| |     latinica | english  
Насловна
КОНТАКТ
КОНТАКТ АМБАСАДЕ - АДРЕСА, ТЕЛЕФОНИ, ФАКС, ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА, РАДНО ВРЕМЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЧУНУ АМБАСАДЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ


МАРТОВСКИ ПОГРОМ 2004.ГОДИНЕ


У циљу унапређења комуникације, међусобног информисања и укупне сарадње у наредном периоду са Амбасадом Републике Србије у Аустралији, позивамo све, наглашавамo, све – без изузетака – организације, клубове, школе, библиотеке, музеје, спортске клубове, фондације, удружења, црквене општине, политичке партије, хуманитарне организације, привредне коморе, удружења бораца … (једним именом: организација) у Аустралији и на Новом Зеланду, које су формиране, регистроване и функционишу по принципу претежног окупљања припадника Српске заједнице или реализују своје активности унутар Српске заједнице у Аустралији или Новом Зеланду, да се јаве Амбасади и доставе податке за контакт ради обострано лакше будуће комуникације. ДЕТАЉНИЈЕ
ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ: Двадесет петог априла 2017. године навршава се 51 година од када су ондашња Југославија и Аустралија потписале Споразум о успостављању дипломатских односа и отварању дипломатских представништава у рангу амбасада у Канбери и Београду. Ова несумњиво важна чињеница и за данашње дипломатске односе Србије и Аустралије била је повод трагању за документима који би целовитије и егзактније приказали историју наших дипломатских односа. Документи који су пронађени – захваљујући првенствено изузетној предусретљивости Архива Југославије у Београду – сведоче о знатно дужој историји дипломатских односа Србије и Аустралије. (ДЕТАЉНИЈЕ - ДОКУМЕНТИ)
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е - У АУСТРАЛИЈИ НЕЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 2. АПРИЛА, ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ БИРАЧА КОЈИ СУ ЖЕЛЕЛИ ДА ГЛАСАЈУ У АУСТРАЛИЈИ. Наиме, до истека рока предвиђеног за пријаву бирача за гласање у Аустралији - 11. марта 2017. године, у поноћ по времену у Србији - пријавила су се укупно 22 бирача Амбасади РС у Канбери и 50 бирача Генералном конзулату РС у Сиднеју. Пријаве су се односиле за гласање на бирачким местима у овим ДКП или на евентуално отвореном бирачком месту у Мелбурну, Перту или Бризбејну. С обзиром да је број пријављених бирача (за свако појединачно место, али и укупно) знатно испод превиђеног минимума од 100, нису испуњене основне претпоставке за отварање нити једног бирачког места у Аустралији. Због тога ће бирачи, који су се пријавили преко Амбасаде или Генералног конзулата, бити враћени у бирачки списак према месту боравка у Србији, да би своје бирачко право могли да искористе на тим бирачким местима, ако у време избора буду боравили у земљи. Допунско решење Републичке изборне комисије о томе где ће бити отворена бирачка места у иностранству (други део решења - списак укупно 53 бирачка места у 32 државе), донето на 17. седници, која је одржана 12. марта, можете видети ОВДЕ.

ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 02.04.2017. ПОСТУПАК ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА БИРАЧ ЖЕЛИ ДА ГЛАСА У АУСТРАЛИЈИ: Обавештавају се бирачи који имају боравиште у Аустралији да преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије - Амбасаде у Канбери или Генералног конзулата у Сиднеју - најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017.), могу да поднесу захтев (ОВДЕ ПРЕУЗМИ ФОРМУЛАР ЗАХТЕВА) да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике Србије гласати у Аустралији. (ДЕТАЉНИЈЕ - УПУТСТВО)

Пријем поводом Дана државности Србије организован је 15. фебруара 2017. године у Амбасади Републике Србије у Канбери, а присуствовале су званице из политичког и јавног живота Аустралије, чланови дипломатског кора као и припадници Српске заједнице у Аустралији. Организацију пријема су као и претходних година помогли чланови Српске заједнице у Канбери.
Пријему су присуствовали и чланови новоосноване Аустралијско-српске привредне коморе, који су у просторијама Амбасаде уочи почетка пријема одржали и први радни састанак.
У програм на пријему су учествовали хор „Лазарица“ из Сиднеја и фолклорна група „Морава“ из Мелбурна, а гостима је представљена и пригодна изложба докумената о историји дипломатских односа Србије и Аустралије.


Пријем поводом Дана државнпсти Србије реализован је 21. фебруара 2017. године и у Велингтону, у организацији Амбасаде и у сарадњи саСрпском заједницом на Новом Зеланду. Био је ово први пријем поводом Дана државности Србије који је организован у главном граду Новог Зеланда. Пријему је присуствовали гости и јавног и политичког живота Новог Зеланда, чланови дипломатског кора из Велингтона као и припадници Српске заједнице који су допутовали из разних градова Новог Зеланда. Главни гост са новозеландске стране је био министар Дејвид Бенет.
У програм на пријему су учествовали хор „Vox Serbica“ из Велингтона, а приређена је и пригодна изложба слика Милице Могин, Јагоде Иванов и Вјекослава Немеша. Посебан део програма је био посвећен представљању историјских докумената о Великом рату и успостављању дипломатских односа Србије и Новог Зеланда. Овај материјал је припремио и обрадио Стеван Бербер из Окланда.


Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду - КЛИКНИ ОВДЕ ЗА ЦЕЛУ ИНФОРМАВИЈУ И ТЕКСТ КОНКУРСА


Oпширније...
Контакт
КОНТАКТ
Празници
Почасни конзули