| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ
КОНТАКТ АМБАСАДЕ - АДРЕСА, ТЕЛЕФОНИ, ФАКС, ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА, РАДНО ВРЕМЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЧУНУ АМБАСАДЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ


У циљу унапређења комуникације, међусобног информисања и укупне сарадње у наредном периоду са Амбасадом Републике Србије у Аустралији, позивамo све, наглашавамo, све – без изузетака – организације, клубове, школе, библиотеке, музеје, спортске клубове, фондације, удружења, црквене општине, политичке партије, хуманитарне организације, привредне коморе, удружења бораца … (једним именом: организација) у Аустралији и на Новом Зеланду, које су формиране, регистроване и функционишу по принципу претежног окупљања припадника Српске заједнице или реализују своје активности унутар Српске заједнице у Аустралији или Новом Зеланду, да се јаве Амбасади и доставе податке за контакт ради обострано лакше будуће комуникације. ДЕТАЉНИЈЕ


ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ: Двадесет петог априла 2017. године навршава се 51 година од када су ондашња Југославија и Аустралија потписале Споразум о успостављању дипломатских односа и отварању дипломатских представништава у рангу амбасада у Канбери и Београду. Ова несумњиво важна чињеница и за данашње дипломатске односе Србије и Аустралије била је повод трагању за документима који би целовитије и егзактније приказали историју наших дипломатских односа. Документи који су пронађени – захваљујући првенствено изузетној предусретљивости Архива Југославије у Београду – сведоче о знатно дужој историји дипломатских односа Србије и Аустралије. (ДЕТАЉНИЈЕ - ДОКУМЕНТИ)

Пријем поводом Дана државности Србије организован је 15. фебруара 2017. године у Амбасади Републике Србије у Канбери, а присуствовале су званице из политичког и јавног живота Аустралије, чланови дипломатског кора као и припадници Српске заједнице у Аустралији. Организацију пријема су као и претходних година помогли чланови Српске заједнице у Канбери.
Пријему су присуствовали и чланови новоосноване Аустралијско-српске привредне коморе, који су у просторијама Амбасаде уочи почетка пријема одржали и први радни састанак.
У програм на пријему су учествовали хор „Лазарица“ из Сиднеја и фолклорна група „Морава“ из Мелбурна, а гостима је представљена и пригодна изложба докумената о историји дипломатских односа Србије и Аустралије.


Пријем поводом Дана државнпсти Србије реализован је 21. фебруара 2017. године и у Велингтону, у организацији Амбасаде и у сарадњи саСрпском заједницом на Новом Зеланду. Био је ово први пријем поводом Дана државности Србије који је организован у главном граду Новог Зеланда. Пријему је присуствовали гости и јавног и политичког живота Новог Зеланда, чланови дипломатског кора из Велингтона као и припадници Српске заједнице који су допутовали из разних градова Новог Зеланда. Главни гост са новозеландске стране је био министар Дејвид Бенет.
У програм на пријему су учествовали хор „Vox Serbica“ из Велингтона, а приређена је и пригодна изложба слика Милице Могин, Јагоде Иванов и Вјекослава Немеша. Посебан део програма је био посвећен представљању историјских докумената о Великом рату и успостављању дипломатских односа Србије и Новог Зеланда. Овај материјал је припремио и обрадио Стеван Бербер из Окланда.


Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду - КЛИКНИ ОВДЕ ЗА ЦЕЛУ ИНФОРМАВИЈУ И ТЕКСТ КОНКУРСА


 
 
 
ПРВЕ БИЛАТЕРАЛНЕ ПОЛИТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ

У Канбери су у петак, 05. маја 2017. године, одржане прве билатералне политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Департмана иностраних послова и трговине Аустралије, на нивоу помоћника министара задужених за билатералну сарадњу.
Српску страну је предводио в.д. помоћника МСП амбасадор Горан Алексић, а аустралијску први помоћник секретара госпођа Луиз Хенд.
Током разговора двеју делегација обухваћен је широк спектар питања од значаја за односе и сарадњу две земље – од међусобног информисања о догађајима који су од значаја за позиционирање на међународном плану, до прегледа тема које су од посебног значаја за унапређење сарадње две земље  у оквиру међународних организација, с акцентом на конкретним питањима сарадње на билатералном нивоу као што су област привреде (инвестиције и трговинска размена), ширење и унапређење уговорне основе односа две земље (с посебним освртом на сагледавање околности од значаја за наставак преговора о Споразуму о социјалном осигурању), као и активности у циљу унапређења културне, спортске и просветне сарадње.
Делегација Србије је детаљније представила спољнополитичке приоритете Србије, уз истицање мера и активности у оквиру своје истинске посвећености очувању мира и стабилности у региону Балкана као и за решавање питања Косова и Метохије кроз дијалог Београда и Приштине.
Уз констатацију да су односи Србије и Аустралије пријатељски и да нема отворених питања, истакнуто је да Српска заједница у Аустралији представља један од најзначајнијих мостова досадашње као и будуће сарадње две земље па ће се реализацији неких од активности у наредном периоду с тим у вези обострано посветити знатно већа пажња. 
Заједнички је констатовано да је дуга историја односа две земље добра основа и снажан подстрек унапређењу укупних односа Србије и Аустралије у наредном  периоду. Поред успостављања редовног политичког дијалога на високом и највишем нивоу, заједнички је оцењено да ће реализација инвестиционих пројеката, међу којима је пројекат „Јадар“ компаније Рио Тинто један од најзначајнијих, дати односима две земље у наредном периоду нови садржај и квалитет.


МИНИСТАР ДАЧИЋ И АУСТРАЛИЈСКА МИНИСТАРКА ЗА МЕЂУНАРОДНИ РАЗВОЈ ФИЕРАВАНТИ-ВЕЛС О ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је 3. марта 2017. године министарку за међународни развој и Пацифик и сенаторку Аустралије Кончиту Фиераванти-Велс, која борави у посети Републици Србији.
Током разговора су размотрене могућности унапређења укупне сарадње две земље, нарочито у области привреде, културе и просвете, а указано је и на потребу даљег јачања уговорне сарадње.
Заједнички је истакнуто да српска заједница у Аустралији представља један од важних фактора у односима Републике Србије и Аустралије.
Приликом разговора са шефом српске дипломатије, поред разматрања билатералних питања и сарадње у овој области, аустралијска министарка за међународни развој и Пацифик указала је на значај који Аустралија придаје питању људских права на националном и међународном плану, представила кандидатуру Аустралије за Савет Уједињених нација за људска права за период 2018-2020, истакавши да Аустралија до сада није била у чланству овог тела УН-а.

Oпширније...
ИСПЛАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Законом о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016. године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.
Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Р. Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је, 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Р. Србији и на територији бивше СФРЈ.
Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг – http://www.javnidug.gov.rs/.

Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова