| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ
КОНТАКТ АМБАСАДЕ - АДРЕСА, ТЕЛЕФОНИ, ФАКС, ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА, РАДНО ВРЕМЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЧУНУ АМБАСАДЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ

У циљу унапређења комуникације, међусобног информисања и укупне сарадње у наредном периоду са Амбасадом Републике Србије у Аустралији, позивамo све, наглашавамo, све – без изузетака – организације, клубове, школе, библиотеке, музеје, спортске клубове, фондације, удружења, црквене општине, политичке партије, хуманитарне организације, привредне коморе, удружења бораца … (једним именом: организација) у Аустралији и на Новом Зеланду, које су формиране, регистроване и функционишу по принципу претежног окупљања припадника Српске заједнице или реализују своје активности унутар Српске заједнице у Аустралији или Новом Зеланду, да се јаве Амбасади и доставе податке за контакт ради обострано лакше будуће комуникације. ДЕТАЉНИЈЕ


ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ: Двадесет петог априла 2017. године навршава се 51 година од када су ондашња Југославија и Аустралија потписале Споразум о успостављању дипломатских односа и отварању дипломатских представништава у рангу амбасада у Канбери и Београду. Ова несумњиво важна чињеница и за данашње дипломатске односе Србије и Аустралије била је повод трагању за документима који би целовитије и егзактније приказали историју наших дипломатских односа. Документи који су пронађени – захваљујући првенствено изузетној предусретљивости Архива Југославије у Београду – сведоче о знатно дужој историји дипломатских односа Србије и Аустралије. (ДЕТАЉНИЈЕ - ДОКУМЕНТИ)

 
 
 
SERBIA REMEMBERS – Australians and New Zealanders in World War One

Током 14, 15. и 16. септембра 2018. године реализован је програмкомеморативних свечаности у Канбери посвећених обележавању 100 година о завршетка Великог рата. Централни део програма – комеморативна академија – реализована је 15. септембра, односно, на сам дан стогодишњице пробоја Солунског фронта.
Програм под насловом „SERBIA REMEMBERS – Australians and New Zealanders in World War One” је конципиран и реализован кроз сарадњу Амбасаде са Бојаном Пајићем (Мелбурн) као резултат његовог вишегодишњег истраживачког рада, као и са Мирјаном Ђукић (Сиднеј) која је предано решавала бројне изазове организације једног оваквог догађаја.
Амбасада и овим путем жели посебно да се захвали бројним учесницима програма као и оним који су помогли реализацију целе комеморативне свечаности, а посебно Хору «Свети Кнез Лазар» из Сиднеја који предводи Драгана Милановић, проти Саши Радојичићу из Сиднеја који је са својим сарадницима приредио у Амбасади занимљиву изложбу ордења  Србије из Великог рата, као и четворици момака из Канбере – Михајлу Драгичевићу, Данилу Јанковићу, Николи Кајтезу и Алекси Вранићу - који су поносно носили реплике униформи српских војника из Великог рата и учинили целу комеморативну свечаност визуелно богатијом.

Oпширније...
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРС ЗА ДИЗАЈН КОМПЛЕКСА АМБАСАДЕ И РЕЗИДЕНЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ - КАНБЕРА

У оквиру активности у циљу трајног решавања смештаја Амбасаде и Резиденције Републике Србије у Канбери, Аустралија, Министарство спољних послова Републике Србије расписало је 16. маја 2018. године архитектонско-урбанистички конкурс за избор идејног решења за изградњу комплекса дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Канбери.
Конкурс је отворен до 17. јула 2018. године, до 15.00 часова.
Комплекс дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Канбери биће изграђен на плацу који је закупљен 28. фебруара 2018. године на период од 99 година и налази се у дипломатској четврти Дикин (Deakin).
Комплетна конкурсна документација доступна је на следећем линку:
 
http://www.mfa.rs/sr/index.php/o-ministarstvu/tenderi?lang=cyr 


КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Конкурс је отворен од 12. до 30. марта 2018. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:
1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Информација о условима и начину реализације Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре доступна је на веб страници http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/.

Амбасада Републике Србије у Канбери и Генерални конзулат Републике Србије у Сиднеју вам стоје на располагању за евентуалне додатне информације у вези са поступком конкурисања и предаје пројеката у складу са пропозицијама Конкурса.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова