду. Био је ово први пријем поводом Дана државности Србије који је организован у главном граду Новог Зеланда. Пријему је присуствовали гости и јавног и политичког живота Новог Зеланда, чланови дипломатског кора из Велингтона као и припадници Српске заједнице који су допутовали из разних градова Новог Зеланда. Главни гост са новозеландске стране је био министар Дејвид Бенет.
У програм на пријему су учествовали хор „Vox Serbica“ из Велингтона, а приређена је и пригодна изложба слика Милице Могин, Јагоде Иванов и Вјекослава Немеша. Посебан део програма је био посвећен представљању историјских докумената о Великом рату и успостављању дипломатских односа Србије и Новог Зеланда. Овај материјал је припремио и обрадио Стеван Бербер из Окланда.


Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду - КЛИКНИ ОВДЕ ЗА ЦЕЛУ ИНФОРМАВИЈУ И ТЕКСТ КОНКУРСА


 
 
 
МИНИСТАР ДАЧИЋ И АУСТРАЛИЈСКА МИНИСТАРКА ЗА МЕЂУНАРОДНИ РАЗВОЈ ФИЕРАВАНТИ-ВЕЛС О ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је 3. марта 2017. године министарку за међународни развој и Пацифик и сенаторку Аустралије Кончиту Фиераванти-Велс, која борави у посети Републици Србији.
Током разговора су размотрене могућности унапређења укупне сарадње две земље, нарочито у области привреде, културе и просвете, а указано је и на потребу даљег јачања уговорне сарадње.
Заједнички је истакнуто да српска заједница у Аустралији представља један од важних фактора у односима Републике Србије и Аустралије.
Приликом разговора са шефом српске дипломатије, поред разматрања билатералних питања и сарадње у овој области, аустралијска министарка за међународни развој и Пацифик указала је на значај који Аустралија придаје питању људских права на националном и међународном плану, представила кандидатуру Аустралије за Савет Уједињених нација за људска права за период 2018-2020, истакавши да Аустралија до сада није била у чланству овог тела УН-а.


Конкурси за суфинансирање пројеката 2017Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује конкурсе који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 03. априла. ВИШЕ О КОНКУРСУ - ОВДЕ

Јавни позив за националнa признања 2017Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у регину објављује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону. Јавни позив је отворен од 13. марта до 30. априла. ВИШЕ О ПОЗИВУ - ОВДЕ.


ИСПЛАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Законом о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016. године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.
Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Р. Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је, 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Р. Србији и на територији бивше СФРЈ.
Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг – http://www.javnidug.gov.rs/.

Oпширније...
ОД 1. ФЕБРУАРА 2017.ГОДИНЕ ЗВАНИЧНО ЈЕ ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ОДЛУКЕ О ПРИЗНАВАЊУ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ

Oд 1. фебруара 2017.  године надлежни органи у Аустралији - Austroads - примењују одлуку о признавању возачких дозвола држављана Србије. Возачке дозволе издате у Србији добиле су статус „Признања Искусног Возача“. 

Статус „Признање Искусног Возача“ (Experienced Driver Recognition) пружа могућност да подносилац захтева из Републике Србије добије Аустралијску возачку дозволу без обавезе полагања практичног дела – вожње, и теоријског дела – тестова, за категорије „Ц“ (аутомобил) или „Р“ (мотоцикл).
Подносилац захтева за признавање возачке дозволе из Србије у Аустралији треба да задовољи следеће услове:
- мора бити старији од 25 година,
- да испуњава предуслове (старост и услове) за релевантне категорије возила,
- да достави одговарајућу потврду о идентитету, и
- да испуњава услове о пребивалишту.
Ако је возач млађи од 25 година и долази из земље под статусом „Признатог Искусног Возача“ (који је добила Република Србија), подлеже обавези полагања возачког испита у целини.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова