| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ

     

      Радно време:

      Понедељак - петак:
      9:00 – 17:00 часова

      Конзуларно одељење
      - рад са странкама -
     10:00 - 13:00 часова

      Адреса:
      4 Bulwarra Close
      O'Malley, ACT 2606
      Канбера, Аустралија

 

Локација/Мапа
Конзуларна надлежност

Телефон: + 612 / 6290-2630 + 612 / 6290-2948

Након радног времена и викендом (само за хитне ситуације) + 612 / 6290-2630 + 612 / 6290-2948

Факс:       + 612 / 6290-2631

E-mail: srb.emb.australia@mfa.rs

Twitter: @SRBinAustralia

Подаци о текућем рачуну Амбасаде:

Банка: Commonwealth Bank

Носилац рачуна: Embassy of the Republic of Serbia

BSB: 062-900

Број рачуна: 1122 1085

 

______________________________________________________________________________________________________

НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У АУСТРАЛИЈИ И НОВОМ ЗЕЛАНДУ

_____________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________

 


 
 
 
Сиднеј, 16.06.2024. - Видовданска академија српских школа Новог Јужног Велса

У Сиднеју је одржана 12. Видовданска академија српских школа Новог Јужног Велса.

Поменута манифестација окупила је допунске школе српског језика при црквено-школским општинама Новог Јужног Велса, као и друге, државне и приватне школе, у којима се одржаваа настава из српског језика. По први пут у програму су учествовали и ученици Колеџа Светог Саве из Варовила, а посебни гости били су наставници и ученици допунске школе српског језика и културе „Свети Сава“ из Бризбејна (Квинсленд) – у којој се настава одржава по програму и уз финансијску подршку Министарства просвете Р.Србије.

У свом обраћању, амбасадор Србије у Аустралији Раде Стефановић је указао на значај Видовдана, као посебног празника све Србе, за српску цркву, али и за српску државу. Указао је да се Видовдан у Републици Србији празнује као спомен на Косовску битку, као и да је Косово и Метохија, као неотуђиви део Републике Србије, једна од одредница националног идентитета Срба и темељ духовности српског народа.

 

Нагласио је да је неотуђиво право свих Срба очување и неговање српске културе и српског националног идентитета, употреба српског језика и ћирилице као матичног писма, право на изучавање српске културе, националне историје и неговање слободарске традиције српског народа.

Подсетио је и да је Република Србија, од прошле 2023. школске године, почела са финансирањем допунских школа српског језика и културе у Аустралији и Новом Зеланду, у којима се настава реализује по програму Министарства просвете Републике Србије, као и да у школској 2024. години делују 24 групе са 468 ученика широм Аустралије и Новог Зеланда – што је пет пута више у односу на претходну годину. У том контексту, још једном је упутио позив за сарадњу и свим школама Новог Јужног Велса – посебно ширег подручја Сиднеја, те изразио уверење да ће наредне школске године број ученика бити још већи.


                                              


Oдлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова Републике Србије донело је Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, а по конкурсима који су били отворени од 01. do 12. фебруара 2024. године.

Увид у донету одлуку можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и  Србима у региону:

www.mfa.gov.rs

www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024


18.03.2024. – Амбасадор Стефановић уручио ђачке књижице ученицима допунске школе у Канбери

Ученици допунске школе српског језика и културе у Канбери, која је почела са радом крајем јануара о.г, припремили су своју прву приредбу, којом су обележили почетак свог рада.

Уз песме и рецитације, ученици су, заједно са наставницом Смиљом Рајак, показали шта су у кратком периоду од почетка школске године успели да науче, не само из српског језика, већ и о историји Србије и Сретењу – Дану државности Републике Србије.

Након приредбе амбасадор Србије у Аустралији Раде Стефановић поделио је ученицима ђачке књижице и пожелео им успех у раду.

Допунска школа у Канбери је једна од школа у којима се настава одржава по програму и уз финансијску подршку Министарства просвете Републике Србије.

У 2024. години у Аустралији и на Новом Зеланду наставу по овом програму похађа укупно 455 ученика – у Мелбурну, Бризбејну, Канбери, Окланду и Хамилтону.

Амбасада Србије у Канбери наставља са активностима у овој области, а у циљу отварања нових група ученика и у другим крајевима Аустралије – пре свега у Новом Јужном Велсу (Сиднеј, Вулонгонг), али и у Перту и Аделејду.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова