| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ
КОНТАКТ АМБАСАДЕ - АДРЕСА, ТЕЛЕФОНИ, ФАКС, ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА, РАДНО ВРЕМЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЧУНУ АМБАСАДЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ

У циљу унапређења комуникације, међусобног информисања и укупне сарадње у наредном периоду са Амбасадом Републике Србије у Аустралији, позивамo све, наглашавамo, све – без изузетака – организације, клубове, школе, библиотеке, музеје, спортске клубове, фондације, удружења, црквене општине, политичке партије, хуманитарне организације, привредне коморе, удружења бораца … (једним именом: организација) у Аустралији и на Новом Зеланду, које су формиране, регистроване и функционишу по принципу претежног окупљања припадника Српске заједнице или реализују своје активности унутар Српске заједнице у Аустралији или Новом Зеланду, да се јаве Амбасади и доставе податке за контакт ради обострано лакше будуће комуникације. ДЕТАЉНИЈЕ


ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ: Двадесет петог априла 2017. године навршава се 51 година од када су ондашња Југославија и Аустралија потписале Споразум о успостављању дипломатских односа и отварању дипломатских представништава у рангу амбасада у Канбери и Београду. Ова несумњиво важна чињеница и за данашње дипломатске односе Србије и Аустралије била је повод трагању за документима који би целовитије и егзактније приказали историју наших дипломатских односа. Документи који су пронађени – захваљујући првенствено изузетној предусретљивости Архива Југославије у Београду – сведоче о знатно дужој историји дипломатских односа Србије и Аустралије. (ДЕТАЉНИЈЕ - ДОКУМЕНТИ)

Пријем поводом Дана државности Србије организован је 15. фебруара 2017. године у Амбасади Републике Србије у Канбери, а присуствовале су званице из политичког и јавног живота Аустралије, чланови дипломатског кора као и припадници Српске заједнице у Аустралији. Организацију пријема су као и претходних година помогли чланови Српске заједнице у Канбери.
Пријему су присуствовали и чланови новоосноване Аустралијско-српске привредне коморе, који су у просторијама Амбасаде уочи почетка пријема одржали и први радни састанак.
У програм на пријему су учествовали хор „Лазарица“ из Сиднеја и фолклорна група „Морава“ из Мелбурна, а гостима је представљена и пригодна изложба докумената о историји дипломатских односа Србије и Аустралије.


Пријем поводом Дана државнпсти Србије реализован је 21. фебруара 2017. године и у Велингтону, у организацији Амбасаде и у сарадњи саСрпском заједницом на Новом Зеланду. Био је ово први пријем поводом Дана државности Србије који је организован у главном граду Новог Зеланда. Пријему је присуствовали гости и јавног и политичког живота Новог Зеланда, чланови дипломатског кора из Велингтона као и припадници Српске заједнице који су допутовали из разних градова Новог Зеланда. Главни гост са новозеландске стране је био министар Дејвид Бенет.
У програм на пријему су учествовали хор „Vox Serbica“ из Велингтона, а приређена је и пригодна изложба слика Милице Могин, Јагоде Иванов и Вјекослава Немеша. Посебан део програма је био посвећен представљању историјских докумената о Великом рату и успостављању дипломатских односа Србије и Новог Зеланда. Овај материјал је припремио и обрадио Стеван Бербер из Окланда.


 
 
 
ТРАДИЦИОНАЛНО ДОБРИ ОДНОСИ И УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас (петак, 14. јул) министарку иностраних послова Аустралије Џули Бишоп.

На састанку је обострано истакнута важност даљег унапређења политичког дијалога на свим нивоима, као и значај неговања традиционално добрих и пријатељских односа и развоја сарадње у областима од заједничког интереса. У разговору је указано да је ово је прва посета једног шефа аустралијске дипломатије Републици Србији након више од тридесет година.

Оцењено је да постоји потреба за продубљивањем и ширењем спектра економске сарадње у областима као што су истраживање и експлоатација рудника, инвестиције, пољопривреда и туризам, уз сарадњу у спорту, култури и другим областима.

Министар Дачић је информисао аустралијску страну о актуелној фази у дијалогу са Приштином и нашим ставовима у вези са питањем Косова и Метохије, те указао на неопходност доследног поштовања међународног права.

Имајући у виду бројност представника наше дијаспоре у Аустралији, са наше стране је истакнута посвећеност даљем унапређењу положаја српске заједнице у Аустралији, као једног од важних фактора у односима Србије и Аустралије. Изражен је и интерес за даље поједностављење поступка аплицирања и добијања аустралијских виза за држављане Србије.


ОБОСТРАНИ ИНТЕРЕС ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ

Београд, 13. јул 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са министром спољних послова Аустралије Џулијом Бишоп да постоји обострани интерес у јачању билатералних односа двеју земаља, нарочито у области привреде, културе и просвете.
Премијерка Брнабић је истакла да је Србија у последње три године предузела тешке кораке у стабилизацији економије и фискалној консолидацији, али да те мере сада дају резултате и да Србију у наредној години очекује бржи економски раст. Она је овом приликом упутила позив аустралијским компанијама да послују у Србији.
Премијерка Брнабић и министар спољних послова Аустралије Бишоп су се сложиле да у будућности треба радити на заједничким пројектима који дају резултате, као што је пројекат „Јадар“ компаније „Рио Тинто“ у Лозници.
Министар Бишоп је похвалила посвећеност Србије евроинтеграцијама и пренела подршку Владе Аустралије што бржем отварању поглавља у преговорима наше земље са ЕУ.
На састанку је оцењено да српска дијаспора у Аустралији представља један од најзначајнијих мостова досадашње и будуће сарадње двеју земаља и да јој кроз различите активности, у наредном периоду треба посветити много више пажње.


ПРВЕ БИЛАТЕРАЛНЕ ПОЛИТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ

У Канбери су у петак, 05. маја 2017. године, одржане прве билатералне политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Департмана иностраних послова и трговине Аустралије, на нивоу помоћника министара задужених за билатералну сарадњу.
Српску страну је предводио в.д. помоћника МСП амбасадор Горан Алексић, а аустралијску први помоћник секретара госпођа Луиз Хенд.
Током разговора двеју делегација обухваћен је широк спектар питања од значаја за односе и сарадњу две земље – од међусобног информисања о догађајима који су од значаја за позиционирање на међународном плану, до прегледа тема које су од посебног значаја за унапређење сарадње две земље  у оквиру међународних организација, с акцентом на конкретним питањима сарадње на билатералном нивоу као што су област привреде (инвестиције и трговинска размена), ширење и унапређење уговорне основе односа две земље (с посебним освртом на сагледавање околности од значаја за наставак преговора о Споразуму о социјалном осигурању), као и активности у циљу унапређења културне, спортске и просветне сарадње.
Делегација Србије је детаљније представила спољнополитичке приоритете Србије, уз истицање мера и активности у оквиру своје истинске посвећености очувању мира и стабилности у региону Балкана као и за решавање питања Косова и Метохије кроз дијалог Београда и Приштине.
Уз констатацију да су односи Србије и Аустралије пријатељски и да нема отворених питања, истакнуто је да Српска заједница у Аустралији представља један од најзначајнијих мостова досадашње као и будуће сарадње две земље па ће се реализацији неких од активности у наредном периоду с тим у вези обострано посветити знатно већа пажња. 
Заједнички је констатовано да је дуга историја односа две земље добра основа и снажан подстрек унапређењу укупних односа Србије и Аустралије у наредном  периоду. Поред успостављања редовног политичког дијалога на високом и највишем нивоу, заједнички је оцењено да ће реализација инвестиционих пројеката, међу којима је пројекат „Јадар“ компаније Рио Тинто један од најзначајнијих, дати односима две земље у наредном периоду нови садржај и квалитет.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова