| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ
КОНТАКТ АМБАСАДЕ - АДРЕСА, ТЕЛЕФОНИ, ФАКС, ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА, РАДНО ВРЕМЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЧУНУ АМБАСАДЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ

У циљу унапређења комуникације, међусобног информисања и укупне сарадње у наредном периоду са Амбасадом Републике Србије у Аустралији, позивамo све, наглашавамo, све – без изузетака – организације, клубове, школе, библиотеке, музеје, спортске клубове, фондације, удружења, црквене општине, политичке партије, хуманитарне организације, привредне коморе, удружења бораца … (једним именом: организација) у Аустралији и на Новом Зеланду, које су формиране, регистроване и функционишу по принципу претежног окупљања припадника Српске заједнице или реализују своје активности унутар Српске заједнице у Аустралији или Новом Зеланду, да се јаве Амбасади и доставе податке за контакт ради обострано лакше будуће комуникације. ДЕТАЉНИЈЕ


ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ: Двадесет петог априла 2017. године навршава се 51 година од када су ондашња Југославија и Аустралија потписале Споразум о успостављању дипломатских односа и отварању дипломатских представништава у рангу амбасада у Канбери и Београду. Ова несумњиво важна чињеница и за данашње дипломатске односе Србије и Аустралије била је повод трагању за документима који би целовитије и егзактније приказали историју наших дипломатских односа. Документи који су пронађени – захваљујући првенствено изузетној предусретљивости Архива Југославије у Београду – сведоче о знатно дужој историји дипломатских односа Србије и Аустралије. (ДЕТАЉНИЈЕ - ДОКУМЕНТИ)

 
 
 
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРС ЗА ДИЗАЈН КОМПЛЕКСА АМБАСАДЕ И РЕЗИДЕНЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ - КАНБЕРА

У оквиру активности у циљу трајног решавања смештаја Амбасаде и Резиденције Републике Србије у Канбери, Аустралија, Министарство спољних послова Републике Србије расписало је 16. маја 2018. године архитектонско-урбанистички конкурс за избор идејног решења за изградњу комплекса дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Канбери.
Конкурс је отворен до 17. јула 2018. године, до 15.00 часова.
Комплекс дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Канбери биће изграђен на плацу који је закупљен 28. фебруара 2018. године на период од 99 година и налази се у дипломатској четврти Дикин (Deakin).
Комплетна конкурсна документација доступна је на следећем линку:
 
http://www.mfa.rs/sr/index.php/o-ministarstvu/tenderi?lang=cyr 


КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Конкурс је отворен од 12. до 30. марта 2018. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:
1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Информација о условима и начину реализације Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре доступна је на веб страници http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/.

Амбасада Републике Србије у Канбери и Генерални конзулат Републике Србије у Сиднеју вам стоје на располагању за евентуалне додатне информације у вези са поступком конкурисања и предаје пројеката у складу са пропозицијама Конкурса.


ПОШТОВАНИ ПОСЕТИОЦИ ИНТЕРНЕТ-СТРАНИЦЕ АМБАСАДЕ

Децембар је месец када се уобичајено врши својеврстан инвентар или сумирање оног што је урађено током текуће године, шта је било планирано претходног децембра а није испуњено, али и шта би требало урадити до наредног децембра. Неретко, децембар је и месец када се довршавају неки од раније започетих послова или се бар тражи прилика за то како би и година у целини била успешнија.

Управо у светлу таквих сумирања и планирања, велико ми је задовољство, и то искрено желим да поделим са свима Вама, што 2017. годину можемо да опишемо као једну од најзначајнијих кроз више деценија у погледу развоја билатералних односа Србије и Аустралије.

- Пре свега, у 2017.години обновљен је и интензивиран политички дијалог на министарском нивоу: у посету Републици Србији, 13. и 14. јула боравила је министар иностраних послова Аустралије Џулија Бишоп, што је била прва посета на том нивоу Београду након 33 године; нешто раније ове године, 3. марта, Београд је посетила и министар Кончета Фиераванти-Велс. Почетком маја ове године одржане су у Канбери билатералне политичке консултације на нивоу помоћника МИП (делегацију МСП је предводио помоћник за билатералну сарадњу, амбасадор Горан Алексић). Биле су то прве икада организоване политичке консултације које су означиле пуну консолидацију односа две земље. (НАСТАВАК)

Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова