| |     latinica | english  
Насловна
12.01.2021. - Вучић: Србија по расту прва у Европи

 Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто. Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу.

Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.

"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

Београд, 12. јануар 2021. године3.1.2021. - Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.


Извор: Танјуг

 2.1.2021. - Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и спрског народа.

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.


Извор: Танјуг

 31.12.2020. - Новогодишња видео-честитка Министарства спољних послова Републике Србије

 Новогодишњу видео-честитку Министарства спољних послова Републике Србије можете погледати на адреси:

https://www.youtube.com/watch?v=pn7m-JUXf2A

 29.12.2020. - Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра. Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве.

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.


 24.12.2020. - Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

 Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе. Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.

Београд,

24. децембар 2020. године

 23.12.2020. - САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд, 23. децембар 2020.10.12.2020. - САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

Удружење новинара Србије (УНС), под подршком Управе за сарадњу са дијаспором и Србима и региону Министарства спољних послова, организоваће, 29. децембра 2020. године, Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Конференција ће, због пандемије Ковид 19, бити одржана преко ZOOM апликације.

Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом Ковид 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону.

У другом делу Конференције биће представљен УНС-ов сајт www.umrezavanje.rs покренут поводом Десете јубиларне Конференције, са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.

Пријаве за учешће на конференцији заинтересовани представници медија, удружења и организација могу да пошаљу на електронску адресу ana.petronijevic@uns.rs, до 17. децембра 2020. године.Дани жалости у Републици Србији и отворена књига жалости

Амбасада Републике Србије у Канбери са жаљењем обавештава да је поводом упокојења Његове Светости блаженопочившег, Архиепископа пећког, Mитрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Иринеја, Влада Републике Србије донела одлуку о тродневној жалости која почиње 20. новембра 2020.

Књига жалости биће, тим поводом, отворена у Амбасади Републике Србије у Канбери, 4 Bulwarra Close, O'Malley, ACT 2606, у периоду:

- Понедељак 23. новембар 2020. године од 11,00-14,00 часова и
- Уторак, 24. новембар 2020. године од 11,00-14,00 часова

Због ограничења која прописују мере услед пандемије COVID-19, саучешћа се могу послати и на е-mail адресу Амбасаде Републике Србије у Канбери: embassy.canberra@mfa.rs

 Водич кроз мере подршке развоју иновативне привредеSERBIA - Emerging tech development hubИнформације o условима уласка држављана Републике Србије по земљама

У условима пандемије корона вируса препоручује се држављанима Републике Србије који неодложно морају да путују у иностранство да се претходно детаљно информишу да ли је могуће да се намеравано путовање заиста и реализује с обзиром да велики број земаља је увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана, као и да се услови често мењају на дневној бази. Потребно је да се буде добро информисан о епидемиолошкој ситуацији у земљи, односно дестинацији на коју се путује. Саветује се опрез највишег степена и потребно је следити препоруке и упутства надлежних органа Србије, као и земље у коју се путује. Овде можете наћи начелне информације о условима уласка држављана Републике Србије по земљама.Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је 08. јула 2020. године Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је суфинансирање за укупно  232 пројекта у укупном износу од 46 000 000,00 (словима: четрдесет шест милиона) динара (РСД).

Одлуку о суфинансирању пројеката за регион можете видети овде.


На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је укупно 168 пројекта у укупном износу од 46 000 000,00 (словима: четрдесет шест милиона) динара (РСД).

Одлуку о суфинансирању пројеката за дијаспору можете видети овде.ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.Конкурс за суфинансирање пројеката за регион (19. мај 2020. године)

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 18. маја до 1. јуна 2020. године.

Све информације о конкурсу могу се наћи на следећем линку:
https://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-region-4/Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору (19. мај 2020. године)

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 1. јуна 2020. године.

Све информације о конкурсу могу се наћи на следећем линку:
https://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-dijasporu-3/Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије-наставак спровођења изборних радњи

Председник Републике Србије је 10.маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике (“Службени гласник PC”, број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

Републичка изборна комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење 11.маја о.г. о наставку изборних радњи.

Такође, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи, по локалном времену у Р. Србији).

У складу са наведеним, Амбасада Републике Србије у Канбери наставља са пријемом захтева држављана Републике Србије за гласање у иностранству и процесуирањем истих у складу са већ раније датим обавештењима.ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије COVID-19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно, корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима. Табелу са садржајима у дигиталном облику (виртуелне туре, дигитални аудио и видео материјал, фотографије, текстве, 3Д скениране објекте и др) можете наћи овде (http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/digital-contents----serbian-cultural-institutions-2020)

Српски филмови

1. Поред мене (2015, Стеван Филиповић, драма, 110 мин)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314
Link: http://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

2. Шишање (2010, Стеван Филиповић, драма, 98 мин)
http://fcs.rs/en/films/film-database?page=film&id=169
Link: http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3. Шејтанов ратник (2006, Стеван Филиповић, фантастична комедија, 94 мин)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152
Link: http://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxEИзбори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије

Обавештавамо све заинтересоване да се, у складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, које је у Републици Србији на снази од 15. марта 2020. године, прекидају све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије који су расписани за 26. април 2020. године.
Прекид наведених активности трајаће док траје ванредно стање у Републици Србији, с тим што ће се изборни процес, као и рокови за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ (15. март 2020. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донели су 15. марта, у складу са Уставом, Одлуку о увођењу ванредног стања. Одлука је истог дана ступила на снагу.

Границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком акредитованих чланова особља страних ДКП и канцеларија међународних организација, као и чланова њихових породица који су носиоци посебних личних карата и страних држављана који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији.

Грађани Републике Србије, као и горе наведене категорије страних држављана, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано.

Њима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Запрећена затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.

Ове мере не односе се на:
• посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, боравак се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
• посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе. У случају низводне пловидбе, боравак у водама Републике Србије се ограничава на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије;
• возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
• посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;
• лица која су добила сагласност за улазак у Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
• хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

Имајући наведено у виду, сва дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству обуставиће рад на пријему захтева за издавање виза за странце, осим горе наведених категорија, који намеравају да улазе на територију Републике Србије.

Све најновије вести можете пратити на порталу Владе Републике Србије.
На посебном порталу Министарства здравља Републике Србије детаљно је објашњен поступак на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију.PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE KOJI BORAVE U INOSTRANSTVUИзбори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије

Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије биће одржани 26. априла 2020.године.

Бирачи – држављани Републике Србије – који имају боравиште у иностранству и који су уписани у једниствен бирачки списак, могу поднети захтев преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије – у Аустралији су то Амбасада у Канбери и Генерални конзулат у Сиднеју – најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (значи, најкасније до 4. априлa 2020. године), да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству. Напомињемо да ће истог дана, 26. aприла, бити одржани и локални и покрајински избори, али могућност остваривања вашег бирачког права у иностранству односи се само на изборе за народне посланике Народне скупштине Републике Србије (парламентарне изборе).
У Аустралији бирачка места могу бити отворена у Амбасади у Канбери и у Генералном конзулату у Сиднеју, а важан предуслов за то је да у прописаном поступку буде пријављено најмање 100 заинтересованих бирача који желе да остваре своје бирачко право на том бирачком мерсту.
Наравно, уважавајући специфичности Аустралије као и важеће прописе у вези са поступком отварања бирачког места у иностранству, постоји могућност да бирачко место буде отворено и на неком додатном месту, али је и за такву одлуку неопходно да постоји минимум 100 заинтересованих бирача. Заинтересованост за ту могућност треба да буде документована/образложена  правовремено (у складу са прописаним роковима за поједине предизборне радње) и представљена Амбасади и Генералном конзулату који ће о реалним претпоставкама за отварање таквог бирачког места обавестити Централну изборну комисију. 
Полазећи од напред наведеног, видљиво је да је први корак провера да ли је бирач уписан у јединствен бирачки списак као предуслов за остварење права да гласа у иностранству.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем јединственог матичног броја грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/
Ако сте установили да се ваше име, презиме и остали подаци налазе у списку, потребно је да поднесете Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству попуњавањем обрасца који можете преузети овде. У обрасцу треба да нагласите на ком бирачком месту желите да остварите своје право.
Ако током увида у јединствен бирачки списак установите да се ваши подаци не налазе у  списку, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Зато је потребно да поднесете Захтев за упис у јединствени бирачки списак, а образац можете преузети овде.
По добијању одговора да је ваш захтев за упис у јединствен бирачки списак позитивно решен, биће процесуиран и ваш захтев за упис податка о томе да ћете гласати у иностранству. Дакле, у том случају, оба попуњена захтева, треба поднети Амбасади у Канбери или Генералном конзулату у Сиднеју који ће их даље процесуирати.
Уз попуњену и потписану изјаву/захтев, потребно је дипломатско – конзуларном представништву Републике Србије у иностранству доставити (лично, редовном поштом или на е-mail) и копију неког од идентификационих документа Републике Србије (пасош или лична карта).
У случају потребе за додатним појашњењима по питању остварења вашег бирачког права током предстојећих парламентарних избора у Србији, можете контактирати Амбасаду у Канбери или Генерални конзулат у Сиднеју.

 Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписује Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години, који ће трајати до 16. марта 2020. године.

Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци могу се наћи на интернет страници Министарства културе и информисања: www.kultura.gov.rs

За додатне информације о конкурсу, заитересовани могу да контактирају Младена Весковића путем електронске поште: mladen.veskovic@kultura.gov.rs или на телефон: +381 11 3398026.
 Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:
1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Информација о условима и начину реализације Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре доступна је на веб страници: http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

Напомена: имајући у виду да је у Републици Србији од 15. марта 2020. године на снази ванредно стање, донета је одлука да се горе наведени конкурси пониште, те да се нови конкурси распишу по окончању ванредног стања.REPUBLIC OF SERBIA - CANDIDATURE FOR THE UNESCO EXECUTIVE BOARD


Oпширније...
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката за јачање веза матичне државе и дијаспоре
 
Обавештавамо све заинтересоване да су, 19. јуна 2019. године, донете одлуке о суфинансирању пројеката намењених јачању веза Србије са дијаспором и Србима у региону.
 
Резултате конкурса можете погледати на следећим интернет страницама:
 
 


ТЕЛЕГРАМИ САУЧЕШЋА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА ПОВОДОМ СТРАВИЧНОГ МАСАКРА У КРАЈСТЧРЧУ, НОВИ ЗЕЛАНД

Поводом стравичног масакра у Крајстчрчу, Нови Зеланд, Председник Републике Србије Аакесандар Вучић упутио је 15. марта 2019. године телеграм саучешћа Генералном Гувернеру Новог Зеланда Мадам Петси Реди

Телеграм саучешћа је истим поводом упутио и Први потпредседник Владе и Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић Заменику Премијера и Министру иностраних послова Винстону Петерсу

Амбасада Републике Србије и Канбери изражава најдубље саучешће породицама, родбини и пријатељима погинулих, а повређеним жели брзи опоравак и што скорији повратак својим породицама.

Поводом појединих крајње тенденциозних и злонамерних изјава и прилога у појединим јавним гласилима, као и поводом појединих крајње тенденциозних и злонамерних коментара на појединим друштвеним мрежама, Амбасада Републике Србије у Канбери подвлачи да нападач на недужне људе у џамијама на Новом Зеланду нема никакве везе са Србијом. Амбасада Републике Србије најоштрије осуђује злонамерне коментаре и крајње тенденциозне покушаје повезивања српске националне историје са оваквим стравичним злочином. КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
 
Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
 
Конкурс је отворен од 13. марта до 1. априла 2019. године.
 
Све информације  о конкурсу и процедури пријављивања могу се пронаћи овде.


КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. ГОДИНИ

Министарство културе и информисања Републике Србије, Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству за 2019. годину.
Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године. Више информација о условима и начину конкурисања доступно је на интернет презентацији Министарства културе и информисања.


Oпширније...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. ГОДИНИ

Министарство културе и информисања Републике Србије, Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години.
Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године. Више информација о условима и начину конкурисања доступно је на интернет презентацији Министарства културе и информисања.


Oпширније...
SERBIA REMEMBERS – Australians and New Zealanders in World War One

Током 14, 15. и 16. септембра 2018. године реализован је програмкомеморативних свечаности у Канбери посвећених обележавању 100 година о завршетка Великог рата. Централни део програма – комеморативна академија – реализована је 15. септембра, односно, на сам дан стогодишњице пробоја Солунског фронта.
Програм под насловом „SERBIA REMEMBERS – Australians and New Zealanders in World War One” је конципиран и реализован кроз сарадњу Амбасаде са Бојаном Пајићем (Мелбурн) као резултат његовог вишегодишњег истраживачког рада, као и са Мирјаном Ђукић (Сиднеј) која је предано решавала бројне изазове организације једног оваквог догађаја.
Амбасада и овим путем жели посебно да се захвали бројним учесницима програма као и оним који су помогли реализацију целе комеморативне свечаности, а посебно Хору «Свети Кнез Лазар» из Сиднеја који предводи Драгана Милановић, проти Саши Радојичићу из Сиднеја који је са својим сарадницима приредио у Амбасади занимљиву изложбу ордења  Србије из Великог рата, као и четворици момака из Канбере – Михајлу Драгичевићу, Данилу Јанковићу, Николи Кајтезу и Алекси Вранићу - који су поносно носили реплике униформи српских војника из Великог рата и учинили целу комеморативну свечаност визуелно богатијом.


Oпширније...
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРС ЗА ДИЗАЈН КОМПЛЕКСА АМБАСАДЕ И РЕЗИДЕНЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ - КАНБЕРА

У оквиру активности у циљу трајног решавања смештаја Амбасаде и Резиденције Републике Србије у Канбери, Аустралија, Министарство спољних послова Републике Србије расписало је 16. маја 2018. године архитектонско-урбанистички конкурс за избор идејног решења за изградњу комплекса дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Канбери.
Конкурс је отворен до 17. јула 2018. године, до 15.00 часова.
Комплекс дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Канбери биће изграђен на плацу који је закупљен 28. фебруара 2018. године на период од 99 година и налази се у дипломатској четврти Дикин (Deakin).
Комплетна конкурсна документација доступна је на следећем линку:
 
http://www.mfa.rs/sr/index.php/o-ministarstvu/tenderi?lang=cyr КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Конкурс је отворен од 12. до 30. марта 2018. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:
1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Информација о условима и начину реализације Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре доступна је на веб страници http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/.

Амбасада Републике Србије у Канбери и Генерални конзулат Републике Србије у Сиднеју вам стоје на располагању за евентуалне додатне информације у вези са поступком конкурисања и предаје пројеката у складу са пропозицијама Конкурса.ПОШТОВАНИ ПОСЕТИОЦИ ИНТЕРНЕТ-СТРАНИЦЕ АМБАСАДЕ

Децембар је месец када се уобичајено врши својеврстан инвентар или сумирање оног што је урађено током текуће године, шта је било планирано претходног децембра а није испуњено, али и шта би требало урадити до наредног децембра. Неретко, децембар је и месец када се довршавају неки од раније започетих послова или се бар тражи прилика за то како би и година у целини била успешнија.

Управо у светлу таквих сумирања и планирања, велико ми је задовољство, и то искрено желим да поделим са свима Вама, што 2017. годину можемо да опишемо као једну од најзначајнијих кроз више деценија у погледу развоја билатералних односа Србије и Аустралије.

- Пре свега, у 2017.години обновљен је и интензивиран политички дијалог на министарском нивоу: у посету Републици Србији, 13. и 14. јула боравила је министар иностраних послова Аустралије Џулија Бишоп, што је била прва посета на том нивоу Београду након 33 године; нешто раније ове године, 3. марта, Београд је посетила и министар Кончета Фиераванти-Велс. Почетком маја ове године одржане су у Канбери билатералне политичке консултације на нивоу помоћника МИП (делегацију МСП је предводио помоћник за билатералну сарадњу, амбасадор Горан Алексић). Биле су то прве икада организоване политичке консултације које су означиле пуну консолидацију односа две земље. (НАСТАВАК)


Oпширније...
ТРАДИЦИОНАЛНО ДОБРИ ОДНОСИ И УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас (петак, 14. јул) министарку иностраних послова Аустралије Џули Бишоп.

На састанку је обострано истакнута важност даљег унапређења политичког дијалога на свим нивоима, као и значај неговања традиционално добрих и пријатељских односа и развоја сарадње у областима од заједничког интереса. У разговору је указано да је ово је прва посета једног шефа аустралијске дипломатије Републици Србији након више од тридесет година.

Оцењено је да постоји потреба за продубљивањем и ширењем спектра економске сарадње у областима као што су истраживање и експлоатација рудника, инвестиције, пољопривреда и туризам, уз сарадњу у спорту, култури и другим областима.

Министар Дачић је информисао аустралијску страну о актуелној фази у дијалогу са Приштином и нашим ставовима у вези са питањем Косова и Метохије, те указао на неопходност доследног поштовања међународног права.

Имајући у виду бројност представника наше дијаспоре у Аустралији, са наше стране је истакнута посвећеност даљем унапређењу положаја српске заједнице у Аустралији, као једног од важних фактора у односима Србије и Аустралије. Изражен је и интерес за даље поједностављење поступка аплицирања и добијања аустралијских виза за држављане Србије.ОБОСТРАНИ ИНТЕРЕС ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ

Београд, 13. јул 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са министром спољних послова Аустралије Џулијом Бишоп да постоји обострани интерес у јачању билатералних односа двеју земаља, нарочито у области привреде, културе и просвете.
Премијерка Брнабић је истакла да је Србија у последње три године предузела тешке кораке у стабилизацији економије и фискалној консолидацији, али да те мере сада дају резултате и да Србију у наредној години очекује бржи економски раст. Она је овом приликом упутила позив аустралијским компанијама да послују у Србији.
Премијерка Брнабић и министар спољних послова Аустралије Бишоп су се сложиле да у будућности треба радити на заједничким пројектима који дају резултате, као што је пројекат „Јадар“ компаније „Рио Тинто“ у Лозници.
Министар Бишоп је похвалила посвећеност Србије евроинтеграцијама и пренела подршку Владе Аустралије што бржем отварању поглавља у преговорима наше земље са ЕУ.
На састанку је оцењено да српска дијаспора у Аустралији представља један од најзначајнијих мостова досадашње и будуће сарадње двеју земаља и да јој кроз различите активности, у наредном периоду треба посветити много више пажње.ПРВЕ БИЛАТЕРАЛНЕ ПОЛИТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ

У Канбери су у петак, 05. маја 2017. године, одржане прве билатералне политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Департмана иностраних послова и трговине Аустралије, на нивоу помоћника министара задужених за билатералну сарадњу.
Српску страну је предводио в.д. помоћника МСП амбасадор Горан Алексић, а аустралијску први помоћник секретара госпођа Луиз Хенд.
Током разговора двеју делегација обухваћен је широк спектар питања од значаја за односе и сарадњу две земље – од међусобног информисања о догађајима који су од значаја за позиционирање на међународном плану, до прегледа тема које су од посебног значаја за унапређење сарадње две земље  у оквиру међународних организација, с акцентом на конкретним питањима сарадње на билатералном нивоу као што су област привреде (инвестиције и трговинска размена), ширење и унапређење уговорне основе односа две земље (с посебним освртом на сагледавање околности од значаја за наставак преговора о Споразуму о социјалном осигурању), као и активности у циљу унапређења културне, спортске и просветне сарадње.
Делегација Србије је детаљније представила спољнополитичке приоритете Србије, уз истицање мера и активности у оквиру своје истинске посвећености очувању мира и стабилности у региону Балкана као и за решавање питања Косова и Метохије кроз дијалог Београда и Приштине.
Уз констатацију да су односи Србије и Аустралије пријатељски и да нема отворених питања, истакнуто је да Српска заједница у Аустралији представља један од најзначајнијих мостова досадашње као и будуће сарадње две земље па ће се реализацији неких од активности у наредном периоду с тим у вези обострано посветити знатно већа пажња. 
Заједнички је констатовано да је дуга историја односа две земље добра основа и снажан подстрек унапређењу укупних односа Србије и Аустралије у наредном  периоду. Поред успостављања редовног политичког дијалога на високом и највишем нивоу, заједнички је оцењено да ће реализација инвестиционих пројеката, међу којима је пројекат „Јадар“ компаније Рио Тинто један од најзначајнијих, дати односима две земље у наредном периоду нови садржај и квалитет.МИНИСТАР ДАЧИЋ И АУСТРАЛИЈСКА МИНИСТАРКА ЗА МЕЂУНАРОДНИ РАЗВОЈ ФИЕРАВАНТИ-ВЕЛС О ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је 3. марта 2017. године министарку за међународни развој и Пацифик и сенаторку Аустралије Кончиту Фиераванти-Велс, која борави у посети Републици Србији.
Током разговора су размотрене могућности унапређења укупне сарадње две земље, нарочито у области привреде, културе и просвете, а указано је и на потребу даљег јачања уговорне сарадње.
Заједнички је истакнуто да српска заједница у Аустралији представља један од важних фактора у односима Републике Србије и Аустралије.
Приликом разговора са шефом српске дипломатије, поред разматрања билатералних питања и сарадње у овој области, аустралијска министарка за међународни развој и Пацифик указала је на значај који Аустралија придаје питању људских права на националном и међународном плану, представила кандидатуру Аустралије за Савет Уједињених нација за људска права за период 2018-2020, истакавши да Аустралија до сада није била у чланству овог тела УН-а.


Oпширније...
ИСПЛАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Законом о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016. године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.
Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Р. Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је, 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Р. Србији и на територији бивше СФРЈ.
Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг – http://www.javnidug.gov.rs/.


Oпширније...
ОД 1. ФЕБРУАРА 2017.ГОДИНЕ ЗВАНИЧНО ЈЕ ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ОДЛУКЕ О ПРИЗНАВАЊУ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ

Oд 1. фебруара 2017.  године надлежни органи у Аустралији - Austroads - примењују одлуку о признавању возачких дозвола држављана Србије. Возачке дозволе издате у Србији добиле су статус „Признања Искусног Возача“. 

Статус „Признање Искусног Возача“ (Experienced Driver Recognition) пружа могућност да подносилац захтева из Републике Србије добије Аустралијску возачку дозволу без обавезе полагања практичног дела – вожње, и теоријског дела – тестова, за категорије „Ц“ (аутомобил) или „Р“ (мотоцикл).
Подносилац захтева за признавање возачке дозволе из Србије у Аустралији треба да задовољи следеће услове:
- мора бити старији од 25 година,
- да испуњава предуслове (старост и услове) за релевантне категорије возила,
- да достави одговарајућу потврду о идентитету, и
- да испуњава услове о пребивалишту.
Ако је возач млађи од 25 година и долази из земље под статусом „Признатог Искусног Возача“ (који је добила Република Србија), подлеже обавези полагања возачког испита у целини.ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ МЛАДИЋА РОЂЕНХ 1999. И ПРЕ

У току jaнуара 2017.године почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упућен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет. Општи позив за увођење у војну евиденцију траје до краја фебруара, после чега ће бити упућивани појединачни позиви свима који се нису одазвали.
Младићи, држављани Србије, који живе у Аустралији и на Новом Зеланду, своје право и законску обавезу могу да испуне у Амбасади Републике Србије у Канбери или у Генералном конзулату Републике Србије у Сиднеју.
Линк на текст Информације-позива Министарства одбране РСКОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ НА СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије расписује КОНКУРС за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2017. години. Конкурс је отворен до 28. фебруара 2017. године.
Предмет конкурса је суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике, а општи – подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.
На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.
Право учешћа на овом конкурсу имају: установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, а која су регистрована у Републици Србији и изван територије Републике Србије, односно професионални страни издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Републике Србије.
Линк на ТЕКСТ КОНКУРСА.КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2017.ГОДИНИ

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – СЕКТОР ЗА МЕЂУНАРОДНЕ ОДНОСЕ И ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ расписује КОНКУРС за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години. Конкурс је отворен до 28. фебруара 2017. године.
Предмет конкурса је финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству, а општи циљ – подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона (Мађарској, Хрватској, Румунији, Македонији, Албанији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Словенији).
На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностраснтву. Право учешћа на овом конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, која су регистрована изван територије Републике Србије.
Линк на ТЕКСТ КОНКУРСА.INVITATION TO TENDER FOR THE PROVISION OF REAL ESTATE SALES SERVICES – THE SALE OF DIPLOMATIC REAL ESTATE IN NEW YORK (UNITED STATES OF AMERICA), TOKYO (JAPAN), BONN (GERMANY), AND BERN (SWITZERLAND)

Bosnia and Herzegovina, the Republic of Croatia, the Republic of Macedonia, the Republic of Slovenia, and the Republic of Serbia – as the sole Successor States to the former Socialist Federal Republic of Yugoslavia (hereinafter “the SFRY”) – and the co-owners of diplomatic and consular property of the SFRY, as the previous title owner, hereby issue an invitation to tender for the provision of the service of brokering the sale of the following immovable property :

a) Permanent Mission of the SFRY to the UN, New York, USA (854 Fifth Avenue, N.Y. 10065);

b) Residence of the Permanent Representative of the SFRY to the UN, New York, USA (730 Park Avenue, N.Y. 10021); 

c) Embassy and residence of the SFRY in Tokyo, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo); 

d) Embassy of the SFRY in Bonn, Germany (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2);

e) Embassy and residence of the SFRY in Berne, Switzerland (Seminarstrasse 5, 3006 Bern).
 

FULL TEXT OF INVITATION TO TENDER HERE.

FULL TEXT (FORMULAR) OF TENDER BOND (GUARANTEE) HERE.

FULL TEXT (FORMULAR) OF PERFORMANCE BOND (GUARANTEE) HERE.

FULL TEXT (FORMULAR) OF TENDERER INFORMATION SHEET HERE.

FULL TEXT OF INVITATION IN SERBIAN LANGUAGE HERE.ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ МАРКО ЂУРИЋ ПРИМИО ПОМОЋНИКА АУСТРАЛИЈСКОГ МИП КЕВИНА МЕГИЈА

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић примио је данас вишег званичника Министарства спољних послова Аустралије Кевина Мегија, са којим је разговарао о српско- аустралијским односима, нагласивши значајну улогу српске дијаспоре у односима двеју земаља.
„Српски народ је поносан на своју дијаспору у Аустралији, која је у нову домовину дошла са простора од Ђевђелије до Триглава и која је дала значајан допринос изградњи и просперитету ваше државе. Наша дијаспора и даље представља мост између Србије и Аустралије, који морамо много више да користимо у будућности“, рекао је Ђурић.
Ђурић је Мегија упознао са током дијалога Београда и Приштине и проблемима српског народа на Косову и Метохији.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију истакао је да је Србија доследно опредељена за мирно решавање несугласица на Западном Балкану, регионалну стабилност и што боље односе Срба и Албанаца.
За Србију је, према његовим речима, у овом тренутку најважнија тема дијалога Београда и Приштине формирање Заједнице српских општина.
Меги је истакао да Аустралија подржава процес дијалога Београда и Приштине и да жели да има конструктивну улогу у том процесу.
Састанку су присуствовали директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини Драган Владисављевић и амбасадор Аустралије у Београду Њ.Е. Џулија Фини.ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА У ОБЛАСТИ ОДНОСА СРБИЈЕ И ДИЈАСПОРЕ

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије објавила је ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
Овлашћени предлагачи треба да доставе предлоге за национална признања најкасније до 11. маја 2016. године. Текст Јавног позива као и информацију о областима и поступку подношења предлога за доделу националних признања можете наћи ОВДЕ, а у случају да су потребне додатне информације, молимо да се непосредно обратите Амбасади телефоном или електронском поштом.ОБАВЕШТЕЊЕ - БИРАЧКА МЕСТА У АУСТРАЛИЈИ НЕЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ БИРАЧА

До 2. априла 2016.године - што је био предвиђени рок за пријављивање држављана Републике Србије, који би желели да гласају на неком од бирачких места у Аустралији преко Амбасаде Републике Србије у Канбери, пријавило се 14 лица (и то не сви за евентуално гласање у Канбери), што је знатно испод минимума од 100 пријављених. Самим тим, нису се стекли предвиђени услови за отварање гласачког места у Амбасади у Канбери, а такође због недовољно заинтересованих (пријавило се 31 лице) бирачко место неће бити отворено ни у Генералном Конзулату у Сиднеју.
Одлуком Републичке изборне комисије биће отворено 38 бирачких места у иностранству, односно, она бирачка места где је пријављен довољан борој заинтересованих.
Грађани Србије у Аустралији који су у редовном поступку доставили своје молбе преко Амбасаде или Конзулата и добили решење општинске изборне комисије да ће бити у бирачком списку за неко од тада планираних места за гласање у Аустралији, биће враћени у бирачки списак према месту пребивалишта у Србији тако да своје право да гласају могу остварити у Србији, ако 24. априла 2016. године буду боравили у земљи. THE MARCH POGROM

FOR REMINDING - The violence spurred by ethnic Albanian extremists and ethnic cleansing of the Serb population, on March 17 and 18, 2004.РЕАЛИЗАЦИЈА ИСТРАЖИВАЧКОГ ПРОЈЕКТА О БИБЛИТЕЧКИМ ФОНДОВИМА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Амбасада обавештава да је у току реализација истраживачког пројекта „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори“. Истраживање спроводи Удружење грађана „Организација“ уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова и представља прикупљање и обради информација о тренутном стању и перспективама развоја библиотека српских организација у дијаспори и региону. Сазнања овог истраживања треба да допринесу настојањима надлежних институција да унапреде комуникацију и сарадњу са школама и организацијама Срба у расејању.

Детаљи о пројекту као и упитник који би требало попунити, налазе се на следећој Интернет адреси:
http://www.dijaspora.gov.rs/istrazivanje-o-bibliotekama-u-rasejanju/

Резултати истраживања ће послужити и за унапређење пројекта обогаћивања књижних фондова библиотека Срба у дијаспори и региону, који реализује Удружење издавача и књижара Србије у сарадњи са Народном библиотеком Србије.

Циљне групе истраживања су школе српског језика, организације, удружења, црквене општине, самосталне библиотеке и неформалне групе које се баве очувањем националног и културног идентитета и јачања веза између матице и Срба у дијаспори и региону – без обзира на то да ли имају или немају библиотечки фонд, пошто је циљ истраживања да се идентификују проблеми и потребе у овој области.

Молимо да библиотеке, школе и друге сродне организације Српске заједнице у Аустралији и на Новом Зеланду учествују у овом пројекту.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У АУСТРАЛИЈИ

Председник Републике Србије Томислав Николић потписао је 4. марта 2016. године Указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије и расписао ванредне републичке изборе за 24. април 2016. године.

Бирачи – држављани Републике Србије - који имају боравиште у Аустралији и на Новом Зеланду, могу да поднесу преко Амбасаде Републике Србије у Канбери или преко Генералног Конзулата Републике Србије у Сиднеју, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка – за предстојеће изборе то значи до 2. април 2016. године – захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству – конкретно, у Аустралији (КЛИКОМ на "Опширније...", до пуне информације и образаца).


Oпширније...
КОНКУРС Министарства културе и информисања за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016.години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 25. фебруара 2016. године К О Н К У Р С за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години.
Општи циљ конкурса је подстицање и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета.
На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностранству, јачање капацитета, умрежавање и професионализацију рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, укљученост деце и младих и мултукултуралност. Биће подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценско стваралаштво, књижевност и издаваштво, уметничка музика, изворно, народно и аматерско стваралаштво, културна делатност за децу и младе и научноистраживачка и едукативна делатност у култури.
Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године.
Амбасада моли заинтересоване да се детаљније информишу о Конкурсу на Интернет-адреси: http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/k-o-n-k-u-r-s-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2016--godini као и да прате упутства из услова Конкурса. У случају потребе за било каквим додатним информацијама, можете контактирати Амбасаду.WHY "KOSOVO" IS INELIGIBLE FOR MEMBERSHIP IN UNESCO


Why "Kosovo" is ineligible for membership in UNESCO? (Non paper - link)

Exhibition of Photographs "The Roots of Soul"

Darko Dozet, a press photographer from Novi Sad, visited Kosovo and Metohia at the beginning of the 21st century. On the first plane, there is life, and on the second, there is situation... (link)Photos about destruction of Serbian cultural heritage in Kosovo and Metohija are available HERE.УСАГЛАШЕН ТЕКСТ СПОРАЗУМА О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ

На преговорима надлежних органа Србије и Аустралије, одржаним у Канбери од 22. до 25. септембра 2015.године, усаглашен је текст Споразума о социјалном осигурању између две државе, који су парафирали шефови делегација.
Споразумом о социјалном осигурању између Србије и Аустралије обухваћене су области пензијског и инвалидског осигурања.
Одредбе споразума омогућавају осигураницима двеју држава да се приликом остваривања права на пензију, уколико је то потребно, узме у обзир стаж осигурања навршен на територији обе државе уговорнице. Садржи, такође, и одредбе о исплати давања у конвертибилној валути на територији друге државе уговорнице, затим, о утврђивању применљивог законодавства, као и о упућивању на рад у другу државу-уговорницу. Одредбама којим се регулише упућивање на рад у другу државу-уговорницу, предвиђена је могућност изузећа од примене одредаба законодавства земље у коју је лице упућено, чиме се избегава истовремено плаћање доприноса у обе државе.
У складу са процедуром, предстоје активности у циљу припреме пратећих докумената као и само потписивање споразума, затим ратификација и његово ступање на снагу, о чему ће Амбасада правовремено обавештавати јавност.
Амбасада Републике Србије у Аустралији користи ову прилику да изрази искрену захвалност сваком од припадника Српске заједнице у Аустралији који је својим ставом или конкретном подршком помогао да се организује долазак и боравак делегације Србије како би се одржали преговори о Споразуму о социјалном осигурању.SERBIA CHAMPION FIFA U20 - CONGRATULATIONS!!!

THE DAY REPLAYED - In the end, a tournament full of surprises and late, late drama had a fitting conclusion. Serbia, playing in the FIFA U-20 World Cup for the first time as an independent nation, will leave as its champions. That is the remarkable outcome after an enthralling final day of action that thrilled a sell-out, 25,000-plus crowd at Auckland's North Harbour Stadium. Nemanja Maksimovic's decisive, 118th-minute goal settled the final 2-1 in favour of the delirious Serbians, and left five-time champions Brazil to settle for silver. (FIFA.COM)VOLLEYBALL WORLD LEAGUE SERBIA - AUSTRALIA

IV VIKEND (18. – 21. JUN): 
ČETVRTAK, 18. JUN – NOVI SAD (DVORANA SPC “VOJVODINA”):
SRBIJA – AUSTRALIJA         20,00
SUBOTA, 20. JUN – BEOGRAD
(DVORANA “PIONIR”):
SRBIJA – AUSTRALIJA         20,00

VI  WEEKEND (3 – 5 JULY):
MELBOURNE
STATE BASKETBALL CENTRE:
AUSTRALIA – SERBIA
FIRST MUTCH: Saturday, 4 JULY, from 07.00 PM (Melbourne Time).
SECOND MUTCH: Sunday, 5 JULY,
from 04.30 PM КОНКУРС ЗА ИЗБОР ХОНОРАРНИХ НАСТАВНИКА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ИНОСТРАНСТВУ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.
Заинтересовани кандидати из Аустралије и Новог Зеланда трба да попуне Пријавни формулар за хонорарне наставнике који је објављен на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја те да одштампани формулар заједно са потребном документацијом, која је наведена у Конкурсу, доставе Амбасади Републике Србије у Канбери или Генералном конзулату РС – Сиднеј.
Рок за доставу пријава и потребне документације је 20. јун 2015. године.
На основу предлога Стручне комисије, коначну одлуку о избору хонорарних наставника који ће остваривати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у школској 2015/2016. години, доноси министар просвете, науке и технолошког развоја.МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ АУСТРАЛИЈЕ О САРАДЊИ У ОКВИРУ UNESCO

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је у среду, 13. маја, делегацију Аустралије, коју је предводио амбасадор Питер Волкот, задужен за питања заштите животне средине.

Разговарано је о сарадњи у оквиру Унеска, посебно о предстојећем заседању Комитета за светску баштину у Бону крајем јуна ове године. Аустралијска страна информисала је о предузетим активностима на заштити Великог коралног гребена који је уписан у Листу светске баштине Унеска.

Обострано је изражен интерес за даље јачање сарадње у свим областима и размену посета званичника две земље.

Министар Дачић је овом приликом подсетио на отворен позив министру спољних послова Аустралије да посети Србију.СУСРЕТ МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА И МИНИСТАРКЕ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА АУСТРАЛИЈЕ ЏУЛИЈЕ БИШОП У ХАГУ, 16. АПРИЛА

Председавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се 16. априла са министарком спољних послова Аустралије Џулијом Бишоп, током учешћа на Глобалној конференцији о сајбер простору, која се одржава у Хагу.
Током сусрета двоје министара разговарало се о унапређењу билатералне сарадње. Министар Дачић рекао је да очекује да министарка спољних послова Аустралије Бишоп дође на Министарски савет ОЕБС у Београд, почетком децембра ове године.ИСТРАЖИВАЊЕ У ЦИЉУ УНАПРЕЂЕЊА УЧЕЊА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ИНОСТРАНСТВУ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова до краја априла 2015.године спроводе online истраживање које представља почетак низа активности у процесу унапређења учења српског језика и ћириличког писма у иностранству. Одвојени упитници  за школе и за родитеље ће бити доступни до краја априла 2015. године и могу се преузети ОВДЕ.

Молимо школе, организације, удружења, родитеље и све оне који желе и могу да помогну унапређењу учења српског језика у Аустралији и на Новом Зеланду да учествују у истраживању како би се прикупили релевантни подаци који ће бити коришћени као почетак низа активности у процесу унапређења учења српског језика и ћириличног писма у иностранству.МУШКА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ УЗРАСТА U-20 УЧЕСТВУЈЕ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ, НОВИ ЗЕЛАНД, 30. МАЈ – 20. ЈУН 2015. ГОДИНЕ

Репрезентација фудбалера Србије у узрасту до 20 година је успела да се по први пут квалификује међу 24 најбоље селекција света и такмичиће се на Светском првенству које ће се одржати на Новом Зеланду од 30.05. до 20.06.2015. године. Групна фаза такмичења ће се играти од 31. маја до 06. јуна о.г. у Данедину, студентском центру Новог Зеланда и најјужнијем новозеландском граду.
У организацији ФИФА, званичан жреб је одржан 10. фебруара у Окланду и Србија је распоређена у Групу Д, заједно са репрезентацијама Уругваја, Мексика и и једном афричком репрезентацијом, која ће ускоро бити позната после завршетка Афричког купа.  
Од 1977. године када се одржава ово такмичење, Аргентина је освојила шест титула, Бразил пет, Португал две, а фудбалски навијачи наравно прижељкују репризу Светског првенства 1987. године у Чилеу, када је тадашња репрезентација младих фудбалера СФРЈ освојила титулу победивши у финалу репрезентацију Западне Немачке.
Припреме наше репрезентације ће се обавити у Окланду, у периоду од 21. до 27. маја, након чега ће тим отпутовати за Данедин, а Србија ће прву утакмицу групне фазе одиграти против репрезентације Уругваја 31. маја, са почетком у 16.00 часова. Следећу утакмицу Србија игра против афричког представника 03. јуна у 19.00 часова, а против репрезентације Мексика 06. јуна у 16.00 часова.
Осмина финала је на програму 10. и 11. јуна, четвртфинале 14. јуна, а у Окланду ће се одржати полуфиналне утакмице 17. јуна, као и финална утакмица 20. јуна.
Амбасада Републике Србије у Аустралији позива заинтересоване организације и појединце у Српској заједници на Новом Зеланду и Аустралији да заједнички подржимо најбоље младе српске фудбалсере и да им и евентуалним присуством на утакмицама дамо додатну снагу у борби за што бољи пласман.КОНКУРСИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ - ОТВОРЕНИ ДО 31. МАРТА 2015. ГОДИНЕ

Министарство културе Републике Србије расписало је конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2015.
Рок за подношење конкурсних пријава је 31.март 2015. Више о условима конкурса и потребној документацији можете наћи на следећој страници:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/k-o-n-k-u-r-s-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2015--godini 

Министарство културе Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2015. години.
Рок за подношење конкурсних пријава је 31.март 2015. Више о условима конкурса и потребној документацији можете наћи на следећој страници:
http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/k-o-n-k-u-r-s-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu-u-2015--godini

Амбасада стоји на располагању заинтересованим за помоћ и додатне информације.КОМПЛЕТ КЊИГА ПОКЛОЊЕН БЕЉУ БИБЛИОТЕЦИ

Бељу библиотеци Универзитета Мелбурн предата је 29. јануара вредне колекција књига на српском језику, које ће убудуће бити коришћене у истраживачком раду у подручју славистике на овом угледном Универзитету. Ради се о колекцији од 170 наслова сврстаних у 300 књига које су прикупљене у Србији. Књиге су поклон неколико библиотека: Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске Нови Сад и Библиотеке Српске академије наука и уметности, а сакупљене су кроз канцеларије Матице српске и Министарства иностраних послова Србије на молбу Културног клуба Нови Сад из Мелбурна.
На пригодној церемонији, у присуству преко 30 званица, књиге је званично уручио амбасадор Мирољуб Петровић, директору Бељу библиотеке господину Филипу Кенту. Носилац целог пројекта прикупљања и доделе књига  био је Културни клуб «Нови Сад» из Мелбурна, а присутним гостима су се пригодним речима обратили председник Клуба господин Константин Павловић и професорка Слободанкa Владив Главер са Монаш универзитета, која је непосредно реализовала цели пројекат.КОНКУРС за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - отворен до 19. новембра

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Право учешћа на конкурсу имају:
1) организације у дијаспори,
2) невладине организације чије је седиште у Републици Србији.

Право учешћа на конкурсу немају:
1) директни или индиректни корисници буџетских средстава,
2) појединци,
3) привредни субјекти.


Oпширније...
САРАДЊА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Београд, 16. септембар 2014. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац разговарао је данас са министром за животну средину Аустралије Грегом Хантом о заштити природног и културног наслеђа.

Посебна пажња овој теми у разговору дата је са аспекта чланства Србије у Комитету за заштиту светске баштине Унеска, уз подсећање на то да је подршка тог комитета веома важна у реализацији пројеката који се налазе у ресору министра за животну средину Аустралије.

Тасовац и Хант су разговарали и о могућностима за сарадњу двеју земаља у области културе, као и о проблемима заштите културног и историјског наслеђа на Косову и Метохији.

Једна од тема састанка била је и санирање последица мајских поплава у Србији.

Тасовац је рекао да овај сусрет сматра веома корисним, имајући у виду да се ретко организују састанци на министарском нивоу између Србије и Аустралије.

Он је указао на то да су размотрене могућности за сарадњу у области културе, и истакао да размену искустава и знања види као најважнији сегмент сарадње, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.САСТАНАК У АМБАСАДИ

На иницијативу Амбасадора Републике Србије у Аустралији, господина Мирољуба Петровића, 26. Августа 2014. године одржан је први консултативни састанак са власницима и руководиоцима аустралијских компанија које имају дугогодишње искуство увоза претежно прехрамбених производа из Србије.
Састанак је сазван у циљу сагледавања могућности да се побољша и повећа пласман ове врсте производа из Србије, уз представљање досадашњих искустава током поступка увоза и дефинисање мера које би требало преузети на разним нивоима. 


Oпширније...
Извештаj: УКУПНА ШТЕТА ОД ПОПЛАВА 1,53 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

БEOГРAД – Директна штета настала услед катастрофалних поплава коjе су недавно задесиле Србиjи износил 810,1 милиона евра, док губици износе 661,9 милиона евра, показао jе званични извештаj о процени штете од поплава коjи jе усвоjила Влада Србиjе, а коjи ће бити представљен на донаторскоj конференциjи у Бриселу 16. jула

Извештаj, у коjи jе Танјуг имао увид, показао jе да укупна штета и губици због ове природне катастрофе износе 1,53 милиjарде евра. Две трећине тог износа одлази само на производне секторе, где су процењени штета и губици на 1,07 милиjарди евра.

Према извештаjу, само штета на производном сектору процењена jе на пола милиjарде, а губици на 569,4 милиона. Oд тога, наjвећи штета и губици процењени су у пољопривреди – 107,9 милиона, односно 120,1 милион евра. Следи трговина, где jе процена штете 169,6 милиона, а губитака 55,2 милиона евра.

Процењена штета и губици у социjалним секторима, коjи обухватаjу становање, здравство, образовање и културу jе 34,6 милиона евра, односно 7,1 милион евра. Штета на обjектима за становање износи 227,3 милиона евра, док су губици по истом основу и 3,7 милиона. У здравству jе штета процењена на три милиона, а губици на 2,7 милиона евра.

Eфекти поплава на инфраструктурном сектору, коjи обухвата саобраћаj, комуникациjе и водоснабдевање, процењени су на 192,1 милиона евра, од чега на штету одлази 117,3 милиона, а на губитке 74,8 милиона евра.

Наjвећа ставка у овом сектору jе саобраћаj, са процењеном штетом од 96 милиона и губицима од 70,4 милиона евра.

Kада jе реч о питањима попут животне средине, управљања, процењена штета износи 17,2 милиона, а губици 10,6 милиона евра.

Потпредседнца Владе Србиjе Зорана Mихаjловић каже да ће извевштаj бити представљен на донаторскоj конференциjи у Бриселу и да ће то бити прилика да сви заинтересовани помогну. "Већ имамо донаторе и у ова два месеца, и донаторског новца. Tу jе сасвим сигурно и новац из кредита коjи ће се пребацити на хитниjе проjекте за путну и железничку инфаструктуру", рекла jе Mихаjловићева Танјугу.

Mихаjловићева, коjа jе и министар грађевинарства, саобраћаjа и инфраструцтуре наjављуjе да ће оштећене и срушене куће грађана биће изграђене или поправљене до jесени, односно зиме, као и путеви на поплављеном подручjу. "Грађани треба да знаjу да jе Влада ту за њих и да ће да учинити све да свако има своjу кућу, или да добиjе средства да jе поправи. Деца ће кренути на време у школу, домови здравља ће бити поправљени. Tо jе наш задатак", поручила jе Mихаjловићева.ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ НА РАЧУНУ 17. ОКТОБРА 2014.
Амбасада Републике Србије у Аустралији обавештава да је стање на наменском рачуну отвореном за прикупљање средстава ради отклањања последица поплаве на дан 17. октобра у 13:18 часова било 2,83 АУД.
 
Заједно са трансфером од 160.000,00 АУД извршеним 5. јуна, трансфером од 120.000,00 АУД извршеним 4. јула и трансфером од 99.100,00 АУД извршеним 17. октобра, до сада је укупно на посебан рачун Амбасаде уплаћено 379.102,83 AУД и то је остварено кроз 606 трансакцијa.
 
Листу уплата од 23. септембра до 17. октобра можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 25. августа до 23. септембра можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 8. до 25. августа можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 25. јула до 8. августа можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 11. до 25. јула можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 4. до 11. јула можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 27. јуна до 4. јула можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 20. до 27. јуна можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 13. до 20. јуна можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 6. до 13. јуна можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 30.маја до 6. јуна можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од 23. до 30. маја можете видети ОВДЕ.
 
Листу уплата од отварања рачуна, 19. маја, до 23. маја можете видети ОВДЕ.
 
У циљу лакше и једноставније комуникације у вези са прикупљањем помоћи за отклањање последица поплава, отворена је нова адреса ел. поште: floodreliefserbia@bigpond.com.  Наравно, и сви до сада важећи контакти Амбасаде – телефоном, електронском поштом или лично – и даље су оперативни.

Извештај експертског тима УН о поплавама у Србији

Експертски тим Уједињених нација је у свом Извештају навео да је потребно уложити велике напоре у реконструкцији, санацији и чишћењу терена након незапамћених поплава које су погодиле Србију средином маја 2014.године.

У Извештају достављеном Влади Србије 4. јуна стручњаци упозоравају на ризике по здравље од заостале воде, затим на потенцијалне ризике по животну средину и на велике штете у пољопривреди.

Линк за Извештај: http://bit.ly/1o9pqaK ПРВИ, ДРУГИ И ТРЕЋИ ТРАНСФЕР СРЕДСТАВА НА РАЧУН МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Амбасада Републике Србије у Аустралији има част да обавести да је 5. јуна 2014.године извршила први трансфер средстава намењених отклањању последица поплаве у износу од 160.000,00 АУД, која су прикупљена преко посебног рачуна Амбасаде, отвореног 19. маја код Комонвелт банке.

Други трансфер средстава у износу од 120.000,00 АУД  извршен је 4. јула 2014. године.

Трећи трансфер средстава у износу од 99.100,00 АУД извршен је 17. октобра 2014. године.

На рачун Министарства финансија Републике Србије, који је отворен у Народној банци Србије, кроз ова три трансфера, закључно са 17. октобром 2014. године пребачено је укупно 379.100,00 АУД. Љубазношћу Комонвелт банке сви трансфери са овог рачуна су бесплатни.

Попуњен образац налога за међународни трансфер од 5. јуна можете видети ОВДЕ.

Попуњен образац налога за међународни трансфер од 4. јула можете видети ОВДЕ.

Попуњен образац налога за међународни трансфер од 17. октобра можете видети ОВДЕ.

Придржавајући се принципа пуне транспарентности и очувања кредибилности целе акције, Амбасада је до сада објављивала све релевантне податке у вези са прикупљеним средствима, а то ће ажурно чинити и убудуће.

Из незваничног прегледа до сада реализованих активности на прикупљању помоћи (стање на дан 3. јуна), састављеног на основу до сада објављених изјава, саопштења или непосредних контаката са појединим организаторима, видљиво је да се ради о значајним средствима.

По нашем дубоком уверењу, објављивање података о прикупљеним средствима и извршеним трансферима тих средстава на рачуне у Србији, односно, о достави прикупљених средстава крајњим корисницима, суштински доприноси успеху ове племените акције.

Имајући то у виду, Амбасада позива све организације и појединце који су ангажовани на прикупљању средстава за отклањање последица поплава, да у складу са принципом транспарентности и ради очувања пуне кредибилности, објављују податке о прикупљеним и трансферисаним средствима.

Уз искрену захвалност свима који су до сада учествовали у овој хуманитарној акцији, Амбасада Републике Србије у Аустралији позива све људе добре воље да заједничким ангажовањем наставимо акцију јер је Србија претрпела штету изузетно великих размера и помоћ у отклањању последица поплаве је и даље неопходна.

 ЕВРОПСК БАНКА ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ: ШТЕТА ОД ПОПЛАВА У СРБИЈИ ОКО ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

ЛОНДОН (Танјуг 29.05.2014) - Разорне поплаве које су погодиле Србију и Босну и Херцеговину угрозиле су економију тих земаља и наставиће да утичу на привредни раст и инфлацију у будућности, сматра Евроспке банке за обнову и развој (ЕБРД) по чијој ће процени штета у Србији износи до две милијарде евра.


Oпширније...
ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ НА РАЧУНУ

ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ НА РАЧУНУ:
Четвртак, 05. јун 17.00 часова - 476 УПЛАТА - 185.000,41 АУД


Амбасада Републике Србије у Аустралији обавештава да је стање на наменском рачуну отвореном за прикупљање средстава ради отклањања последица поплаве на дан 30. маја у 09.14 часова следеће: уз 376 уплата уплаћено је 136.693,55 AUD.

(Листу уплата од 23. до 30. маја можете видети ОВДЕ.)

(Листу уплата од отварања рачуна, 19. маја, до 23. маја можете видети ОВДЕ).

У циљу што ефикаснијег, али пре свега процедурално јасног и потпуно транспарентног наставка акције на прикупљању средстава, истичемо следеће:

- Амбасада је отворила посебан рачун код Комонвелт Банке за прикупљање средстава на који се донације могу једноставно и непосредно уплаћивати.

- Подвлачимо да Амбасада жели и настоји да оствари координацију и сарадњу са сваким појединцем или организацијом који предано раде на прикупљању средстава, без обзира на начин на који ће прикупљена средства бити прослеђена за Србију. Због тога понављамо молбу организацијама и појединцима који су скупљали, сада скупљају или намеравају да скупљају помоћ у Аустралији за отклањање последица поплаве у Србији, да нам се јаве ради међусобне информисаности и по потреби боље координације активности. Није, наравно, услов да сва помоћ иде преко Амбасаде, али верујемо да је свима од користи транспарентност у прикупљању и прослеђивању помоћи Србији, како би се све радило уз пуно међусобно поверење и избегла свака могућност злоупотребе.

- Због тога наглашавамо да нико нема овлашћење Амбасаде или Генералног конзулата да у њихово име отвара некакве нове или посебне рачуне ради прикупљања средстава која би се наводно накнадно пребацивала на рачун Амбасаде.

- Организације које прикупљају средства од свог чланства или симпатизера и желе да са свог рачуна трансферишу средства на рачун Амбасаде, као и појединци који желе да помогну омасовљење акције у прикупљању средстава, која ће бити непосредно уплаћивана или трансферисана на рачун Амбасаде, требало би на одговарајући начин да о томе обавесте Амбасаду или Генерални конзулат у Сиднеју, како би се избегла било каква забуна или неспоразум.

Транспарентност и недвосмислено јасан поступак прикупљања донација су од највећег значаја и Амбасада Републике Србије ће се и убудуће придржавати тих принципа пре свега у циљу очувања потпуног поверења. 

Амбасада Републике Србије и Генерални конзулат у Сиднеју користе ову прилику да поново изразе искрену захвалност свим појединцима и организацијама који су до сада учествовали у акцији и да позову на наставак заједничких активности у циљу прикупљања средстава неопходних за отклањање изузетно тешких последица поплаве у Србији.ОТВОРЕН НАМЕНСКИ РАЧУН АМБАСАДЕ ЗА ПРИЈЕМ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ У ЦИЉУ ОТКЛАЊАЊА ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВA

ИНФОРМАЦИЈЕ О СТАЊУ НА РАЧУНУ

У складу са најавом о пуној транспарентности података о уплатама новчане помоћи Србији за отклањање тешких последица поплаве, Амбасада објављује први пресек извршених трансакција са стањем на дан 23. маја у 09.56 часова - 35,648.40 AUD. Имена донатора, тамо где су била видљива, засенчена су у складу са принципом поштовања пуне приватности. Наредну листу ћемо објавити 30. маја, а до тада ћемо дневно објављивати податке о стању на рачуну.

Амбасада Републике Србије у Канбери и Генерални конзулат у Сиднеју позивају овим путем све донаторе (након извршене уплате) да се јаве Амбасади или Конзулату и то лично, телефоном или електронском поштом, како би нам оставили податке о адреси на коју можемо да пошаљемо одговарајућу потврду о уплати донације – захвалницу.

Амбасада Републике Србије у Аустралији понавља и овом приликом своју пуну спремност да помогне у прикупљању помоћи Србији.


СРБИЈИ ЈЕ НЕОПХОДНА ТВОЈА ПОМОЋ

Поплаве у Србији - видео-снимци из ваздуха - Helivideo


Амбасада Републике Србије у Аустралији, излазећи у сусрет изузетној спремности бројних грађана и организација да пруже помоћ Републици Србији у отклањању изузетно тешких последица поплава које су погодиле Србију, oтворила је 19. Маја наменски банковни рачун код Commonwealth Bank.

Подаци о рачуну у CommonwealthBank су:

Account type:         Society Cheque Account
BSB:                       062-902
Account number:    1031 3302
Account title:          EMBASSY OF THE REPUBLIC
                               OF SERBIA IN AUSTRALIA
                               – FLOOD VICTIM ACCOUNT
Open date:              19/05/2014

Амбасада Републике Србије ће свакодневно објављивати податке о стању на рачуну и гарантује пуну транспарентност. Средства са рачуна ће се сукцесивно пребацивати на централни рачун који је отворила Влада Републике Србије.
Амбасада Републике Србије стоји на располагању у сваком тренутку – можете нас контактирати телефоном или електронском поштом - у циљу пружања додатних информација око прикупљања неопходне помоћи у циљу отклањања изузетно тешких последица поплава. Поред постојећих телефона можете нас контактирати и на број мобилног телефона - 0435 752 933 - Зоран Маринковић, први секретар.

*****

У наставку је мишљење Црвеног крста Аустралије, у вези са прикупљањем и слањем помоћи у роби и другим артиклима:

"We have been in contact with Serbian Red Cross which is responding on the ground. We have also spoken with Australian Red Cross which are closely following the work of the Red Cross Movement in response to the terrible floods and the affect it is having on the Serbian people. Regular updates are coming in through the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) and an international appeal has now been launched.

We recognise and understand that at times like these people may have a strong desire to donate items. Neither we nor Red Cross are in a position to be able to support the transportation of any donated goods. While this generosity is appreciated, we do not have the capacity, nor are we set up to collect, store or distribute donated goods. Nor are we able to fund the transportation of collected/donated goods.

Red Cross experience with emergency recovery has also shown that affected communities recover sooner when they can make their own choices. This includes choosing and purchasing goods to help put their lives back together again rather than being given goods. Another benefit of allowing those affected to choose their own purchases is that money is being put back into the community to stimulate local businesses. This is an important part of the local economic recovery.

We encourage you to donate money to the Embassy Relief Flood".

*****

Упутство потенцијалним донаторима лекова, медицинских и других средстава (link)


Медији у Аустралији о поплавама у Србији и региону:

СБС Радио - програм на Српском језику - Помоћ жртвама поплава у Србији - емисјиа емитована 19. маја 2014.године

 

Balkans floods: Australian community raises funds for flood victims - 19 May 2014

More bodies were recovered from the Serbian town of Obrenovac as unprecedented floods swept the region, bringing the overall death toll across the Balkans to 44. The flood have also triggered hundreds of landslides.

 


 УПЛАТА СРЕДСТАВА РАДИ ОТКЛАЊАЊА ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ

Недеља, 18. мај 2014.године
У циљу прикупљања и координације помоћи из Аустралије намењене отклањању последица катастрофалних поплава које су задесиле Републику Србију, Амбасада Републике Србије у Канбери је покренула процедуру отварања посебног, наменског банковног рачуна на који ће моћи да се уплате новчана средства.

Подаци о уплатама ће бити периодично објављивани, а у контакту са аустралијским институцијама биће утврђена процедура издавања одговарајућих потврда о извршеној уплати како би се у складу са прописима могло остваривати и право на ослобађање од пореза.

Одмах по завршетку процедуре отварања рачуна објавићемо прецизно упутство за уплате.


 ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ - 15. фебруар

Закон о државним и другим празницима у Републици Србији: „Државни празник Републике Србије јесте Сретење - Дан државности Србије, спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Сербије.
Сретење - Дан државности Србије празнује се 15. и 16. Фебруара”.

*****
Дан државности Србије слави се у знак сећања на 15. фебруар 1804. године кад је у Орашцу почела борба за ослобођење Србије од петовековне власти Турске.
Срби су брзо ушли у отворени рат са Турском, чију су војску неколико пута потукли. Највеће победе су извојеване код Иванковца 1804. године, на Мишару и код Делиграда 1805. године.

Слом устанка уследио је 1812. године пошто су Руси морали да се повуку због Наполеоновог похода на Москву. Убрузо је потписан Букурешки мир, којим је предвиђао да Србија добије аутономију и да се Турци врате у Београд. Срби нису хтели да прихвате те услове.

Први српски устанак је угашен, али је битан зато јер је утро пут за даљу борбу Срба за ослобођење, која је настављена две године касније подизањем Другог српског устанка у Такову.

Дан државности Србије се слави и као сећање на Сретење, 1835. године, када је кнез Милош Обреновић прогласио први српски устав и један од првих демократских устава у Европи.

Творац устава је Димитрије Давидовић, а у Уставу су биле наглашене потребе српског друштва за еманципацијом, разбијањем феудалних установа и аутократске владавине.

Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник се слави од 2001. године.
 САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (24. април 2014)

Саопштење Амбасаде Републике Србије у Аустралији поводом „прославе“ дана оснивања тзв. Независне Државе Хрватске и учешћа аустралијских званичника на тим догађајима:

"Поражавајуће је сазнање да и даље постоје и делују организације и појединци који тако брутално злоупотребљавају слободу и демократију у Аустралији славећи дан када је створена фашистичка тзв. Независна Држава Хрватска, чији је злочиначки карактер неспоран!

Још је трагичнија чињеница да поједине организације и појединци у своје морално наказно величање авети фашизма и нацизма настоје да увуку људе са актуелне политичке сцене Аустралије, све до Премијера.

Овакви догађаји изазивају дубоко узнемирење и забринутост у Српској заједници у Аустралији!

Република Србија најоштрије осуђује сваку појаву величања фашистичких авети прошлости и дубоко верује да не може постојати никакво оправдање нити изговор за толерисање или – још горе – подршку таквим активностима, ма ко да је организатор или учесник."ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

У Амбасади Републике Србије у Канбери приређен је 27. фебруара 2014.године пријем поводом Дана државности Србије. Међу бројним званицама били су истакнути представници политичког и јавног живота у Аустралији, чланови Дипломатског кора у Канбери, као и представници Српске заједнице из свих крајева Аустралије. Највиши гост на пријему била је Председница Доњег дома аустралијског федералног парламента Њена екселенција Бронвин Бишоп.
(Више фотографија са пријема)ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВНИХ ПИСАМА

У четвртак, 27. Фебруара 2014.године, Амбасадор Мирољуб Петровић је предао акредитивна писма Генералној Гувернерки Аустралије Њ.Е. Квентин Брајс, којим га је председник Републике Србије Њ.Е. господин Томислав Николић поставио за изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Комонвелт Аустралији. Церемонији предаје акредитивних писама је присуствовао и Зоран Маринковић, први секретар у Амбасади Републике Србије у Канбери. 

(Више фотографија са церемоније)ОБАВЕШТЕЊЕ

У предвиђеном року за пријављување држављана Републике Србије који би желели да гласају на неком од гласачких места у Аустралији преко Амбасаде Републике Србије у Канбери пријавило се 21 лице (и то не сви за евентуално гласање у Канбери), што је знатно испод минимума од 100 пријављених. Самим тим, нису се стекли ни минимални услови за отварање гласачког места у Канбери, а такође због недовољно заинтересованих гласачко место неће бити отворено ни у Сиднеју.
Одлуком Републичке изборне комисије биће отворена само она бирачка места у иностранству где је довољан борој заинтересованих. 

Грађани Србије у Аустралији који су у редовном поступку доставили своје молбе преко Амбасаде или Конзулата и добили решење општинске изборне комисије да ће бити у бирачком списку за неко од тада планираних места за гласање у Аустралији, биће враћени у бирачки списак према месту пребивалишта у Србији тако да своје право да гласају могу остварити у Србији, ако 16. марта буду боравили у земљи. ВИРТУЕЛНИ МАТИЧАР ЗА ДИЈАСПОРУ из Канцеларије за сарадњуу са дијаспором у Нишу

Канцеларија за сарадњу са дијаспором у Нишу, Регионална развојна агенција “ЈУГ“ и Управа за грађанска стања и опште послове Града Ниша покренули су сервис „Виртуелни матичар за дијаспору“ – једноставан, брз, ефикасан и услужан начин наручивања и плаћања докумената из иностранства, који, покренут из Ниша, по први пут у Србији доприноси јачању веза између дијаспоре и матице, односно српског расејања и локалних самоуправа.
Из било које тачке на свету, путем интернета је могуће наручити извод из матичне књиге рођених, извод из матичне књиге венчаних, извод из матичне књиге умрлих и књиге држављана. Изводи се достављају поштом на наведену адресу у року од 15 дана од датума плаћања Visa, Master или Maestro картицом.
Све информације у вези са сервисом „Виртуелни матичар за могу се добити путем  к контакт формулара на сајту Канцеларије за сарадњу са дијаспором www.dijasporanis.com (рок за одговор је 48 сати), или позивањем Градског позивног центра на +381 18 505 505 (радно време: од 7:30 до 20:00 сати, суботом од 7:30 до 14:00, UTC+01:00).МИРОЉУБ ПЕТРОВИЋ АМБАСАДОР СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ

БЕОГРАД, 2.12.2013 (Бета) - Нови амбасадор Србије у Аустралији је Мирољуб Петровић, објављено је у последњем "Службеном гласнику".  Председник Србије Томислав Николић указ о постављењу Мирољуба Петровића на место амбасадора донео је 28. новембра.
Претходни амбасадор Србије у Аустралији Нада Малетић опозвана је са те дужности у јануару ове године. Србија жели да унапреди сарадњу с Новим Зеландом

БЕОГРАД - 14.11.2013, 13:27, - Николић је, примајући акредитивна писма новоименованог амбасадора Новог Зеланда у Београду, Тревора Доналда Метсона, истакао да је жеља Србије да с Новим Зеландом континуирано унапређује сарадњу у свим областима.

"Желим да изразим задовољство што ћемо имати прилику да заједно доприносимо унапређењу односа и сарадње између наше две земље. Уверен сам да ће се билатерални односи у будућности успешније развијати, имајући у виду да за то постоје значајне, неискоришћене могућности", рекао је Николић.

Србија је, према његовим речима, окренута евроинтеграцијама као свом приоритету, а истовремено жели да негује и развија добре односе са свим земљама света, укључујући Нови Зеланд, где живи значајна српска заједница. Председник је изразио уверење да ће дијалог Србије и Новог Зеланда бити још више унапређен.

Амбасадор Метсон оценио је да су две земље дугогодишњи пријатељи и подсетио да су успоставиле дипломатске односе 1951. године.У Канбери свечано обележен "Дан сећања" 11. новембар 2013. године - годишњица примирја у Првом светском рату

У понедељак 11. Новембра, у меморијалном Музеју рата у Канбери свечано је обележен „Дан сећања“, 95-а по реду традиционална свечаност подсећања на дан када је закључено примирје у Првом светском рату.


Свечаности су присуствовали и венце положили Генерална гувернерка Аустралије госпођа Квентин Брајс са супругом Мајкл Брајсом, Председник Сената Француске Републике сенатор Жан Пјер Бел, изасланик Премијера Тонија Абота и министар аустралијске владе за питања ратних ветерана Мајкл Роналдсон, Први министар Владе Самосталне престоничке Територије Кели Галагер, Председник Сената аустралијског Парламента Џон Хог, главнокомандујући аустралијске војске генерал Дејвид Харли и начелници копнених, поморских и ваздухопловних оружаних снага Аустралије, лидер опозиционе лабуристичке партије Пол Шортен, бивши премијер Пол Китинг, директор Меморијалног ратног музеја Брендон Нелсон, представници аустралијских организација ратних ветерана као и припадници дипломатског кора.


У име Амбасаде Републике Србије у Аустралији, комеморацији су присуствовали службеник Зоран Павличић и о.п. а.и. Зоран Маринковић, који је у име Амбасаде положио венац на меморијално обележје.Државни празник Републике Србије, Дан примирја у Првом светском рату - 11. новембар

Амбасада Републике Србије у Канбери, поводом државног празника Републике Србије - Дана примирја у Првом светском рату који се обележава 11. новембра,  користи ову прилику да свим грађанима Републике Србије честита празник којим обележавамо сећања на погинуле у овом рату.

Такође, Амбасада Републике Србије у Канбери користи ову прилику да грађанима Аустралије и свих савезничких земаља у Првом светском рату честита празник Дан сећања, 11-ти новембар.

Обавештавамо да Амбасада неће радити у понедељак, 11-ог новембра 2013. године, а редован рад Амбасаде биће настављен у уторак, 12-ог новембра 2013. године.Вести
12.01.2021. - Вучић: Србија по расту прва у Европи
3.1.2021. - Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
2.1.2021. - Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
31.12.2020. - Новогодишња видео-честитка Министарства спољних послова Републике Србије
29.12.2020. - Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
24.12.2020. - Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
23.12.2020. - САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
10.12.2020. - САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону
Дани жалости у Републици Србији и отворена књига жалости
Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде
SERBIA - Emerging tech development hub
Информације o условима уласка држављана Републике Србије по земљама
Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
Конкурс за суфинансирање пројеката за регион (19. мај 2020. године)
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору (19. мај 2020. године)
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије-наставак спровођења изборних радњи
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије
ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ (15. март 2020. године)
PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE KOJI BORAVE U INOSTRANSTVU
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије
Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору
REPUBLIC OF SERBIA - CANDIDATURE FOR THE UNESCO EXECUTIVE BOARD
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката за јачање веза матичне државе и дијаспоре
ТЕЛЕГРАМИ САУЧЕШЋА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА ПОВОДОМ СТРАВИЧНОГ МАСАКРА У КРАЈСТЧРЧУ, НОВИ ЗЕЛАНД
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. ГОДИНИ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2019. ГОДИНИ
SERBIA REMEMBERS – Australians and New Zealanders in World War One
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРС ЗА ДИЗАЈН КОМПЛЕКСА АМБАСАДЕ И РЕЗИДЕНЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ - КАНБЕРА
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
ПОШТОВАНИ ПОСЕТИОЦИ ИНТЕРНЕТ-СТРАНИЦЕ АМБАСАДЕ
ТРАДИЦИОНАЛНО ДОБРИ ОДНОСИ И УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ
ОБОСТРАНИ ИНТЕРЕС ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ
ПРВЕ БИЛАТЕРАЛНЕ ПОЛИТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ
МИНИСТАР ДАЧИЋ И АУСТРАЛИЈСКА МИНИСТАРКА ЗА МЕЂУНАРОДНИ РАЗВОЈ ФИЕРАВАНТИ-ВЕЛС О ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ
ИСПЛАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
ОД 1. ФЕБРУАРА 2017.ГОДИНЕ ЗВАНИЧНО ЈЕ ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ОДЛУКЕ О ПРИЗНАВАЊУ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ
ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ МЛАДИЋА РОЂЕНХ 1999. И ПРЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ НА СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2017.ГОДИНИ
INVITATION TO TENDER FOR THE PROVISION OF REAL ESTATE SALES SERVICES – THE SALE OF DIPLOMATIC REAL ESTATE IN NEW YORK (UNITED STATES OF AMERICA), TOKYO (JAPAN), BONN (GERMANY), AND BERN (SWITZERLAND)
ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ МАРКО ЂУРИЋ ПРИМИО ПОМОЋНИКА АУСТРАЛИЈСКОГ МИП КЕВИНА МЕГИЈА
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА У ОБЛАСТИ ОДНОСА СРБИЈЕ И ДИЈАСПОРЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ - БИРАЧКА МЕСТА У АУСТРАЛИЈИ НЕЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ БИРАЧА
THE MARCH POGROM
РЕАЛИЗАЦИЈА ИСТРАЖИВАЧКОГ ПРОЈЕКТА О БИБЛИТЕЧКИМ ФОНДОВИМА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У АУСТРАЛИЈИ
КОНКУРС Министарства културе и информисања за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016.години
WHY "KOSOVO" IS INELIGIBLE FOR MEMBERSHIP IN UNESCO
УСАГЛАШЕН ТЕКСТ СПОРАЗУМА О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ
SERBIA CHAMPION FIFA U20 - CONGRATULATIONS!!!
VOLLEYBALL WORLD LEAGUE SERBIA - AUSTRALIA
КОНКУРС ЗА ИЗБОР ХОНОРАРНИХ НАСТАВНИКА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ИНОСТРАНСТВУ
МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ АУСТРАЛИЈЕ О САРАДЊИ У ОКВИРУ UNESCO
СУСРЕТ МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА И МИНИСТАРКЕ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА АУСТРАЛИЈЕ ЏУЛИЈЕ БИШОП У ХАГУ, 16. АПРИЛА
ИСТРАЖИВАЊЕ У ЦИЉУ УНАПРЕЂЕЊА УЧЕЊА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ИНОСТРАНСТВУ
МУШКА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ УЗРАСТА U-20 УЧЕСТВУЈЕ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ, НОВИ ЗЕЛАНД, 30. МАЈ – 20. ЈУН 2015. ГОДИНЕ
КОНКУРСИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ - ОТВОРЕНИ ДО 31. МАРТА 2015. ГОДИНЕ
КОМПЛЕТ КЊИГА ПОКЛОЊЕН БЕЉУ БИБЛИОТЕЦИ
КОНКУРС за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - отворен до 19. новембра
САРАДЊА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
САСТАНАК У АМБАСАДИ
Извештаj: УКУПНА ШТЕТА ОД ПОПЛАВА 1,53 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА
ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ НА РАЧУНУ 17. ОКТОБРА 2014.
ПРВИ, ДРУГИ И ТРЕЋИ ТРАНСФЕР СРЕДСТАВА НА РАЧУН МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
ЕВРОПСК БАНКА ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ: ШТЕТА ОД ПОПЛАВА У СРБИЈИ ОКО ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА
ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ НА РАЧУНУ
ОТВОРЕН НАМЕНСКИ РАЧУН АМБАСАДЕ ЗА ПРИЈЕМ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ У ЦИЉУ ОТКЛАЊАЊА ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВA
УПЛАТА СРЕДСТАВА РАДИ ОТКЛАЊАЊА ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ
ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ - 15. фебруар
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (24. април 2014)
ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ
ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВНИХ ПИСАМА
ОБАВЕШТЕЊЕ
ВИРТУЕЛНИ МАТИЧАР ЗА ДИЈАСПОРУ из Канцеларије за сарадњуу са дијаспором у Нишу
МИРОЉУБ ПЕТРОВИЋ АМБАСАДОР СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ
Србија жели да унапреди сарадњу с Новим Зеландом
У Канбери свечано обележен "Дан сећања" 11. новембар 2013. године - годишњица примирја у Првом светском рату
Државни празник Републике Србије, Дан примирја у Првом светском рату - 11. новембар
Архива вести