| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ
КОНТАКТ АМБАСАДЕ - АДРЕСА, ТЕЛЕФОНИ, ФАКС, ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА, РАДНО ВРЕМЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЧУНУ АМБАСАДЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ

У циљу унапређења комуникације, међусобног информисања и укупне сарадње у наредном периоду са Амбасадом Републике Србије у Аустралији, позивамo све, наглашавамo, све – без изузетака – организације, клубове, школе, библиотеке, музеје, спортске клубове, фондације, удружења, црквене општине, политичке партије, хуманитарне организације, привредне коморе, удружења бораца … (једним именом: организација) у Аустралији и на Новом Зеланду, које су формиране, регистроване и функционишу по принципу претежног окупљања припадника Српске заједнице или реализују своје активности унутар Српске заједнице у Аустралији или Новом Зеланду, да се јаве Амбасади и доставе податке за контакт ради обострано лакше будуће комуникације. ДЕТАЉНИЈЕ


ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ: Двадесет петог априла 2017. године навршава се 51 година од када су ондашња Југославија и Аустралија потписале Споразум о успостављању дипломатских односа и отварању дипломатских представништава у рангу амбасада у Канбери и Београду. Ова несумњиво важна чињеница и за данашње дипломатске односе Србије и Аустралије била је повод трагању за документима који би целовитије и егзактније приказали историју наших дипломатских односа. Документи који су пронађени – захваљујући првенствено изузетној предусретљивости Архива Југославије у Београду – сведоче о знатно дужој историји дипломатских односа Србије и Аустралије. (ДЕТАЉНИЈЕ - ДОКУМЕНТИ)

Пријем поводом Дана државности Србије организован је 15. фебруара 2017. године у Амбасади Републике Србије у Канбери, а присуствовале су званице из политичког и јавног живота Аустралије, чланови дипломатског кора као и припадници Српске заједнице у Аустралији. Организацију пријема су као и претходних година помогли чланови Српске заједнице у Канбери.
Пријему су присуствовали и чланови новоосноване Аустралијско-српске привредне коморе, који су у просторијама Амбасаде уочи почетка пријема одржали и први радни састанак.
У програм на пријему су учествовали хор „Лазарица“ из Сиднеја и фолклорна група „Морава“ из Мелбурна, а гостима је представљена и пригодна изложба докумената о историји дипломатских односа Србије и Аустралије.


Пријем поводом Дана државнпсти Србије реализован је 21. фебруара 2017. године и у Велингтону, у организацији Амбасаде и у сарадњи саСрпском заједницом на Новом Зеланду. Био је ово први пријем поводом Дана државности Србије који је организован у главном граду Новог Зеланда. Пријему је присуствовали гости и јавног и политичког живота Новог Зеланда, чланови дипломатског кора из Велингтона као и припадници Српске заједнице који су допутовали из разних градова Новог Зеланда. Главни гост са новозеландске стране је био министар Дејвид Бенет.
У програм на пријему су учествовали хор „Vox Serbica“ из Велингтона, а приређена је и пригодна изложба слика Милице Могин, Јагоде Иванов и Вјекослава Немеша. Посебан део програма је био посвећен представљању историјских докумената о Великом рату и успостављању дипломатских односа Србије и Новог Зеланда. Овај материјал је припремио и обрадио Стеван Бербер из Окланда.


 
 
 
ПОШТОВАНИ ПОСЕТИОЦИ ИНТЕРНЕТ-СТРАНИЦЕ АМБАСАДЕ

Децембар је месец када се уобичајено врши својеврстан инвентар или сумирање оног што је урађено током текуће године, шта је било планирано претходног децембра а није испуњено, али и шта би требало урадити до наредног децембра. Неретко, децембар је и месец када се довршавају неки од раније започетих послова или се бар тражи прилика за то како би и година у целини била успешнија.

Управо у светлу таквих сумирања и планирања, велико ми је задовољство, и то искрено желим да поделим са свима Вама, што 2017. годину можемо да опишемо као једну од најзначајнијих кроз више деценија у погледу развоја билатералних односа Србије и Аустралије.

- Пре свега, у 2017.години обновљен је и интензивиран политички дијалог на министарском нивоу: у посету Републици Србији, 13. и 14. јула боравила је министар иностраних послова Аустралије Џулија Бишоп, што је била прва посета на том нивоу Београду након 33 године; нешто раније ове године, 3. марта, Београд је посетила и министар Кончета Фиераванти-Велс. Почетком маја ове године одржане су у Канбери билатералне политичке консултације на нивоу помоћника МИП (делегацију МСП је предводио помоћник за билатералну сарадњу, амбасадор Горан Алексић). Биле су то прве икада организоване политичке консултације које су означиле пуну консолидацију односа две земље. (НАСТАВАК)

Oпширније...
ТРАДИЦИОНАЛНО ДОБРИ ОДНОСИ И УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас (петак, 14. јул) министарку иностраних послова Аустралије Џули Бишоп.

На састанку је обострано истакнута важност даљег унапређења политичког дијалога на свим нивоима, као и значај неговања традиционално добрих и пријатељских односа и развоја сарадње у областима од заједничког интереса. У разговору је указано да је ово је прва посета једног шефа аустралијске дипломатије Републици Србији након више од тридесет година.

Оцењено је да постоји потреба за продубљивањем и ширењем спектра економске сарадње у областима као што су истраживање и експлоатација рудника, инвестиције, пољопривреда и туризам, уз сарадњу у спорту, култури и другим областима.

Министар Дачић је информисао аустралијску страну о актуелној фази у дијалогу са Приштином и нашим ставовима у вези са питањем Косова и Метохије, те указао на неопходност доследног поштовања међународног права.

Имајући у виду бројност представника наше дијаспоре у Аустралији, са наше стране је истакнута посвећеност даљем унапређењу положаја српске заједнице у Аустралији, као једног од важних фактора у односима Србије и Аустралије. Изражен је и интерес за даље поједностављење поступка аплицирања и добијања аустралијских виза за држављане Србије.


ОБОСТРАНИ ИНТЕРЕС ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ

Београд, 13. јул 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са министром спољних послова Аустралије Џулијом Бишоп да постоји обострани интерес у јачању билатералних односа двеју земаља, нарочито у области привреде, културе и просвете.
Премијерка Брнабић је истакла да је Србија у последње три године предузела тешке кораке у стабилизацији економије и фискалној консолидацији, али да те мере сада дају резултате и да Србију у наредној години очекује бржи економски раст. Она је овом приликом упутила позив аустралијским компанијама да послују у Србији.
Премијерка Брнабић и министар спољних послова Аустралије Бишоп су се сложиле да у будућности треба радити на заједничким пројектима који дају резултате, као што је пројекат „Јадар“ компаније „Рио Тинто“ у Лозници.
Министар Бишоп је похвалила посвећеност Србије евроинтеграцијама и пренела подршку Владе Аустралије што бржем отварању поглавља у преговорима наше земље са ЕУ.
На састанку је оцењено да српска дијаспора у Аустралији представља један од најзначајнијих мостова досадашње и будуће сарадње двеју земаља и да јој кроз различите активности, у наредном периоду треба посветити много више пажње.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова